Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az eltemetett lelkiismeret

2009.05.10

 

 

Kép Sosem hal, meg akire emlékeznek. Radnóti Miklós örökké élni fog, amíg a haza- szeretet ábrázolását tanítani, fogják. Egy magyar keresztény, akit zsidóként ölt meg egy őrült kor. Emlékezünk és temetjük halottainkat. Van kiknek csak a lelkünkben, lehet sírja. Mert oly kor volt. Most sokan gondolnak a nagy költőre. A kormány, a hatalom büszkén vállalja, mert ma is üzen. Azt is, ne feledkezz és ítélj! Ne temesd a lelkiismereted!

 

Radnóti emlékét, hogy lehet ápolni a Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellája felirata árnyékában „a Hazáért haltak vértanúhalált”? A sírokban nem csak hősök, hanem Radnóti Miklós és Bajcsy Zsilinszky Endre gyilkosai, Láday István, Szokolits Ferenc, Asztalos Ferenc, Juhász Pál, Tálas András fekszenek, alig pár méterre a mártírhalált halt Nagy Imrétől. Abszurd arcátlanság. Nem csak riogatni kell, és félelmet kelteni, hogy ordas eszmék jönnek. A kormányzatnak cselekednie kell. Megtisztítani a holtak emlékét a mártírok nyugalmát a közéjük eltemetett árulóktól és gyilkosoktól. Nem csak el kell ítélni a múlt hibáit, és ahogy azt ők szokták kívánni, azoktól el is kell határolódni. De tanulni is kell belőle.

 

Tartozunk a nagy költő emlékének és lelkének, hogy a gyilkosokról sem feledkezünk meg. Hatalommal élni kell, és nem visszaélni. A kormány és kormányzópárt feladata az igazságszolgáltatás! Ezt más nem teheti meg helyettük.

 

Szabó György                         Weisz Péter