Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eörsi Mátyás újra kiszólt

2009.08.23

Eörsi Mátyás kapcsolatot sürget a magyar és a  szlovák demokraták között

A magyar demokratáknak kapcsolatot kell keresniük a szlovák demokratákkal annak érdekében, hogy a "mostani szlovákiai hisztériának és nacionalizmusnak elejét lehessen venni", és azt is meg lehessen akadályozni, hogy Magyarországon hasonló szellemű válaszok szülessenek – mondta Eörsi Mátyás szombaton annak kapcsán, hogy Sólyom Lászlótól a hatóságok előző nap megtagadták a belépést Szlovákiába.

 

Kép A szabad demokrata politikus leszögezte, hogy mindkét országban létezik nacionalizmus, de - mutatott rá - míg "Szlovákiában ez kormányzati szinten van, Magyarországon nem".

Véleménye szerint most viszont azért kell politikai ideológiától mentesen összefognia a két ország szociál- és kereszténydemokratáinak, liberálisainak és zöldjeinek, hogy minél több kapcsolódási pontot találjanak, amivel elejét vehetik annak, hogy a nacionalista erők hangja legyen hallható.

Eörsi Mátyás rámutatott: a semleges megfigyelők azt gondolhatják, hogy két nacionalista ország vitázik egymással, de véleménye szerint ez nem így van, csupán néhány politikus "játszik rá" erre.

Kijelentette: az Európai Unió sok más értéke mellett a legfontosabb a személyek, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása, ez a tagszövetség minden egyes polgárára vonatkozik. Éppen ezért rendkívülinek nevezte, hogy egy köztársasági elnököt nem engednek be egy másik országba, mintha bűnöző lenne, és az Interpol keresné.
Hozzátette, hogy a rendszerváltozást követően a magyar-szlovák kapcsolatokban voltak lejtmenetek, de soha nem volt ilyen rossz állapotban.

Eörsi Mátyás szerint az ügyben rövid távon meg kell nézni, ki mondott igazat és ki nem a szlovák kormány és magyar köztársasági elnöki hivatal közötti vitában az államfő útjának előkészítését illetően. Az MTI kérdésére hozzátette, hogy ebben az esetben ki kell teríteni a kártyákat, és a magyar külügy nyugodtan nyilvánosságra hozhatja az ügyben folytatott jegyzékváltásokat.

Eörsi Mátyás úgy vélte, hogy "Sólyom Lászlónak is át kellene gondolnia, hogy mit gondolnak róla a szomszédos országokban akkor, amikor évek óta minden magyar állami ünnepet külföldön ünnepelt".


 

Kommentár:

 

Két apró tény:

 

 

  1. Az SZDSZ új vezetése hazafias liberális irányváltást és barátibb, nemzeti ügyekre érzékenyebb hangnemet hirdetett megválasztásakor-többek között a határon túli magyarság irányába. Helyes és rég várt döntés volt, amelyet konkrét tettek követtek: a liberális párt megalakította nemzetpolitikai kabinetjét, amelyet az SZDSZ kevés megmaradt és vállalható politikusainak egyike, Szentiványi István vezet.
  2. Eörsi Mátyás az SZDSZ frakció-párt képviselője fittyet hányva anyapártja központi politikájára és hazafias liberalizmus felé való nyitására, kiáll és a sajtónak olyan dolgokat nyilatkozik, amelyek sokkal többet ártanak, mint segítenek. Nemcsak pártjának, hanem hazájának is!

 

Kép Az egy dolog, hogy Eörsi Mátyásnak magánvéleménye van, ezt minden további nélkül fenntarthatja és elmondhatja barátainak, ismerőseinek egy sör vagy kávé mellett. Azonban vannak helyzetek  -és Sólyom László köztársasági elnök Szlovákiából való gyalázatos kitiltása tipikus példája ezeknek-, amikor minden felelős és hazáját szerető magyar politikusnak össze kell fognia. Vagy ha erre nem képes, legalább csöndben maradnia.

 

Eörsi Mátyás bár liberálisnak és demokratának, nyitott és toleráns embernek tartja magát, képtelen tekintettel lenni mások érzéseire és Révkomáromot szándékosan és átgondoltan „külföldnek” nevezi, holott jól tudja: ezzel számos határon túli és anyaországon belüli magyar ember érzékenységét sérti meg.

