Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bächer Iván becsülete

2009.08.18

      Navracsics: Már botrány lenne, ha nem Bächer, hanem Bayer írja ugyanezt

 


Ha a cikket nem Bächer Iván írta volna, hanem Lovas István, Szerető Szabolcs vagy Bayer Zsolt, akkor már dagadna a botrány – véli Navracsics Tibor a jobbkilkk.hu-n a Népszabadság újságírójának botrányos publicisztikájára, amelyet végül a Magyar Hírlapban közöltek.

Kép Mint azt hétfőn megírtuk, a Népszabadság újságírójának cikkét, amelyben az antirasszista tüntetés kapcsán az MSZP-t gyalázza és a „fasiszta Jobbikot” élteti, nem közölte a lap, ehelyett a szerző hozzájárulása nélkül a Magyar Hírlapban adták közre. Navracsics Tibor fideszes politikus úgy véli, a Magyar Újságírók Szövetsége biztosan vizsgálatot indított volna a cikk szerzője ellen, ha nem Bächer Ivánról lenne szó. „A miniszterelnök feszült arccal intene mindannyiunkat higgadtságra, egyben el is határolódna a cikk szerzőjétől,  s minden pártot és felelős politikust felszólítana arra, hogy hozzá hasonlóan tagadjon meg minden közösséget a szerzővel. A Magyar Szocialista Párt elnöke pogromot vizionálna és valószínűleg a nemzetközi fórumokhoz fordulna a példátlanul gyűlöletkeltő írás miatt, frakcióvezetőjük pedig nekem írna levelet, hogy közös nyilatkozatban ítéljük el a cikk tartalmát.” – írja Navracsics. A szerző egyébként a mai Népszabadságban magyarázza nagy port felvert írását.

Forrás: www.vg.hu

Bächer Iván eredeti, le nem közölt cikke

 

A cikk Népszabadságban megjelent magyarázata, utózöngéje

 

 

Kommentár

 

Bächer Iván becsülete

 

 

Kép Azzal amit Bächer Iván első dühében és a baloldal totojázása feletti kétségbeesésében leírt, csak egyetérteni lehet. Stílusa és indulata azonban tény, hogy inkább azon szélsőjobboldali portálok és napilapok szavajárását idézi, amelyek cikkét engedélye nélkül átvették. Mondjuk ki, ellopták. Bächer Ivánt lehet szeretni vagy nem szeretni, azonban tény: a mai megrogyott és prostituálódott szellemi életben stabil színvonalat, jó értelemben vett polgári tartást és mércét képvisel. Bizonyítják ezt könyvei, színdarabjai, tárcái, önálló estjei a Spinozában vagy az IBS-en.

 

Ha Bächer Iván ezentúl nem írna semmit, életműve akkor is az ezredvég egyik legnagyobb gondolkodójává tenné. „Dehát kőbalos, az MSZP szekerét tolja!”-teszik hozzá néhányan, mintha egy hazája sorsa miatt aggódó magyar ember

nem lehetne baloldali. A másik oldalon, közírók és építészek naponta nyilvánítják ki jobboldaliságukat, „keresztény-nemzeti mivoltukat”, mégsem kövezik meg őket. Talán mert másnak kellenek a kövek. Vagy talán mert eldobóik sem ismerik saját Bibliájukat, Jézus szavait a kődobálókról és azok végtelen álszentségéről...

 

Ha Bächer Iván kiborul, elveszti legendás cinizmusát és derűjét, nagy baj van. És nemcsak a baloldalon! A Népszabadság saját nevét meghazudtolva nem közölte le az ingerült írást, talán igazuk volt, talán sokan tényleg félreértették volna, azonban néha meg kell húzni azt a nyomorult harangot-nehogy teljesen, porig égjen a város.

 

Navracsics Tibor (a Fidesz mérsékelt kampányarcainak egyike) megszakítva nyaralását, a cikk hatására kiállt az újságírók elé és Bächer Iván indulatos publicisztikája kapcsán -amelyben az MSZP tarthatatlan állapota és hülyeségei miatt még a Jobbikot is szörnyű, de jobb és egyértelműbb választásnak tartaná- arról beszélt, hogy bezzeg: ezért Bayer Zsoltot vagy Lovas Istvánt rég meghurcolták volna! Íme a feddő szavak:

 

„A miniszterelnök feszült arccal intene mindannyiunkat higgadtságra, egyben el is határolódna a cikk szerzőjétől, s minden pártot és felelős politikust felszólítana arra, hogy hozzá hasonlóan tagadjon meg minden közösséget a szerzővel. A Magyar Szocialista Párt elnöke pogromot vizionálna és valószínűleg a nemzetközi fórumokhoz fordulna a példátlanul gyűlöletkeltő írás miatt, frakcióvezetőjük pedig nekem írna levelet, hogy közös nyilatkozatban ítéljük el a cikk tartalmát.”

 

Kép Amit Bächer csinált, pontosabban ami vele történt: rossz, nehezen felvállalható stílusú, de emberi dolog. Időnként mindenki kiborul, időnként mindenki megmondja az igazat-még Magyarországon is. Rá is fáznak rendre. Kivéve a jobboldali sajtóban, ahol az egyéneknek nincs igazsága, csak a Pártnak. Navracsics Tibor értelmes, tanárember és  azon fideszes politikusok egyike, akik (még?) megkülönböztetik az ellenzéki pártot a Jobbiktól. Most azonban politikai és emberi becstelenséget követett el. Nézzük csak: Bächer Iván cikkét egy Fideszhez közel álló lap lopta el és közölte le a szerző engedélye nélkül. Bächer lehet hogy minősíthetetlen stílusban, magából kikelve beszélt, de ennek az indulatnak -mint oly sok másnak- a Magyar Hírlap adott teret. Csak várták a lehetőséget. Ki is akkor a hunyó?

 

Navracsics Tibor erre felháborodik és -ezt nyíltan természetesen ki nem mondva- megvádolja Bächert, hogy a balliberális újságíró a Jobbik mellett agitál. Miközben a Fidesz frakcióvezetője olvasott és értelmes emberként tudja, hogy Bächer Iván véletlenül sem tenné ezt. Miközben jól tudja, hogy pártja több száz önkormányzatban együttműködik a Jobbikkal. Bächer Iván dühe és gyilkos iróniája azonkívül másként mutat és hat a Magyar Hírlap, mint a Népszabi hasábjain. Ezért volt becstelenség, uszítás, szándékos megtévesztés, valamint közönséges lopás a radikális jobboldali lapban leközölni írását.

 

Azonban nem ez a leggusztustalanabb dolog az egészben, hanem az, hogy a fideszes főszónok megpróbálja összemosni Bächer Ivánt Lovas és Bayer urakkal. Ezt több mint hazugság, ez már becsületsértés.

 

A Fidesz érzi és tudja, hogy megmondó embereinek egy része vállalhatatlan. Lenézi, de tartja őket-mert csaholásuk hívószó sokaknak. Emellett persze lelkiismeret furdalásuk is van, hogy rendszerváltó, valaha demokrata politikusok létére ilyenekkel állnak szóba. Éppen azért várják és keresik az alkalmat, hogy saját embereik vállalhatatlan stílusát azzal kompenzálják, enyhítsék, hogy a balliberális oldalon is felmutatnak hasonló megnyilvánulásokat. Szánalmas.hu

 

Bächer Ivánt és jogos dühét a Fidesz kampányeszközként használta, ami mit sem von le az író-publiciszta munkásságából. Azonban sokat elárul a Fidesz módszereiről és az előttünk álló kampány várható stílusáról.

 

Szilágyi Iván Péter

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.