Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Salkaházi park épült Ferencvárosban

2009.09.16

Már szinte közhely, hogy Budapesten sajnos nagyon kevés a zöldterület. Hogy lehet ezen változtatni? A legtöbb helyen még utcafásításra sincs mód, annyira sok a parkoló autó és olyan keskenyek az utcák. Lehetne tömbelsőket kialakítani, esetleg egy-két tömböt lebontani, és helyén parkot kialakítani. De ezt elég nehéz kivitelezni egy olyan városban, ahol egy kidőlt korlát helyreállításához is hónapok kellenek.

Ferencváros viszont régóta híres arról, hogy szembemegy a fővárosi trendekkel: 2008-ban két telken, az Üllői úti Örökimás-templom mögött, a Tűzoltó utca 36-38 szám alatt kialakították a zsidómentő apácáról (pontosabban Szociális Testvérről), Salkaházi Sáráról elnevezett parkot (viszont kicsit furcsa, hogy a parkban az ötvanhatos hős, Angyal István szobra áll...)

A park az utca felől. Jól látszik az Angyal István emlékmű (Szórádi Zsigmond, 2009), az Örökimadás templom kertje és tornya (Aigner Sándor, 1908). Jellemző módon a park tervezőjéről sehol nem írtak...

Az alacsony téglamellvédet elhagyva, a park súlyponti elemével, az emlékművel találjuk szembe magunkat. A burkolat-nyilván a templomhoz és a tűzfalhoz igazodva-tégla, hossz mészkősávokkal. Mintapáldája, hogy az ilyen megoldás optikailag  mennyire megnöveli a távolságot.

A A megindító alkotás hasábjai a névtelen Tűzoltó utcai szabadságharcosokat szimbolizálják, a jobb elülső hasáb "arcot kapott": Angyal Isvánt, a csapatok vezetőjét formálja. Érdemes megfigyelni a mű anyagát is: gyönyörű ez a szürkén csíkos fehérmárvány...

...és kifejezetten érdekes a főalak megformálása

Ezeknek a "grund-parkokkal" van egy elég nagy probléma: míg itt az egyik oldalon sikerült új lakóházat építeni:

ami nem tűzfalakkal, hanem már jól benapozott lakásokkal néz a parkra és a...

következő ház tűzfalára (a legjobb a tűzoltó utca képen is látható felújított házaiban lakóknak). Hiába, Amúgy ez a ház sincsen rossz állapotban, tehát nem valószínű, hogy lebontják, és ez a tűzfal akkor sem lenne sokkal jobb, ha kifestenék. És ott vannak a világítóudvarok (pestiesen Lichthofok) a wc-és fürdőszobaablakokkal. Egyébként a park elheylezkedése még szerencsés is, mert egy átlagos grund három oldalról tűzfallal határolt.

Persze, a növényalkalmazás segíthet: lehet a falra vadszőlőt futtatni, vagy hársakat (Tilia cordata) elé ültetni, és várni amíg szép nagyra megnőnek...

 

A park ezt a rossz adottságot leszámítva tényleg nagyon szép lett. Az emlékmű körüli teresedétől egyfajta belt-walk indul, ami feltárja a kertet (a belt-walk-"öv út" az angol tájkép kertek jellegzetes eleme. A kert szélén halad, olyan, mint egy "látványsín")

A sétány a templom kerítése előtt halad, majd a töréspontjánál egy hangulatos pihenőt is kialakítottak. Az előtérben évelőágy látható: tűzliliom (Hemrocallis fulva), cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) és "valamilyen" díszzsálya (Salvia sp.) látható.          Parkfenntartás 2009: a tócsákból is látszik, hogy az öntözőrendszer egykor (!) kapcsolt be, amikor ugye nem szoktak locsolni, mert kiégnek a növények...

A "belt-walk" folytatása ugyanabból az állásból. Látszik, hogy körbeér, visszajutunk a sávozott részhez. Viszont a folytatásban egy nagyon barátságos pihenőt is kialakítottak.

Szintén ugyanaz a fényképállás (forogtam körbe...). Hangulatos ívelt pergola padokkal. Nagyon jól elhatárolták az amúgysem forgalmas utcától: szivarfák (Catalpa bignoioides), cserjék: babérmeggyek (Prunus laurocerasus), bangiták (Viburnum rhitidophillum) gondoskodnak a megfelelő vizuális lezárásról-persze, ha egy kicsit nagyobbak lesznek; de hát parkot legalább száz évre tervez az ember...

Pár részlet:

Szerintem ezek a kandeláberek nem a legszebbek, de legalább egységesek: az egész Ferencvárosban ilyenek, vagy hasonlók vannak, és ízlések és pofonok...biztos sokaknak meg nagyon tetszik.

Tégla és mészkő...szerintem erre igazán nem lehet panasz, tényleg nagyon szép.

Az utca felől: az előtérben "klasszikusok": madárbirs (Cotoneaster horizontalis), babérmeggy (Prunus laurocerasus), japán vérborbolya (Berberisthunbergii 'Atropurpurea') láthatók. Még nagyon fiatalok, de ha megnőnek takarni fogják a "dobozt', ami viszont úgy van elhelyezve, hogy a karbantartása ezután is lehetséges lesz. (Csak azzal a tűzfallal kéne csinálni valamit...)

A Salkaházi park jó példája annak, hogy lehet változtatni Budapest zöldfelület-hiányán. Nyilván ez egy szerencsés telek, hiszen a hátsó oldalát egy templomkert határolja, nem egy bérház "feneke", de biztosan van a városban számos ilyen, vagy még jobb adottságú telek, amit ilyen célra lehetne hasznosítani.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.