Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arts & Business menedzserek

2009.09.10

Magyarországon először végeztek Arts & Business menedzserek!

 

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Arts & Business menedzsment szakirányú továbbképzési szak első végzős hallgatói vették át diplomájukat augusztus végén a Művészetek Palotájában, a főiskola diplomaosztó ünnepségén. Valamennyiük véleménye, hogy nem a megszerzett képesítés számít, sokkal inkább a megszerzett tapasztalat és elhivatottság a szakma iránt. Méghozzá az a tapasztalat és elhivatottság, amit ez a másfél éves képzés adott.

 

Kép

Egy merőben új és sikeres kezdeményezés első letéteményesei hagyták el az iskolapadot a nyár végén. Az Arts & Business menedzsment képzés teljesen új megvilágításba helyezte a hazai kulturális és művészeti világ pénzbeli működését, létjogosultságát. A képzés rendkívüli változatosságát élvezhették a hallgatók szinte minden szombaton, erre a legkézenfekvőbb bizonyíték maga a szak helyszíneinek és oktatóinak sora.

Jártak a Millenárison, az Operában, a Trafóban, a Müpában, a Szépművészetiben és még sorolhatnánk hány és hány érdekes helyszínen. Tanáraik voltak a szakma legnagyobb koponyái a színház, a képzőművészet, a film, a média és az üzleti világ területéről (Dr. Baán László – a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kotroczó Róbert – a Magyar RTL Televízió hírigazgatója, Dr. Nagy Bálint – szponzorációs szakértő).

 

Sokan úgy gondolják, hogy a művészet nem egy árucikk, nem egy termék. Művészet mindig volt és mindig is lesz. Ez az alapelgondolás. Sajnos azonban ez csak részben igaz manapság, amikor az állami szerepvállalás csökken a szegmensen belül, a magán és vállalati szponzoráció éppen csak bontogatja a szárnyait. Ebben a bizonytalan és megfoghatatlan világban kell mégis talpon maradnia a művészeknek, mert ha nem teszik, ki tudja hová jut társadalmunk?!

 

Próbálnak is a művészeink segítséget kérni, csak nem tudják honnan érdemes… A gazdag vállalkozótól, aki támogat ugyan, de a tulajdonaként kezel, a nagyotmondó művelődésszervezőtől, aki egy letűnt rendszer másképp nevezett népművelője, vagy csak egyszerűen az államtól? Tényleg nem voltak eddig megfelelő szakembereink ezen a területen, azonban ez a képzés talán megoldás jelenthet a kulturális élet számára. Születhetnek végre vérbeli menedzserek ezen a területen is, akik vezetésével sikeres és minőségi vállalkozássá tehető a művészet is.

 

És, hogy mi a szak legnagyobb erőssége: a kapcsolati tőke és a tapasztalat, ami nélkül végképp semmire se megy egy menedzser. A kapcsolatépítés ezen a területen a legfontosabb kulcs. Minél több telefonszám van névvel, címmel egy menedzser telefonjában, annál gyorsabban tud mozogni. Ezt adja ez a szak. Mindenki maga dönti el mennyire tudja, vagy akarja ezt kihasználni.

Jó néhány most végzett arts & business menedzser kapott lehetőséget máris a szakma egy-egy kiemelkedő területén, hogy bizonyíthassa nemcsak egy újabb „papírt” szerzett a már meglévők mellé. Ezek után nem is csodálkozhatunk azon, hogy a szeptember végén induló újabb évfolyamot ismét nagy érdeklődés kíséri….

 

További infó:

www.artsandbusiness.hu

www.bkf.hu/szakiranyu-tovabbkepzes