Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy különös kereszt története

2009.01.29

Van Ferencvárosban, nem messze a Tompa utcától egy kis, polgári ház, amelyben szemben a környék nagy 50-100 lakásos monstrumjaival csak 20 lakó lakik. Mellette minden új, csillog-villog, szállodák, új építésű vagy felújított házak, egyszóval a rehabilitált Ferencváros. Ez a kicsi, több mint 100 éves ház azonban megmaradt eredeti formájában, pedig nincs műemlékvédelem vagy hasonló átalakítást tiltó szabályozás alatt. Talán véletlen, talán sorszerű jelzés, de az utca neve: Angyal utca.

 

Kép

 Az Angyal u. 29. lépcsőháza szépen ki van festve, szinte vakítóan fehér. Ahogy belépünk, rögtön feltűnik a bejárat mellett egy a falból domborműként kitüremkedő kereszt, fölötte I-ten mindent látó szemét jelképező háromszög. Egyszóval nem egy szokványos társasházban járunk, nem gyakran látni ilyet Budapesten.

 

Karácsonyi Györgyné közös képviselő szerint sok legenda övezi a keresztet és magát a házikót is. Itt, az Angyal u. 29. földszintjén lakott annak idején Füst Milán, a kereszt építésének okaira és körülményeire pedig a legvalószínűbb teória a negyvenes évekre nyúlik vissza. Még a zsidótörvények idején lakott a házban egy zsidó ember, tősgyökeres ferencvárosi, aki az egyre durvuló és erősödő zsidóüldözés miatt miatt, életét mentve felvette a keresztény vallást. Későbbi sorsáról nem tudni, de az biztos, hogy a keresztet ő építette. Annak emlékére, hogy kereszténnyé lett-kényszerűségből. Bizonyítékot akart kiállítani arról, hogy igazi, jó keresztény. Hogy mindenki láthassa, ebben a házban csak keresztény emberek laknak. Magyarán, hogy ne vigyék el a nyilasok...

 

 

Kép A különös sorsú és eredetű kereszt azóta is ott áll az Angyal u. 29. lépcsőházában. Bár a kommunizmus alatt a szépen díszített épületről leverték az angyal szobrokat, rölífeket, a kereszthez nem mertek, akartak nyúlni. Néhány éve a bepiszkolódott corpus-t a ház egyik lakója saját pénzéből felújíttatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép Ma már szinte senki nem él a régiek közül, a mostani lakók többsége pedig nem törődik a szoborral, de a turisták és lokálpatrióta vénával megáldott városiak gyakran bejönnek, kérdezősködnek a kereszt eredetét illetően. Mindenki azt hiszi, hogy templom, kápolna állt itt vagy minimum nagyon vallásosak a ház lakói.

 

Pedig ez a titokzatos kereszt ennél sokkal többről szól, benne van a XX. század zsidó sorsának minden tragikuma, kényszere és abszurd, gyilkos változása.

 

 

 

 

Szilágyi Iván Péter 

 

(Új Élet)