Az egyébként is erősödőben lévő nemzeti radikálisoknak pedig magas labdát, újabb megnyilvánulási és hangulatkeltési lehetőséget ad.

 

Félre értés ne essék, a Jobbik szlovák intelligenciát lebecsmérlő akciója sem járható út, sőt: kifejezetten árt a külhoni magyarságnak, nehéz és kényelmetlen helyzetbe hozva őket:

 

http://nol.hu/kulfold/a_jobbik_lezarta_a_szlovak_hatart

 

Azonban nem szabad átesni a ló másik oldalára sem. Sólyom László ócsárlása és kritizálása a baliberális oldal egyes berkeiben divat és napi beszédtéma, és tény: Sólyom László tettei, megnyilvánulásai sokszor igen kétségesek és támadhatóak. Emellett arról se feledkezzünk meg, az SZDSZ köztársasági elnökválasztás során tanúsított „politikai stratégiája” nélkül ma nem Sólyom László lenne a köztársasági elnök.

 

Kép Amikor a Magyar Köztársaság elnökét, legfőbb közjogi méltóságunkat kitiltják egy szomszédos országból, és ezzel megakadályozzák, hogy a határon kívülre szorított magyarsággal ünnepeljen, erőt és lelket adva nekik-ilyen nemzeti sorskérdésekben nincs helye kibeszélésnek! Minden magyar politikusnak, akár szereti, akár gyűlöli Sólyom Lászlót, össze kell fognia és mögé állnia.

 

 

 

Főként azért, mert a szlovák nacionalisták és kormánypártjaik (!) csak az Eörsi Mátyás-féle nyilatkozatokra várnak, hogy azokat véres kardként felmutatva hirdethessék: „Íme még magyar képviselők szerint is nekünk volt igazunk!”

 

Eörsi Mátyás provokatív politikai beszólásaival nem először ment szembe az ország véleményével, akaratával és érdekeivel. Holott parlamenti esküjében pont ezek képviseletét vállalta. Megnyilatkozásaival nemcsak pártja új politikáját teszi hiteltelenné és támadhatóvá, hanem egy igen nehéz és kritikus helyzetben megbontja az egyébként is törékeny nemzeti egységet.

 

Eörsi Mátyásnak végre meg kellene értenie, Magyarország határain túl is élnek magyar emberek, akik a legnehezebb időkben is kiálltak magyarságuk mellett. Ők nem külföldiek, ugyanolyan magyarok, mint mi!

 

Szilágyi Iván Péter

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Utószó

(Eörsi Mátyás, 2009.09.22 12:25)

Ha jól értem szavait, valamelyest visszavonulót fújt, én pedig elfogadom ezt a gesztust.

Nem vitázom azzal az okfejtésével, hogy kedvelem-e magamat, szerintem ez még a parlament előtti időkből származik. Ön nem parlamenti képviselő, de úgy látom, egészen jól kijön saját magával, ha tetszik, szereti magát. Jól teszi.

Egészen bizonyosan igaza van abban, hogy megnyilatkozásaim megosztóak. Ha igaz az, hogy a politika érzelem is, akkor sokakat meg kell bántanunk ahhoz, hogy mások szerethessenek. Tudnék én senki meg nem bántó diploma-szövegeket is nyomatni. Senki sem sértődne meg, és senkit sem nyerne meg.

A politikából való kivonulásom véglegesnek tekinthető. De nem az én döntésem következménye, hanem a magyar választóké.

szilágyi

(ne tegye, 2009.09.22 09:09)

PS. Minden vitánk és nézeteltérésünk ellenére, tudnia kell, hogy nagyon becsülöm önt.
A hazai liberalizmusnak szüksége van Önre. Azt olvasom több lapban is, hogy vissza akar vonulni a politikából. Kérem, ne tegye!

eörsi mátyás

(szilágyi, 2009.09.22 08:49)

Kedves Képviselő Úr!

Szavaiból érződik, hogy még mindig meg van sértődve cikkem miatt.

Meg is értem és részben restellem annak stílusát.

Azonban tudnia kell: az ön megnyilatkozásainak is van egy olyan éle, provokatvív szókészlete és stílusa, ami sok embert sért. Nemcsak a jobboldalon!

