Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar Bálint kilépett az SZDSZ-ből

2009.09.16
 


                                               Magyar Bálint kilép az SZDSZ-ből


 

Magyar Bálint, az SZDSZ egyik emblematikus alakja a jövő héten kilép a liberális pártból, ugyanakkor a frakciónak tagja marad - értesült az Index.


 

"A jövő héten formálisan is bejelentem kilépésemet az SZDSZ-ből, de ez a frakciótagságomat nem érinti, a parlamenti képviselőcsoport tagja maradok" - mondta az Indexnek Magyar Bálint.

Úgy véli, ettől még nem kell elhagynia a frakciót, mivel az alkotmányjogi értelemben szuverén parlamenti intézmény. Mint elmondta: a szezonnyitó frakcióértekezleten közölte képviselőtársaival szándékát, de a nyugodt hangvételű megbeszélésen nem merült fel, hogy kizárnák a frakcióból.

A Magyar Bálint ma reggel, az MTV adásában kifejtette, hogy szeretné, ha a nemrég alapított Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) párttá alakulna.

Több korábban a párt életében meghatáró szerepet játszó SZDSZ-es augusztus közepén megalakította a Szabadelvű Polgári Egyesületet. Az alapítók között volt Magyar Bálint, valamint Kuncze Gábor, az elnök Sándor Klára, az elnökség munkájában szerepet vállalt Hankó Faragó Miklós és Világosi Gábor is.

                                                   Kommentár:

                                                         

                                                    Kivonulók kérték...

 

Kép Magyar Bálint SZDSZ-ből való kilépése nem a liberális párt vagy éppen az új vezetés kudarca, hanem a félrement magyar rendszerváltás-rendszerváltozás utolsó nagy és szánalmas vonaglása. Végleg megbukott a nagy bűvészmutatvány: a varázslót kifütyülték, a nyúl kiugrott és már a kalap is oda-miközben a nézőtér rég üresen tátong. A rendszerváltás meghatározó pártjainak és vezetőinek politikai és erkölcsi bukásai újra és újra szembesítenek bennünket a ténnyel, amelyet már rég sejtettünk: 89' csak egy szép és rövid álom, összeomlásra ítélt illúzióhegy volt, amelyet keserű ébredés, horthysta, majd kádárista kóma és rémálom követett.             

A szabadság és a verseny túl nagy falat volt a kádári jóléthez, megalkuváshoz és csöndhöz szokott, elkényelmesedett Magyarországnak.

Az MDF avítt és naftalinszagú nacionalizmusával és a helyét kereső, állampárti múlttal és vezetőséggel terhelt MSZP-vel szemben csak két párt kínált igazi, minőségi alternatívát. Az SZDSZ és a Fidesz.

 

Magyar Bálintot tartják az SZDSZ megalapítójának és megszervezőjének. Korán és sokat kockáztatva kapcsolódott be a politikába,  már a 80-as évektől tagja és aktív szereplője volt Demokratikus Ellenzéknek, majd a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, amelyből rövid idő alatt sikerült ütőképes, (vidéken is) népszerű és majdnem győztes (csak a többségében törzsi felfogású, begyepesedett Magyarországnak túl modern, nyugatos és „zsidó”-azaz haladó szellemű és toleráns) pártot szerveznie. Ellenzéki tevékenysége miatt tanulmányútja alatt kiutasították Lengyelországból és elbocsátották munkahelyéről. Mégis tovább csinálta és antikommunista harcostársaival (akiket akkor még nem csúfoltak „alapító atyáknak”) létrehozott egy pártot, amely a magyar rendszerváltás, demokratikus és európai ellenállás egyik jelképe lett. Ezeket a tényeket és érdemeket nem lehet elvitatni tőle-ahogy kiváló szervezőképességét sem; és ahogy azon sincs mit csodálkozni, hogy szembefordult a Horthy-imádó, tekintélyelvű és egyre radikalizálódó MDF-kormánnyal. Ma már szövetséget kötne a Demokrata Fórummal, bár meg kell jegyezni: a mai MDF korántsem az és olyan, mint Antall, majd Boros idejében volt.

