Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cicababák helyett!

2009.05.02

 

Cicababák helyett-becsüljük az ötveneseket!

Már 18 milliónál is többen látták a Britain's Got Talent tévés tehetségkutatóban induló skót asszony, a 47 éves Susan Boyle fellépését. A tehetségkutató zsűrije szerint nem csak ő nyerhet, de véleményét csak kevesen osztják.

 

Susan Boyle az I Dreamed A Dream (Álmodtam egy álmot) című dalt énekelte el a Les Miserables (A nyomorultak) című musicalből a Britain's Got Talent április 11-i adásában, ahol nemcsak a zsűrit és az állva tapsoló közönséget nyűgözte le, de szereplése világszerte hatalmas érdeklődést váltott ki. A műsor felvételét eddig 18 milliónál is többen látták a YouTube-on (ezzel a hónap legnézettebb videója), és akkor még nem beszéltünk a fellépéséről készült egyéb videókról, amik más videómegosztókon tűntek fel. A 47 éves Boyle sikere kapcsán sokan megjegyzik, hogy a nem túl előnyös külseje miatt a zsűri eleve negatívan állt hozzá a produkciójához, amellyel azonban rácáfolt az előítéletekre. "A modern társadalom túl gyorsan ítéli meg az embereket a külső megjelenésük alapján" – idézi a Washington Post Boyle-t. "Nem sokat tehetsz ellene, az emberek így szokták meg, így mennek a dolgok. De talán most tanulnak az esetemből vagy legalábbis példát mutat nekik."

 

 

A jelenleg munkanélküli, és egy kis skót faluban élő asszonynak a hírek szerint már szerződést is kínált a hírhedten kellemetlen stílusú zsűritag, a popzenei impresszárióként is rendkívül sikeres Simon Cowell cége, Boyle-t pedig úgy emlegetik, mint „a nőt, aki még Simon Cowellnek is befogta a száját”. Maga Cowell azonban még nem venne mérget arra, hogy Boyle meg is nyeri a tehetségkutatót majd: "Még vannak fellépők, akiket a közönség nem is látott, ez még egyáltalán nem lefutott verseny" – mondta a GMTV-nek. A fogadóirodák ezt azonban másként látják, a Ladbrokes például alacsonyabb oddsot kínál Boyle győzelmére, amire bármikor a műsor ilyen korai szakaszában példa lett volna. Boyle – akinek kapcsán sokan a két évvel ezelőtti kövérkés mobiltelefon-ügynök, az operaénekes Paul Potts hasonlóan valószínűtlen sikerét is sokan felidézik – már Amerikából is kapott meghívásokat, így például Oprah Winfrey műsorába is.

Forrás:http://quart.hu/

 

 

Napjaink Magyarországán már nemcsak öregnek lenni szégyen, lefitymált vagy legjobb esetben is szánalmat ébresztő státusz: „nyugdíjas”-mondják a villamoson és máshol, hangjukban mérhetetlen lenézéssel az emberek, főként a csinos, erős és gondtalan fiatalok.

 

Ma már öregedni bűn, lepra, először csak a negyveneseket, aztán szépen fokozatosan a harmincasokat is elkezdték leírni a munkaerő piacon és persze a mindenki felett ítélkező kereskedelmi médiában... Már sztár, vagy akár munkavállaló csak fiatal, erős és csinos übermensch lehet, mély dekoltázzsal, festett hajjal, botoxszal, 4+áfa szeretővel. Náci mentalitás ilyen szempontok szerint szűrni és megkülönböztetni a nőket.

 

Susan Boyle világsztár lett. Pedig pont ellentéte ennek a kifordult, előítéletes szépség- és korideálnak. 47 éves munkanélküli, elhízott és nem festi magát. Viszont gyönyörű, álomszép hangja és kicsit közönséges, csípős de őszinte és önkritikus stílusa van. Susan Boyle-t az angol tehetségkutató kellőképpen nagyképű zsűrije fellépése és hangjának kieresztése előtt lefitymálta: „Mit akar, ez az öregedő, csúnyácska nő itt?” Fütyülés és gúnyos megjegyzések közepette mutatkozott be. Aztán mindenkinek tátva maradt a szája.

 

Susan Boyle egy átlagos, középkorú háziasszony-azonban hangja miatt több lett ennél. Jelképe, két tömzsi, viszeres lábon járó ellenpéldájává vált az öregedő, de ezt hisztérikusan letagadni akaró világnak, nőknek. Make up, haj és szemfestés nélkül, kövérkésén lett világsztár.

 

Ha körbenézünk, Ferencvárosban vagy máshol Budapesten, számtalan susanboyle-el találkozunk. Arcukon ráncok, szemükben lemondás, kezükben 20 kilós szatyrok, kosarak-de csinálják, nem adják fel. És igen, sokan köztük  kövérek és őszül a hajuk. Ők mi anyáink, nagyanyáink. Sokan köztük állás nélkül vannak, ha jelentkeznek valahova, koruk és kinézetük miatt elvből elhatják őket. Hiszen ott vannak a plaza-cicák, a megcsinált, a műnők. Azonban ők is meg fognak öregedni egyszer, ráncosak lesznek, lógó mellekkel és nagy fenékkel. Mert bizony ez az élet, amely a plázakon kívül is létezik. Sőt ott kezdődik igazán! 

 

Korunk hősei és mártírjai az öregedő nők. Becsüljük, szeressük, szeretgessük, alkalmazzuk és segítsük őket, mert nem a kor, hanem az a mögötte lévő teljesítmény, munka és kitartás tesz valakit naggyá.

 

Ez Susan Boyle üzenete.

 

Szilágyi Iván Péter  

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.