Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Michael Jackson és a média: szipogó hiénák

2009.07.08

Michael Jackson és a média: szipogó hiénák

 

Kép Amikor egy világsztár -mégha bukott vagy vitatott is- meghal: hirtelen mindenkiben megáll az ütő, „hogy Jacko, még Ő is meghalhat? Hát milyen dolog ez!?” Az újságírók csaholása elhalkul, álszent részvétbe vált át. A hiénák behúzzák farkukat, félnek: nehogy rájuk zúduljon a közharag. A bulvárújságírók hirtelen búvár-újságíróvá válnak és lebuknak a mélybe, míg el nem csendesülnek a hullámok.

 

…és persze dörzsölik tenyerüket, hiszen egy híresség halálhíre mindig növeli a nézettséget-       a halál nekik üzlet, az Élet és az Erkölcs unalmas, tehát deficit, hiány! Ezért utálják annyira az egyházat és a konzervatívokat. Emellett érzik és tudják, hogy mint minden nagy sztár, egyéniség halálában kisebb vagy nagyobb mértékben felelősek.

 

Kereskedelmi média. Szép szó, olyan magasztos, nemes, csak egy baj van vele: semmi köze a sajtószabadsághoz. A kereskedelmi média nem szabad, a pénz és a reklám fogságában van. Michael Jackson óriási tehetség volt, egy beteg zseni. Nem tudni, talán a benne lakó gyermek ártalmatlan volt, de az is lehet, hogy tényleg megrontott más gyermekeket.

 

Kép Michael Jackson-t sosem fogjuk megérteni. Szegény családból jött, apja verte. Ismerős, ugye? Aztán egyként a sokmilliárdból kiemelkedett. Kiemelkedett és kifehéredett, táncolt, amit sokan vonaglásnak, míg mások csodának, virtuozitásnak neveztek. Michael Jackson fehér ember lett-tömegember, de sose tagadta le a magában rejtőző gyermeket. Emiatt kinevették, lehülyézték és a kis-nagy Michael ugyanazt kapta a médiától, mint annak idején szadista apjától. Pofonokat. Mostanra betelt nála a pohár. Elment, egyedül, magányosan.

 

Meghalt, mielőtt egy világkörüli turnén visszatérhetett volna. Halálából sokan pénzt csinálnak, utolsó felvételei már most milliókat érnek. Az őt egész életében gúnyoló, először felmagasztaló, majd közellenséggé, végül közröhej tárgyává tevő újságírók pedig hallgatnak. És szépeket mondanak róla. Megható… Még Barack Obama, Amerika új megasztárja is siratja-szóltak neki, hogy kéne, hiszen ott vannak a fekete voksok.

 

Kép

 

 

 

Isten veled, Jacko! Nem tudom, hogy a pokolra vagy a mennybe jutsz e, de jobb helyed lesz ott, mint ezen a megvehető, megvethető földön.

 

A hiénák meg csak hallgassanak, mert még valaki előhozza a sufniból azt a jó öreg Winchestert.

 

Szilágyi Iván