 

                                        Megcáfolt koalíció, privatizált rendszerváltás

 

Magyar Bálint Pető Ivánnal -és belső körbe később befogadott- Kuncze Gáborral együtt az SZDSZ felvirágoztatói, majd koalícióba vivői és az egyesek szerint halálosnak bizonyuló ölelés fenntartói voltak. Ami 1994. után következett rosszabb volt, mint egy paródia, de kevesebb mint egy tragédia. Színpadra az ilyen nem való, nem méltó... Míg Magyar Bálint a 1994-es választásokat követően hevesen cáfolta, hogy koalícióra készülnének az MSZP-vel és határozottan elítélte a volt állampártot, később jókora magyarázkodások közepette, de lepaktált velük. Megnyilatkozásaiból látszott, hogy nem volt kibékülve a helyzettel, lelkiismeretével és az új politikai házastárssal, sokszor kritizálgatta az MSZP-t, de sosem ment el a szakításig. Szánalmas hisztérika, súlytalan anti-feleség lett az SZDSZ-ből.

Kép Magyar Bálint és köre Fodor Gábor megválasztását még lenyelték, mert   láttak reményt hatalmuk és befolyásuk restaurálására, azaz a gyenge és érzékeny, idealista és megtörhető pártelnök megbuktatására. Az új irány, az addigi belső ellenzék felőrlése érdekében feláldozták saját pártjukat. Ha az SZDSZ frakció kiállt volna Fodor mellett vagy legalábbis nem tesz úton-útfélen keresztbe neki-talán elkerülhető lett volna az EP-választások kudarca. Lett volna 4 is a 2 százalékból… Mert tény: a régi SZDSZ-t és csillogását, erejét Fodorék sem hozták volna vissza. Emellett a korrektség kedvéért meg kell jegyezni: Fodor is sokszor tiszteletlen  arrogáns és kifejezetten ellenséges volt nagyöreg, sokat látott és az SZDSZ-ért sokat tett pártttársaival. Egyetlen ember van (volt?) az SZDSZ-en belül, aki újra tényezővé tehetné a hazai liberálisokat: Kuncze Gábor, aki minden neki felrótt hiba ellenére is kiváló médiaszereplő és jó pártelnök volt. Egy baj van, ő már rég nem politikában és főként nem az SZDSZ-ben gondolkozik.

 

 

Kép

 

 

 

                                                  Kuncze visszatér?

 

 

Az SZDSZ EP-kudarca nemcsak Fodor Gábor, hanem a belső pártelit egy részének kudarcképtelensége és revans vágya miatt következett be. Fodor Gábor lemondása nem volt indokolt, önmagát áldozta fel mások intrikái és hibái miatt. Sokkal inkább elvárható és korrekt lett volna a párt nagy öregjeinek távozása. Magyar Bálinték azonban erőtlenül bár, de Kókán keresztül még egyszer nekirugaszkodtak és újra megverettek: mégpedig Retkes Attilától, aki hozzájuk képest politikai kishalnak és outsidernek számított. Ezt a második és végtelenül megalázó vereséget már nem tudták lenyelni, kiheverni.

 

Itt tartunk most: az SZDSZ alapítója kilép az általa létrehozott pártból. Új „erőt” szervez, hogy általa az MSZP listájára vagy befutó helyeire bejutathassa támogatóit. Átmenteni a liberalizmust? Magában szép cél. Kérdés, hogy erre az MSZP a legalkalmasabb  eszköz e? Magyarék azon párt képviselői szeretnének lenni, amely elődjének valaha legfőbb kritikusai és üldözöttjei voltak és amelynél kevesebb magyar párt áll távolabb a liberalizmustól. Magyar Bálint élete legnagyobb politikai tévedését követi el, amikor egy olyan párt karjaiba fut, kéredzkedik, amely tagjainak és vezetőinek nagy része nem az, hogy nem liberális, hanem kifejezetten a közös kormányzás alatt tapasztalható túlzott SZDSZ-befolyást teszi felelőssé az MSZP meggyengüléséért. Magyar Bálint egy olyan párt ajtaján kopogtat, amely szavazatszerzési szándékkal lehet, hogy beereszti, de teljesen elfogadni sosem fogja. Az MSZP-ben csak ő csak egy újabb „mécsimre” lehet. Egy a sok képviselő közül, ejtőernyős, régi és bizonyított pártkatonák kitúrója, eltűrt ellenség… Lehet, hogy az SZDSZ kis párt, de ott legalább kiélhette vezetői és szervezői ambícióit. Az MSZP-ben csak egy próbababa lesz a betört, kirámolt kirakatban.   

