Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az agusztus 20-ai fények nyomában

2009.08.24

Az augusztus huszadikai fények nyomában

 

Felháborított, ahogy az általam eleddig jobbnak tartott országos médiumok újságírói és riporterei egy állami ünnep megrendezéséhez hozzá álltak. Úgy gondolom, hogy a közvélemény formálóinak nem laikusok módjára kellene cikkezniük igen fontos eseményekről, amennyiben pedig valóban nincsenek kellő információik – amikért elvileg nem ők tehetnek, akkor pedig inkább ne írjanak blődségeket, másokat félrevezetve.

 

 

Kép

Az, hogy egy egész Közép-Európában híres tűzijáték megrendezéséhez ennyi botrány tartozik – nem normális. Büszkének kéne lennünk arra, hogy végre van egy olyan látványosságunk, amely még a külföldi nyaralásukról is képes hazahívni a magyarokat, képes Pestre csallogatni a nagyérdeműt és ezzel idegenforgalmi bevetélt teremteni.

 

 Kép

Ehelyett a médiában igencsak rossz szájízzel beszélnek a tűzijátékról. Ami még csak hagyján lenne, ha a rossz íz nem csapna át a legtöbb esetben rosszindulattá és a tudatlanság megnyilvánulásának minden jelévé.

A rendező céget, AbsolutPyro Kft-t két hete hétfőn az egyik nagyobb laptól az alábbi hívással keresték fel:

„Tisztelt Uram, mit tesznek idén másképp, hogy ne öljenek meg XL számú embert, mint hat éve?”

 

Nos, ha nem provokálni akart volna a kedves tollforgató, akkor felvette volna a közbeszerzési pályázat anyagát a Magyar Miniszter Elnöki Hivataltól, ráébredt volna, hogy abban olyan jelentős változtatások vannak a három évvel ezelőtti kritériumokhoz képest, amelyek teljesítése eleve kizárja bárminemű tragédia bekövetkeztét.

 

A legegyszerűbb ilyen fogás az, hogy a rendezvény biztonsága immáron nem a győztes pályázó talentumától, hanem egy katasztrófa védelmi szakemberekből, rendőrökből, tűzoltókból álló ún. operatív törzsre van bízva, amely végig felügyelt a biztonságra. Például hat éve nem kellett meterológiai jelentést küldeni. Ez egy olyan hiányosság volt, amit mi módon is lehetett volna elvárni a kivitelezőtől, ha a kiírónak sem jutott eszébe? Hat éve nem kellett menekülési útvonalakat gyártatni, hat éve talán nem volt főpróba sem, hat éve nem várták el, hogy egyik pillanatról a másikra leállítható, legmodernebb technikával ellátott eszközökkel lőjék fel a tűzijátékot.

Hat éve olyan feltételei voltak az állami ünnepség megrendezésének, amiket az akkori AbsolutPyro mind teljesített, azonban azok önmagukban hiányosak voltak.

 

Ilyen esetben kit terhel a felelősség? A kiírót, avagy a kivitelezőt?

Vegyünk egy példát.

Házibulit szervezünk, új közösségben, akiket korábban nem ismertünk. Laisse-faire teljes mértékben: a résztvevőknek nem mondunk semmit, talán nem is fogadják őket – azt csinálnak, amit akarnak. A buli rosszul végződik: eltörik a kínai váza, csendháborítás miatt kijönnek a rendőrök, boros lesz a perzsaszőnyeg. Ki a hibás? Nyilván a vendégek, az elkövetők.

 

Itt azonban megállnék. A Laisse-fairnél ugyanis nem egyértelműen a résztvevők, hanem az irányító hanyagsága az, amit okolhatunk. Ha lett volna benne annyi, hogy elmondja a játékszabályokat, tesz olyan egyszerű lépéseket amivel meg lehet akadályozni a károkat (pl. felhajtja a szőnyeget) – akkor nem történik semmiféle probléma. Nem hihetjük, hogy a vendégek rossz szándékból öntötték volna ki a bort a perzsára, vagy szántszándékkal törték volna szét a kínait. Ne legyünk rosszindulatúak – és ne higgyük, hogy mások csak ártani akartak volna nekünk.

 

Szabályok nélkül azonban árthatnak.

Ha azonban ezt a logikát követjük: a teljes felelősséget áthelyezhetjük a kiíró hivatalra. Ott azonban ugyanolyan emberek dolgoznak, mint mi magunk. A rendszerváltás óta több mint tíz tűzijáték ment le zavartalanul- senki sem gondolhatta, hogy pontosan akkor fog jönni a vihar. Ha azt mondjuk, hogy igenis lehettek volna elővigyázatosabbak akkor hat éve- igazat adok. De melyik más társadalmi vagy érdekszervezet írt akkor ajánlást? Ki más adott le paksamétát a Hivatalnak biztonsági előírásokról? Ne ítéljünk el olyan intézkedések elmulasztásáért másokat, amiket mi magunk sem követettünk el.

 

Hat éve súlyos tragédia történt. Önmagában kivitelőt így megrágalmazni, aki ráadásul az akkori követelményeket be is tartotta, csak épp a kritériumok nem voltak elégségesek – nem helyes.

Több ember együttes hibája miatt pedig évek múltán felhánytorgatni az eseményeket, ilyen jellegű és minőségű cikkekkel elárasztani a sajtót, pedig szintén csak demoralizáló és aljas.

Amennyiben a cég nem, hanem csak a Miniszter Elnöki Hivatal (MEH) adhat interjút és tájékoztatást, miért a kivitelezőt ostorozzák, hogy az nem nyilatkozik? Ha pedig tényleg nem kapnak felvilágosítást, nem ér annyi oknyomozást egy állami ünnepség, hogy legalább a pályázati anyagot felveszik a médiumok, hogy tudjanak miről kérdezni és ne blődségeket hordjanak össze az újságokban!?

 

Kép A tűzijáték gyönyörű volt – valóban emlékezetes, és látványos. Kelet-Közép-Európa talán legszebb fényjátéka, ami remélem jövőre is megörvendezteti a nagyérdeműt. Szeretném, ha erre emlékeznénk, és megpróbálnánk egy kicsit pozitívabbak lenni.

Augusztus 20-a ünnep, maradjon is az a számunkra.

 

Namida

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.