Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Márai-Maraton a Pincében

2009.11.13

 

 

„A magyar színházművészetben egyedülálló módon három egymást követő estén Márai Sándor három darabját fogja bemutatni a Pinceszínház”-jelentette be Zubornyák Zoltán a Pinceszínház igazgatója a különleges alkalomból összehívott rendkívüli sajtótájékoztatójukon.

 

Kép

 

A Kalandot, a Válás Budán-t és az Igazit eddig is repertoárján tartotta a színház, azonban most először, november végén a Márai-rajongók három egymást követő estén élvezhetik és érezhetik végig az egyik legismertebb magyar gondolkozó baráti- és szerelmi kapcsolatokat bemutató műveit. Hihetetlen, meg és felrázó szellemi utazásra hívja nézőit a Pince.

 

Kép

 

A sajtótájékoztatón megjelent Kőváry Katalin rendező, Dőry Virág díszlet- és jelmeztervező, Györgyi Anna, Szávai Viktória Mécs Károly és Schnell Ádám színművészek, valamint a Helikon Kiadó, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Bárka Színház képviselői. A Bárka Színház Márai Sándor egy másik művét, a Zendülőket viszi színpadra ifjúságnak szóló előadásai keretében.

 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gegesy Ferenc Ferencváros polgármestere. A Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői köszönetük és elismerésük jeléül elismerő oklevelet adtak át Zubornyák Zoltán igazgatónak, a rendezőnek és színészeknek. A Pinceszínház a kezdetektől fogva kiemelt figyelemmel kezeli Márai Sándor műveit, amelyek sosem hiányozhattak repertoárjukból. A Pinceszínház vezetősége -az olvasást és a művekben való elmélyedést népszerűsítendő- lehetőséget adott arra, hogy Márai Sándor életművének 24 darabját kedvezményesen vásárolhassák meg a nézők a színházi előadások alkalmával. Nagyon népszerű e kulturális akció, misszió, amelynek keretében már eddig is számos Márai mű lelt gazdára.

 

Kép Kőváry Katalin a Márai-hármas rendezője elmondta, hogy egy antikváriumban ismerkedett meg először Máraival és annak Kaland című regényével. Magyarországon hosszú ideig tiltott gyümölcsnek számítottak az író művei. A Pinceszínház immár 10 éve változatlan sikerrel játssza a Kalandot Mécs Károly főszereplésével. A rendező elmondta, hogy az egy nagyon emberpróbáló szerep, 70 oldalas szövegkönyvvel.

 

A Válás Budán című kisregény átdolgozását 6 éve játsszák Schnell Ádám főszereplésével. Az Igazit a színház új vezetősége, Zubornyák Zoltán igazgató kezdeményezésére vették be a repertoárba, Szávai Viktória és Györgyi Anna szereplésével.

 

Kőváry Katalin hozzátette, hogy Fizess nevetve! címmel a jövőben Márai-kabarét is terveznek. Mécs Károly színművész elmondta, hogy a Kaland Márai Sándor egyetlen színpadi műve, amelyet az író magyarországi tartózkodásának vége felé mutattak be először hatalmas sikerrel, majd évtizedekig nem lehetett hallani róla. „A cselekmény köznapi, de Márai mondatai és indulati tartalmai éltetik a darabot és tovább élnek, dolgoznak a közönségben.”-mondta Mécs Károly.

 

Kép Zubornyák Zoltán hozzátette, hogy nagyon sok fiatal is látogatja előadásaikat, mivel az írófejedelem szavai mai is hitelesek. Márai Sándor művei a polgári színjátszás kiváló példái, hiszen a szöveg és annak igazságai fények, különösebb díszlet és hanghatások nélkül is élvezetessé teszik a darabot. Nagy kihívást jelentenek ezenkívül a színészeknek, hiszen itt minden csak rajtuk, az ő előadásukon múlik.

 

A Márai-hármas időpontja: november 22., 23 és 24.

Bemutatásra kerül: a Kaland, a Válás Budán és az Igazi

 

 

Szilágyi Iván Péter