Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az allergia és asztma ferencvárosi kezelése

2009.02.13

Ferencvárosi orvosportrék:

 Dr. Fényi Ágnes

 

Kép

 

 

Megnyílt a Ferencvárosi Allergológiai Központ

 

                Dr. Fényi Ágnes a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett. Kezdetben gyermekgyógyászként praktizált, majd hat évig a Nyíregyházi Kórházban Dr. Szócska János főorvos tanítványaként szerzett fül-orr-gégész szakorvosi képesítést. 1992 óta dolgozik Budapesten (férje is orvos). A közalkalmazotti létet feladva vállalkozó orvosként praktizál, ugyanis így több helyen dolgozhat ( IX. Kerületi Szakrendelő Kft. Fül -Orr -Gégészeti Szakrendelésén, a Czuczor utcai rendelőben, a Ferenc krt. 14. sz. alatti most megnyílt Allergia Asztma és Életmódcentrum vezető főorvosaként, valamint a János kórházban operál) és még folytathatnánk rendelései felsorolását. Vállalkozó orvosként több ideje jut civil feladatokra, például a Magyar Orvosnők Egyesületét vezeti. Az egyesület elsősorban a női egyenjogúság megvalósulását segíti programjaival. Emellett 1997-ben mozgalmat hirdetett ”Sportolj Velem! Együtt a Család” címmel. Az első, több száz családot mozgósító rendezvény éppen a Ferencvárosban került megrendezésre Dr. Gegesy Ferenc polgármester védnökségével.  A rendezvény sorozat ingyenes szűrővizsgálatokat is biztosít, szabad, interaktív beszélgetések, sportversenyek mellett. A cél az egészségtudatos életforma népszerűsítése. 2009-ben a főorvosnő nagy álma teljesült a  Ferencvárosi Allergológiai Központ megnyitásával.

               

                Fényi főorvosnő közvetlen, kedves egyéniség. Betegei szeretik, de nagy népszerűségnek örvend a Ferenc krt. 14. sz. alatti ház lakói között is, amelyet előbb-utóbb második otthonának fog tekinteni. Itt készítettük az interjút és jövet-menet a lakók megszólították, megosztották vele a ház karbantartásával kapcsolatos aktuális gondjaikat, melyeket a főorvosnő türelmesen meghallgatott, tanácsokat adott (látszott rajta, hogy szívén viseli az ott lakók sorsát). Elmondta nekik a ház udvarában kialakítandó „mediterrán belső kert„ kialakítására vonatkozó elképzeléseit, melyhez az Önkormányzat segítségét kérik és a lakóknak is csodálatos felüdülést fog jelenteni, ha a ház és az önkormányzat támogatja a pályázatot.

 

                Az Allergológiai Központ  igényesen kialakított 58 négyzetméter alapterületű földszinti helyiségben üzemel. Kék-fehér csempék, tisztaság, természetes anyagok alkalmazása, művészi képek, barátságos környezet. Ez már fél gyógyulást jelent.

 

                Az Allergológiai Központ létrehozásával régi vágyam teljesült, mert itt mód nyílik -a rutin kivizsgáláson felül– klubfoglalkozások keretében információkat juttatni a betegek és érdeklődők részére. Erre egy hagyományos szakrendelésen nincs idő és mód. Ami még nagyon fontos, hogy sajnos nem OEP befogadással, de üzemeltetünk egy az amerikai űrhajózásban használatos NASA infra kamerát. Ez egy olyan különleges készülék, amely azonnal kimutatja a fogászati és arcüregi gyulladásos gócokat, a szervezet bármely részén jelentkező akut és krónikus gyulladásokat, felhívja a figyelmet nemkívánatos folyamatok megjelenésére és ezzel lehetőséget adunk a betegnek a korai betegség felismerésére, meggyorsítva ezzel a gyógyítás folyamatát.

