Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fodor Gábor interjú

2008.10.29

 

Fodor Gábor „Az SZDSZ politikájában tovább viszi 56' elveit”

 

Fodor Gáborral a liberális párt október 23-ai megemlékezése után beszélgettünk. Az SZDSZ nemrég megválasztott elnöke merőben új, a nemzeti gondolatot jobban előtérbe helyező, a rendszerváltó SZDSZ értékeihez visszatérő politikát hirdetett meg programjában.

Ebből egyelőre annyi látszik, hogy továbbra is megosztott maradt a párt, a függetlenség mellett kiálló Fodor népszerűsége a szocialista szavazók között nagyot esett, viszont az SZDSZ -legalábbis egyes felmérések szerint- kezdi megközelíteni a parlamenti küszöböt.

 

 

Interjúnkban az SZDSZ és 56 viszonyáról és a liberálisok 56-hoz való erkölcsi jogáról kérdeztük a pártelnököt.

 

-Meggyőződésem, hogy ötvenhatnak három fontos üzenete van: az egyik a függetlenség, amelyet 1991-ben, az orosz csapatok távozásával sikerült kivívnunk. Létrejött egy szabad állam, amely jó is, meg rossz is, ez rajtunk múlik. A másik fontos üzenet a demokrácia és a a szabadságjogok kérdése, amelyek megvalósultak, de folyamatosan változnak és védeni kell őket. A harmadik pedig a  nemzeti összefogás: ha valamikor, akkor most van ennek aktualitása. Magyarországnak nagy szüksége van arra, hogy ne acsarkodó, egymást börtönbe küldeni akaró politikai politikusai legyenek az országnak, hanem összefogásra képes, felelős erők.

 

-Van esélye ennek a nemzeti összefogásnak?

-Igen, én azt gondolom, hogy van esély. A mostani belpolitikai és gazdasági válság arra kell ösztönözze az értelmes embereket, hogy össze kell fogni.

 

-Az SZDSZ-től sok jobboldali és volt ötvenhatos elvitatja a forradalomhoz való jogát, arra hivatkozva, hogy a hajdan antikommunista párt sokáig koalícióban volt az MSZP-vel.

-Ostobaság ilyen szempontból megítélni ezt a kérdést. 56-hoz és eszméihez az hű, aki megemlékezik róluk és képviseli őket politikájában. Az SZDSZ mindkettőt megtette és teszi ma is.

 

-Mennyire mozgatja meg a pártot '56, főként a fiatalokat?

-Nagy örömmel láttam, hogy megemlékezésünkre mennyi fiatal jött el, ez egy nagyon jó tendencia. Össztársadalmi szinten ugyanakkor a többség úgy tekint erre az ünnepre, hogy ilyenkor el kell menekülni a városból, mivel nem akarják végignézni az őrjöngést. Ez egy nagyon súlyos probléma, de segíthetne rajta a nemzeti összefogás.  

 

Szilágyi Iván Péter

 

A mappában található képek előnézete