Még valami: a nemzeti egység számomra azt jelenti, hogyha a mindenkori magyar köztársasági elnököt ilyen megaláztatás ér-egységesen álljon mellé a politikai elit.
Mégha részben az ő hibájából is kapta, amit kapott.
Igen, tényleg kiosztok politikusokat és ezt a jó szokásomat folytatni is fogom. Senki véleménye sem szent és sérthetetlen. Liberálisként remélem ön is egyetért ezzel.

Ön egy kiváló és elkötelezett politikus, csak a sok parlamentben töltött év alatt beleszeretett saját magába.

Honnan a bátorság

(Eörsi Mátyás, 2009.09.21 23:32)

Miket nem olvasok: "Azt kifogásoltam és kifogásolom, hogy ezt egy ilyen kiélezett helyzetben nem a médiában, hanem négyszemközt, az érintetteknek kellett volna elmondania. Tudom, hogy elcsépelt fogalom, de igenis néha számít és fontos a "nemzeti egység" vagy annak legalábbis a látszata..."

Milyen izgalmas visszaolvasni az eredeti írást: "Eörsi Mátyásnak végre meg kellene értenie, Magyarország határain túl is élnek magyar emberek, akik a legnehezebb időkben is kiálltak magyarságuk mellett. Ők nem külföldiek, ugyanolyan magyarok, mint mi!"

Ilyen rossz a memóriája, kedves uram, vagy nem kedveli az igazságot? Sajnos nagy marhaságot írt, és amikor ezzel szembesítettem, ahelyett, hogy azt válaszolta volna, "elnézést, elragadtak az indulataim", inkább újabb füllentéssel tetézi.

Ezek után miért is látogasson az ember erre a honlapra?

Na, de ha már újabb gondolattal védi a védhetetlent, kifejtené már a tudásra szomjúhozó olvasónak, miként kell érteni azokat a szavait, hogy "Tudom, hogy elcsépelt fogalom, de igenis néha számít és fontos a "nemzeti egység" vagy annak legalábbis a látszata..."

Miért kell nemzeti egység olyan kérdésekben, amelyekben nem értünk egyet? Hm? Talán kívánatosnak tartja azt a nemzeti egységet, amelyet a német és magyar szociáldemokraták a 30-as, 40-es években porodukáltak?

Megbocsásson, de itt rendre kioszt egy-egy politikust, persze, jogában áll. Cseppet sem restelli magát?

kuncze

(szilágyi, 2009.08.28 22:02)

Egyetértek, populizmus kell, csak nem mindegy: milyen mértékben!
Kuncze populizmusa nem klasszikus értelemben vett demagógia volt, ugyanis elsőrangú humorral ötvözte.

Félre az indulatokkal

(epe, 2009.08.27 11:16)

Nem hiszem, hogy igaza van annak, aki a populizmust lebecsüli. Nincs ma a PR politika korában olyan politikai erő, amely nélkülözhetné a populizmust teljes egészében. (Az SZDSZ sem ilyen, hiszen akkor nem lett volna lop stop tábla Kuncze kezében...)
Én sajnos évek óta keresem és nem találom az europai liberálisok és demokraták összefogását a térségben, sem a szlovák sem például a lengyel pártokkal.
És ez nagyon nagy felelőtlenség. Ilyenkor látszik csak, hogy mennyire.

válasz Eörsi Mátyásnak

(szilágyi iván péter, 2009.08.27 08:59)

Kedves Képviselő Úr!

Úgy érzem, hogy Ön félreértett engem, amellett, hogy én is indulatosan és félreérthetően fogalmaztam.

Emellett köszönöm reakcióját és alapos válaszát!

Le szeretném szögezni: véletlenül sem tartom Önt "árulónak", sokkal inkább egy nagyon bátor, de nagyon önfejű, saját igazáért a többséggel sokszor szándékosan szembemenű liberális politikusnak.
Tudja, az az alapvető probléma, hogy Ön egy kiváló, európai politikus, de ennek a nemzetnek és régiónak nem erre a szemléletre van szüksége. Minőségi, objektív politizálásra a mindent elöntő populizmus idején nincs igény. Sajnos! Önt éppen ezért támadják annyira és annyiszor, mert európai politikát mer (!) vinni egy balkáni közéletbe.

Hogy mire gondoltam és céloztam kritikámban? Szlovákiát jelenleg végtelenségig populista, soviniszta és álszent "politikusok" irányítják. Van akikkkel nem lehet és nem érdemes tárgyalni, sajnos többségük közéjük tartozik... Éppen ezért tette jól a magyar kormány, hogy nemzetközi fórumokhoz fordult az ügyben, talán ők le fogják hűteni forró fejüket.