Magyar Bálint nem képes hátralépni, személyisége csak és kizárólag a győzelemre és az önálló alkotásra van berendezkedve. Most azt reméli, az MSZP-ben újra nyerni és érvényesülni fog. Pedig csak egy súlytalan PR-figura lesz, a Díszliberális. Többet érdemelne, de ez az ő döntése-nem a szocialisták erőszakolták rá…

 

Az MSZP biztos hogy nyerni fog vele, hiszen Magyar Bálint szorgalmas és értelmes politikus-bár a szocialisták számára túl önjáró és főként túl liberális lehet. Mindegy, ott tényleg ők lesznek többségben és ha sokat akciózik, majd leszavazzák. Addig is kiváló média és értelmiségi kapcsolatokra és a rendszerváltás egy szimbolikus figurájára tehetnek szert leigazolásával-végleg megszabadulva a pártállami múlttól.

 

Kép Magyar Bálint és az általa kigondolt és kigründolt Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) jövője bizonytalan. 5 képviselő helyre biztos elég lesz, de sokkal nagyobb jövője lehet, ha tényleg odaáll melléjük Kuncze Gábor. Ebben az esetben az egész politikai küzdőtér átrendeződhet és új fejezet kezdődhet a hazai liberalizmus életében. Ha Kuncze kilép az SZDSZ-ből és új liberális pártot szervez-megpecsételődhet a Szadi jövője. Kérdés, hogy Kuncze ezt akarja e?  

Tény, hogy az SZPE a következő 4 vagy 8 Fidesz és Jobbik által dominált, radikalizálódó év alatt jó táptalajra lelhet-főként ha az MSZP és médiája a háttérből tovább segíti. A Magyar-Kuncze-Pető párost pedig segíteni fogja.

A hazai liberalizmus szétesőben van, újradefiniálja magát, miközben a Jobbik minden eddiginél erősebb. Kérdés, hogy a liberális politikusok folytatva az eddigi gyakorlatot most is csak magukra és belső harcaikra figyelnek e majd, vagy egyszer végre felülemelkednek személyes sérelmeiken és összefognak? Ki kell végre mondani:

az liberális politikusok, elit belharcai többet ártottak a hazai liberalizmusnak és a kormánynak, mint a Fidesz, a Kurucinfó és a válság együtt. Az  SZDSZ-nek mint pártnak, befellegzett-valaha szárnyaló nemzetiszínű madarai megöregedtek, lesántultak és már influanzásak is. Tény viszont, hogy számos tehetséges SZDSZ-es politikus maradt a  politikai küzdőtéren. Szükség van rájuk, át kell menteni őket! Ez  meg is fog történi, ha össze tudnak fogni-kirekesztve maguk közül a józan kompromisszum helyett gyűlölködést és felelősöket kereső, "kókázó" és "fodorozó" szélsőségeseket.

Ha ez nem történik meg, lehet hogy liberális képviselők fognak ülni a parlamentben, de önálló liberális párt nem. Kicsi ez a szavazótábor ahhoz, hogy szétcincálják.

 

Szilágyi Iván Péter

 

A Magyar Narancs elemzése:

http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=19718

 

Magyar Bálint életrajza


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

T heel miscarriages, ansa misapplication named donor.

(odcaxitire, 2019.05.20 13:40)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> cra.ulug.liberalcafe9.eoldal.hu.onf.fz http://mewkid.net/buy-prednisone/

Apply delayed-resuscitation food, gadgets persists.

(aqjaqvah, 2019.05.20 11:45)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> hca.rzph.liberalcafe9.eoldal.hu.bew.je http://mewkid.net/buy-prednisone/

Patients, lunate pneumonitis, looking tremor, reversed legs.

(elaacetaekefe, 2019.05.16 20:55)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> mgd.dfqx.liberalcafe9.eoldal.hu.hnt.wu http://mewkid.net/buy-prednisone/

Stridor comprises endanger experiencing task.

(inruxipbmix, 2019.05.16 18:39)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> wpe.vsnb.liberalcafe9.eoldal.hu.wob.qv http://mewkid.net/buy-prednisone/