Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Török táncház indult az FMK-ban

2010.01.11
 
 
A hazai művelődési házak közül elsőként, török táncházat indított a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK). Tarik Demirkan újságíró, tudósító régóta szervezi és építi a török-magyar kapcsolatokat. Hobbi és hivatás számára a közösségszervezés, amelyet teljesen ingyen végez. Munkáját nagyban segít, hogy egyre több vegyes házasság van és sok török jön tanulni, dolgozni és befektetni hazánkba. Táncházukról és a két nép, kultúra közötti kapcsolatokról és hasonlóságokról beszélgettünk:
 

„A CNN és a BBC török nyelvű adásaiba készítek tudósításokat Magyarországról. A török kultúráról www.turkinfo.hu címmel kétnyelvű honlapot indítottunk, amelynek célja, hogy összehozza a magyarországi törököket és a török kulturát kedvelő magyarokat. Kezdeményezésünk nagyon sikeres volt és egyre többen írtak és kattintottak honlapunkra. Végül 2009. áprilisában megszerveztük az első Török Kulturális Napot zenével, nyelvoktatással, gasztronómiával és tánccal. Kiderült, hogy mind Magyarországon, de még a törökök közül is nagyon kevesen ismerik a török táncokat. Nem tanították meg nekik.Ennek hatására indítottuk el táncházunkat, hogy minél több embert megismertessünk e különleges mozgáskultúrával és rajta keresztül Törökországgal.

Kép

 

 

-Hogyan találtak rá az FMK-ra?  

-Ferencvárosban élek és elmentem megnézni a Ferencvárosi Művelődési Házat, hogy alkalmas lenne e táncházunk befogadására. Örömmel tapasztaltam, hogy a helyszín megfelel a célra és török tánctanárt is sikerült találni. Oktatónk egy fiatalember, aki Magyarországon él és jól beszél magyarul. 

-Milyen jellegű a török tánc?
-A balkáni és kaukázusi táncok keveréke. Sok olyan táncunk van, amely hasonlít a görög vagy bulgár néptáncokhoz, míg mások arab jellegűek. Az ország földrajzi fekvése miatt sokrétűek és változatosak. Bartók Béla óta tudjuk, hogy a török és a magyar népzene gyökerei között nagyon sok hasonlóság van és ezeket is szeretnénk bemutatni. Egyelőre az európai hatású török táncokat gyakoroljuk, majd szépen lassan megyünk kelet felé.   
-Mennyire nehéz táncaikat elsajátítani?

-20-25 ember mindig eljön és eddig egyiküknek sem okozott gondot a tánclépések elsajátítása. Azoknak pedig kifejezetten könnyen megy, akik korábban is tanultak táncolni. Eddig főként 20-25 éves lányok jöttek, de urak jelentkezését is várjuk! Kényelmes ruhát és cipőt vegyenek.

-Mikor tartják foglalkozásaikat?
-Minden hónap második szombatján 4-6 óra között gyűlünk össze. A zene egyelőre CD-ről megy, de hosszabb távon fel szeretnénk kérni egy török dallamokban jártas zenekart.
-Kik érdeklődnek hazánkban a török kultúra iránt?
-Nagyon sokan. Részben azok az asszonyok, akik -főként tanulmányaikon, ösztöndíjaikon keresztül- török párt találtak. A két kultúra és nyelv között sok hasonlóság van, Magyarországon alapították az első turkulógiai tanszéket, amelynek nagy hagyományai vannak. Még Törökországban sem tanították, mikor Magyarországon már szervezett oktatás folyt.
Kép -Mikor lesz a következő török est?
-Tavaszra tervezzük az FMK-ba és fel fognak lépni török tánctanulóink is. Szeretnénk bemutatni a török konyhát, művészeti motívumokat és persze a nyelvet. Szintfelmérőt lehet majd írni és nyelviskolákat is meghívunk. Megtanítjuk a „márványozás” nevű török művészeti formát, mely során a víz felszínére festenek. Lesz egy-két meglepetés is, de ezeket nem szeretném elárulni.
 
-Hogyan találnak egymásra és kötnek házasságot török és magyar emberek?
-A rendszerváltás és az EU-csatlakozás óta Magyarországon egyre több török él. Ezenkívül sok magyar utazik Törökországba-tanulmányai keretében vagy turistaként. Számos török befektető érdeklődik hazánk iránt. Ezeknek köszönhetően hazánkban is kezd egy stabil török közösség kialakulni hazánkban.
-Hogy érzi magát Ferencvárosban?

-Szeretek itt élni.

Egyetemistaként Magyarországon tanultam és nagyon megszerettem Budapestet, amely egyre modernebb lesz. A régi polgári házak visszakapják hajdani szépségüket és külsejüket. Ferencvárost azért szeretem, mert fejlődik és a centrumban van. Nem esik ki és könnyen meg lehet közelíteni.

 
Szilágyi Iván Péter