Azzal magában nincs baj, hogy Önnek különvéleménye van. Azt kifogásoltam és kifogásolom, hogy ezt egy ilyen kiélezett helyzetben nem a médiában, hanem négyszemközt, az érintetteknek kellett volna elmondania. Tudom, hogy elcsépelt fogalom, de igenis néha számít és fontos a "nemzeti egység" vagy annak legalábbis a látszata...


Tisztelettel üdvözli:

Szilágyi Iván

Bizony rettenetes marhaság

(Eörsi Mátyás, 2009.08.26 18:09)

Vagy Szilágyi Iván szerint tökéletesen rendben van, hogy a köztársasági elnök ez évig minden egyes állami ünnepet egy szomszédos országban ünnepelt. Vajon tökéletesen rendben van szerinte, hogy a köztársasági elnöki hivatal nem is tárgyalt a szlovák aggályokról, és úgy jár-kel egy másik országban, mintha a sajátjában lenne? Vajon tökéletesen rendben van szerinte, hogy "elfelejtették" meghívni a szoboravatásra a szlovák partnert?

Szilágyi Iván szerint nem vagyok toleráns és megértő a határon túl élő magyarokkal kapcsolatban. Vajon szerinte ez a mostani botrány segíti a szlovákiai magyarok biztonságérzetét, vagy inkább lerontja azt? Sólyom László azzal az ambícióval foglalta el székét, hogy hozzásegíti a határon túli magyarokat az autonómiához. Szilágyi Iván szerint most közelebb vagyunk az autonómiához, vagy inkább távolabb, mint néhány évvel ezelőtt?

Szilágyi Iván szerint akkor vagyok patrióta, ha saját meggyőződésemmel szemben beállok a Sólyom mellett kritika nélkül csaholó kórusba, vagy akkor, ha igazat mondok? Nemrégen egy szlovák képviselő először megpendítette, hogy a dunaszerdahelyi rendőrattak nem volt rendben. Szilágyi Iván szerint az illető rendes ember? Vagy áruló? Ha ő rendes ember, akkor én miért is vagyok hazafiatlan ugyanezért?

Az a duma, hogy az ország érdekeivel ellentétesen léptem fel, a lehető legócskább szöveg. Nem beszélve arról, hogy nem szabad a közvéleménnyel szemben semmit sem megfogalmazom. Röhej: egy liberális honlap a populizmust állítja követelményként.

Ha már nem értem meg az új idők szavát (nota bene Retkes kért fel a nyilatkozatra, de ez tök mindegy), Szilágyi Iván kifejthetné az olvasóinak, hogy mit is ért hazafias liberális irányváltáson.

Mert ha azt, hogy minden, ami magyar az jó, és nem kritizálható, ám minden, ami román vagy szlovák, az rossz, akkor nincs miről többet beszélnünk.

Tudom, ennek a hozzáállásnak van ma többsége a magyar politikában. Ám ennek nyomán csak belpolitikai haszonra lehet szert tenni, a határon túl élő magyarok helyzete ezektől csak tovább romlik. Mi is akkor a patrióta politika? Na, erre kössön Szilágyi Iván csomót. És máskor gondolkodjék egy kicsit, mielőtt verdikteket hirdet. De ez csak egy javaslat.

Utolsó.

(Szilágyi, 2009.08.23 21:03)

Az utolsó bekezdéssel és hangnemével van bajom. Határon túli testvéreink többet érdemelnek.

rdi@chello.hu

(epe, 2009.08.23 17:01)

Hülyeségeket írtál. Nem beszél ki senki sem, éppen ellenkezőleg.
"A magyar demokratáknak kapcsolatot kell keresniük a szlovák demokratákkal annak érdekében, hogy a "mostani szlovákiai hisztériának és nacionalizmusnak elejét lehessen venni", és azt is meg lehessen akadályozni, hogy Magyarországon hasonló szellemű válaszok szülessenek " írta Eörsi.
Én teljes mértékben egyetértek ezzel. Ha van mit EM szemére vetni, az pont az, hogy a szlovák és lengyel liberálisokkal nem eléggé közvetlenek a szadi kapcsolatai.