Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egyetlen férfi a parlamentben

2009.09.10

Kéthly Anna emlékévet hirdetett a Societas

 

„Minden valóban demokratikus érzésű emberben meg kell erősödnie annak a tudatnak, hogy a demokrácia bajait csak a demokrácia eszközével tudjuk megoldani.”

(Kéthly Anna)

 

Kép Lehet hogy meglepő, de fenti mondat 1946-ból való-holott napjainban is nagyon aktuális.

A radikálisok megerősödése, Morvai Krisztina politikai vagdalkozásai, nyíltszini gyűlöletkeltése és politikai ellenfeleinek börtönnel való fenyegetése, a csendőrség iránti nosztalgia (sose felejtsük el: a napjainkban oly sokat dicsőített és mentegetett Horthy-korszak alatt magyar csendőrök vertek és aláztak meg, küldtek halálba több százezer magyar zsidót, romát, baloldali és mérsékelt konzervatív értelmiségit.) Az „Új” Magyar Gárda masírozásai, karszalagos egyenruhái, a cigánygyilkosságok és zsidóverések, a tüntetésnek csúfolt utcai randalírozások és vandalizmus arról árulkodnak, hogy súlyos demokrácia deficitben szenved az ország. Újra vannak jó és jobb magyarok, és a többég-akik közül, ha valaki fel meri a szélsőséges jelenségek ellen emelni a hangját, rögtön „lehazaárulózzák”.

 

Kép

 A Societas budapesti szervezete felismerve ezt a tényt, veszélyt és a nemzeti baloldal demokratikus hagyományai és hősei előtt tisztelegve méltóképpen kíván megemlékezni Kéthly Annáról, a magyar történelem egyik kimagasló szociáldemokrata politikusáról, aki idén november 16-án lenne 120 éves. Szeretnék, ha Kéthly Anna eszmeisége nem pusztán egy bekezdés lenne a történelemkönyvekben, hanem élő és valós értékké válna. A Societas – Új Mozgalom fővárosi szervezete Kéthly Anna emlékévvé nyilvánítja 2009-et. Ennek keretein belül külön emlék-blogot indítottak, amely rendszeresen beszámol a Kéthly Anna emlékév eseményeiről, valamint érdekességeket, információkat közöl a politikus hölgy egykori életéről. A blog a http://kethly.blog.hu/ címen érhető el. A honlapon ingyenesen igényelhető - a szervezet által kibocsátott - Kéthly Anna emlékjelvény. A szervezet vezetői a kezdeményezésüket támogató és a Nagy Imre-kormányban is szerepet kapó szociáldemokrata politikusnő elveivel egyetértő polgárokat -pártpolitikai szimpátiától függetlenül- arra kérik, hogy Kéthly Anna születésnapjáig, november 16-ig hordják a jelvényt.

 

 

Kép

 

A Societas az emlékév keretében szeptember 7-én, Kéthly Anna halálának évfordulóján csendes megemlékezést tartott az Új Köztemető 300-as parcellájában, Kéthly Anna sírjánál.                             

A megemlékezésen résztvevő, Budapest minden részéről érkező gimnazista és egyetemista fiatalok egy-egy szál vörös szegfűt helyeztek el a sírkövön:

„Fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét a XX. század legnagyobb magyar női politikusára, az általa képviselt értékekre, a politikában elért eredményeire. Fontos, hogy Kéthly Anna ne pusztán egy bekezdést jelentsen a történelemkönyvben. Szeretnénk, hogy értékei és következetessége a mindennapi életben valós és követendő példává, értékrenddé váljon”-nyilatkozta lapunknak Torzsa Sándor a Societas budapesti elnöke.

Komássy Ákos szocialista ifjúsági vezető és politikus:

Meggyőződésünk, hogy Kéthly Anna a magyar baloldal legemblematikusabb személyisége és politikánknak a nevével fémjelezett mértéktartó, minden önkényuralmat elítélő szociáldemokrácián kell nyugodnia.”

 

Kép

A rövid, csendes megemlékezés során az iskola- és munkaidő ellenére is szép számmal megjelent fiatalok elsétáltak a legendás politikusnő kicsiny, fűvel benőtt sírkövéhez. Egy-egy szál frissen vágott virággal kezükben fejet hajtottak Kéthly Anna emléke és történelmi érdemei előtt, amelyekről láthatóan elfeledkezett az ország-ahogy a gyökereit és identitását kereső magyar baloldal sem vállalta fel a politikusnő személyiségét eléggé.

A Societas változtatni szeretne ezen a helyzeten-visszahozva Kéthly személyét és szellemiségét a köztudatba: „Mindig kiállt a demokrácia és az emberi jogok mellett-és ezen üzenete ma is aktuális”-szögezte le Komássy Ákos.

 

„Számomra Kéthly Anna legfontosabb és -bátrabb tette az volt, hogy a II. világháború alatt egy parlamenti beszédében szóvá merte tenni: hová tűntek elhurcolt képviselőtársai!? Felszólalása után képviselőtársai megkérdezték tőle, hogy nem fél e, mire Kéthly: „Aki fél, menjen el cukrász kisasszonynak!”-elevenítette fel a bátor és bevállalós politikusnő stílusát Torzsa Sándor.Kiemelve, hogy egyetlen férfi volt akkoriban a magyar parlamentben: Kéthly Anna.

 

Szilágyi Iván Péter