Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Retkes Attila: Az SZDSZ szépen lassan felőrölte hitelét-az alapoktól kell újrakezdeni!

2009.07.16

Kép Mint tudod, elnökké választásom napján arra kértem Kóka Jánost, hogy szüntessük meg az SZDSZ kétfejűségét, és ennek érdekében mondjon le frakcióvezetői megbízatásáról. Erre rajtam kívül a párt küldötteinek elsöprő többsége is megkérte őt. Ez nekem sem okozott örömöt, de azt szerettem volna, ha János megérti: az SZDSZ legfőbb döntéshozó szerve nem ért egyet az általa képviselt politikával.

Mindezt az SZDSZ egységének helyreállítása érdekében tettük. Ennyi történt vasárnap, nem több. Kóka János azonban nemet mondott a küldöttgyűlés kérésére és igaztalan vádakkal lejárató kampányba kezdett. Frakcióbeli munkatársai aláírásgyűjtést indítottak, s hamis állításokkal, csúsztatásokkal vettek rá sokakat, hogy határolódjanak el a párt két napja demokratikusan megválasztott vezetőitől.

Az aláírásgyűjtő íven a legképtelenebb állítások hemzsegnek, amelyek ha igazak lennének, magam is aláírásommal tiltakoznék ellenük. Tudom, hogy szóban és írásban további alaptalan vádakat terjesztenek. Hol marxistának, hol jobboldalinak, hol másokat lenácizónak, hol pedig egyenesen antiszemitának neveznek engem és a párt új vezetőit. Mindez azonban nem az én esélyeimet rombolja, hanem az SZDSZ talpra állításának utolsó esélyét.

Tudom, hogy elkezdődött két másik aláírás-gyűjtési akció is, amelynek szerzői mellettem és a párt új vezetése mellett emelik fel a szavukat. A támogató szavakat köszönöm, de arra kérek mindenkit, hagyjuk abba a belső háborút! Nincs értelme listákat méricskélni és névsorokba rendezni az SZDSZ tagjait, főleg nem pár nappal a küldöttgyűlés világos eredménye után. Jóvátehetetlen károkat okoznánk, ha azokat, akik még képesek lennének tenni a pártért és a liberális választókért, néhány ember személyes ambíciói miatt hagynánk szembefordulni egymással és megmaradt szavazókkal.

Az ellenkampány indítói pontosan tudják, hogy nem Pető Ivánt, Kuncze Gábort vagy Magyar Bálintot szólítottam fel visszalépésre, – ezt megtették jóval korábban ők maguk. Ezért az önkéntes háttérbe vonulásért tisztelet illeti őket, akárcsak Demszky Gábort vagy Fodor Gábort. Nekem egyedül Kóka Jánossal volt és maradt fenn vitám: hiszen ő az egyetlen olyan volt elnöke az SZDSZ-nek, aki nem hajlandó szembenézni elnöksége örökségével, és aki ehelyett bukása óta a párt legitim testületeinek döntésével szemben politizál. Ha ő nem is fogja megérteni, a liberális szavazóknak értenie kell: nem Kóka János testesíti meg az SZDSZ politikáját. Erre a tényre az SZDSZ érdekében a jövőben is fel fogom hívni a figyelmet, de a párt szétveréséhez vezető belső háborúban nem fogok részt venni. Erre kérlek Téged is.

Pető Iván véleményével sok mindenben nem értek egyet, de egy dologban feltétlenül igaza van. Ez a párt sajnos már tényleg nem az a párt, mint amibe ő annak idején belépett. Hiszen az SZDSZ támogatottsága húsz százalékosról két százalékosra esett vissza, a politikánkat évről-évre egyre kevesebb liberális szavazó támogatta, szép lassan felőröltük a hitelünket. Valóban az alapoktól kell újrakezdeni.

Szomorúan, de megértem azok álláspontját is, akik már nem látnak reményt, és nem akarnak részt venni a párt újraépítésében. Én azonban hiszek abban, hogy van honnan és van miért újrakezdeni. Ebben a munkában számítok mindenkire, függetlenül attól, hogy az SZDSZ belső harcaiban Kóka Jánost vagy Fodor Gábort támogatta, és azokra is, akik korábban eltávolodtak a párttól. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne saját magunkkal, hanem a választóinkkal, a magyar liberálisokkal foglalkozhassunk. Számítok Rád is.

Barátsággal,

Retkes Attila
elnök
SZDSZ
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.