Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BudaFest Nyári Zenei Fesztivál 2009

2009.07.18
 

A Budafest 2009-ben 18. alkalommal kerül megrendezésre Budapest három exkluzív helyszínén, mely az évek során fővárosunk legsikeresebb, legigényesebb nyári kulturális eseménysorozatává nőtte ki magát.


A Nyári Zenei Fesztivál egyik fő célkitűzése a magyar zenei kultúra népszerűsítése, a hazai közönség igényes szórakoztatása, a külföldi vendégek Magyarországra csábítása.

 


A 2009. évi programsorozatban idén először kívánunk három alkalommal azonos produkciót bemutatni. A Budapest Klezmer Band koncertjei az elmúlt években teljes teltházzal kerültek bemutatásra. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel, és a visszajelzésekből megítélve a V.I.P. Arts menedzsmentje úgy döntött, 2009-ben megörvendezteti a fesztivál látogatóit az újabb Budapest Klezmer Band előadással. Ezek mellett teltházra számítunk a Prímáskirályok–a 100 Tagú Cigányzenekar Kamaraegyüttesének koncertjein, a folklór esten és az operett gálákon egyaránt.


A bazilika előtti Szent István térre várjuk az operarajongó közönséget. Míg 2008-ban a férfiaké volt a főszerep, a 2009-es évben e napot a legnépszerűbb operáknak szenteljünk. Hogy a szimfonikus koncertek élményét ez alkalommal se kelljen hiányolnunk, a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara közreműködésével Szabó Sipos Máté dirigál az impozáns bazilika épülete előtt.


Augusztus 6-án és 8-án kerül bemutatásra Verdi: Rigoletto című nagysikerű operája, melyben Gilda szerepét Rost Andrea művésznő énekli. Ez az előadás minden operarajongó számára kihagyhatatlan! Rost Andrea pályájának 20 éves jubileumát ünnepljük és nem utolsó sorban, utoljára hallhatjuk őt Gilda szerepében!

 

Helyszínek és programok:

 

Budapest szívében, a Romtemplom és a Hilton Szálloda közötti nyitott kertben először 2003-ban tartottak előadást. A Dominikánus Udvar adottságánál fogva exkluzív panorámával rendelkezik, elegáns helyszíne a Budafest programjainak bemutatására.

 

Július 2.   Operett est
Július 7.   Budapest Klezmer Band
Július 9.   A 100 tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese: Prímáskirályok
Július 14. Hagyományok bálja - folklór est a Duna Művészegyüttessel
Július 16. Budapest Klezmer Band
Július 21. A 100 tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese: Prímáskirályok
Július 23. Operett est
Július 28. Budapest Klezmer Band

 

A BudaFest Nyári Zenei Fesztivál központi helyszíne, a főváros egyik legjelentősebb XIX. századi műemléke, melyhez a Budafest megalakulása óta szorosan kötődik. A gazdagon díszített épület Ybl Miklós tervei szerint készült 1875-1884-ben, és ez az alkotás a művész életművének koronája. A neoreneszánsz épületet Székely Bertalan, Thán Mór és Lotz Károly szobrai és festményei díszítik. A világ legszebb operaházai között tartják számon. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején Magyar Királyi Operaház volt a neve. Az épület előtt a Stróbl Alajos által készített Erkel Ferenc- és Liszt Ferenc-szobrok állnak.

 

Augusztus 6.  Verdi: Rigoletto (Rost Andrea 20. jubileumi előadás)
Augusztus 8.  Verdi: Rigoletto (Rost Andrea 20. jubileumi előadás)
Augusztus 11. Donizetti: Lammermoori Lucia
Augusztus 13. Donizetti: Lammermoori Lucia
Augusztus 16. Rossini: A sevillai borvély
Augusztus 18. Rossini: A sevillai borvély

 

  

Belvároshoz 1950-ben csatolták a Lipótváros Szent István körútig nyúló területét. Az V. kerület, a Belváros ma is a szellemi, a politikai és kulturális élet, valamint az idegenforgalom egyik központja. A Bazilika előtt elterülő impozáns tér 2003-tól helyszíne a fesztiválnak. A több száz ülőhelyet kínáló térről a szabadtéri színpad hátterében a kivilágított Bazilika épülete látható.

 

 Július 18. Operagála

  

BudaFest Nyári Zenei Fesztivál

20092009.07.02. - 2009.08.18.

Forrás: www.budapest.hu