 

                Nagyon fontosnak tartom a stressz méréseket és stressz oldásokat. Polgári Györgyi selyemfestő művész bevonásával egy anya-gyerek személyiségfejlesztő foglalkozást tervezünk. Nagyon hálás vagyok Dr. Gegesy Ferenc polgármester úrnak és az Önkormányzat Képviselő testületének, hogy döntésükkel lehetőséget adtak erre a tömegesen előforduló betegséget orvosló egészségügyi tevékenységre-hozzásegítve a kerület lakosait a jobb életminőség eléréséhez és a mielőbbi gyógyuláshoz. Remélem minél többen igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat!

 

                 Az Allergia, Asztma Klub - amelyet én fogok vezetni - a kerület lakosai számára ingyenes ( előzetes telefon bejelentés alapján lehet rá jelentkezni , mivel a helység mérete limitált). Telefon elérhetőségünk:06-30-9641-619 Az orvosi rendeléseket és egyéb szolgáltatásokat– amíg nem tudunk jobbat kitalálni – a nem kerületieknek teljes áron,  a kerületi lakosoknak pedig féláron nyújtjuk. Az árakról a teljesség igénye nélkül: egy alapvizsgálat 8000 Ft. (kerületieknek 4000), allergológiai vizsgálat: 5000 Ft. (kerületieknek fele). Mindenesetre lobbizunk az OEP befogadásért. Amit sikerült már elérnünk, egy-két gyógyszercég segítségével az allergiás szezon beköszönte előtt teljesen ingyenes allergiás szűréseket tervezünk, melyekről a IX. Kerületi Önkormányzat honlapján keresztül és az Önkormányzat Egészségügyi Bizottságával közösen szeretnénk a lakosságot értesíteni.

 

                Az allergiás betegeknek több dologra oda kell figyelniük: a kivizsgálás, a gyógyszeres és allergén kezelés mellett fontos az étkezés speciális szabályainak betartása a keresztérzékenység miatt! Mondok egy eklatáns példát: aki parlagfű érzékeny, annak nem szabad dinnyeféléket enni (a fekete üröm, lándzsás útifű, parlagfű virágzása időszakában), ugyanis a szervezet nem tudja differenciálni, hogy dinnyét evett, vagy egy nagy parlagfűmezőn sétált volna a beteg. A tünetek ugyanazok! Ez sok lemondást igényel, de megéri, hiszen elmaradnak a tipikus panaszok ( orrdugulás, vizes orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, szemgyulladás, asztmatikus tünetek stb...) Az allergén virágzások időpontját a televízió időjárás jelentés rovatában is közlik, de rendszeres orvosi kontroll esetén a beteg útmutatást kap.

                                                                             

                                                                              Néhány tanács allergiásoknak

               

                A tavaszi virágzási időszakban a korán virágzó növények veszélyesek: a mogyoró, az aranyeső. Ilyenkor több betegnél az alma fogyasztása vált ki keresztérzékenységi reakciót. Az őszi időszak augusztus, szeptember és október. Ha jó az idő, még novemberre is kicsúszhat az előbb felsorolt parlagfűfélék virágzása, amit az allergiás betegek rögtön megéreznek és szenvednek, ha nem vesznek igénybe orvosi segítséget! Télen a nedves-latyakos időben a levegőben terjengő penészgombák a veszélyesek, a fűtés miatt a házi por, poratka érzékenyek sokkal jobban szenvednek, mint nyáron. Itt életmód tanácsok vannak: szigorúan tilos a szőnyegpadló és a padlófűtés használata, a szőnyeg és a nehéz drapériák szintén porfogók, ezért könnyű, mosható függönyöket használjunk. Este szellőztessünk, mert akkor a kültéri porok száma lecsökken. Olyan szobában szigorúan tilos aludni, ahol könyvespolc van. A könyvtakarításnál maszkot, szemüveget kell használni, mert borzasztó erős tünetek, allergiás reakciók jelentkezhetnek. Az egyszerű finn típusú bútorok használata ajánlatos, mert azokat könnyű tisztítani és nem vonzzák annyira a port. Hajat mosni este ajánlatos, mert a haj jelentős porfogó! Tehát az allergiásoknak egy külön életmódot kell kialakítaniuk, ha szabadulni szeretnének a kínzó tünetektől”-fejezi be mindenki számára hasznos útmutatását a főorvos asszony.

                                                                                                             

                                                                                                                                                                            Dr. Gémesi Brigitta