Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Forradalom söröskorsókkal

2009.11.17

Sörözve harcolni a függetlenségért

 

Minden nép történetének megvannak a maga hősei, a magyarság azonban ilyen szempontból is képes volt nagyot, jellegzetes és igen szerethető figurákat, egyéniségeket alkotni. Ilyen volt a mind harcos természetének, mind fejlett humorérzékének köszönhetően emlékezetessé vált Vidats János ’48-as hős aki, aki annak ellenére -hogy szabadságharcban való aktív részvétele miatt börtönbe zárták és halálra ítélték- változatlan lendülettel és igen konokul küzdött a Habsburg-elnyomás ellen. Sőt, sikerült alkoholba folytania még Ferenc József magyar királlyá koronázását is! Innen látszik, hogy az alkohol nemcsak butít, öl és nyomorba dönt-hanem adott esetben fontos politikai eszköz lehet. Népszerűsége talán ezért töretlen a mai magyar közélet alakítóinak körében is.  

Kép

 

A Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület (FLE) nemrég megemlékezést és koszorúzást tartott a Vidats János és édesapja, Vidats István tiszteletére elhelyezett emléktáblánál (Bp. IX. kerület Lónyay utca 4-8. szám alatti általános iskola fala). Az ünnepségen részt vett Dr. Gegesy Ferenc, a kerület polgármestere, az apropó pedig az volt, hogy 136. éve hunyt el Vidats János. Életútját a rendezvényt összehívó ferenvárosi lokálpatrióták képviseletében Tornai István ismertette: Vidats János a Honvédmenház első parancsnoka, 1861-től haláláig Ferencváros ’48-as párti országgyűlési képviselője volt. 1848. március 15-én Jókai, Petőfi és Vasvári környezetében harcolt a sajtószabadságért. Végigküzdötte a Szabadságharcot, melynek bukása után elfogták és 1851-ben kötéláltali halálra ítélték. Később az ítéletet kegyelemből több évi várfogságra módosították. 1855-ben újra letartóztatták, apja közbenjárására engedték szabadon. 1861-től Pesten városi szenátor, és az apja által alapított mezőgazdasági gépgyár vezetője. 1869-től a Ferenc József Takarékpénztár elnöke.

 

Kép Mint hallhattuk, Vidats János halálos ítéletet végül várfogságra „enyhítették”- amelyek a Habsburgok legendás vendégszeretete és emberi jogok iránti érzékenysége miatt nem lehetett egy leányálom. A börtönélet nem törte meg Vidats-ot, véletlenül sem szelídült meg és hajtott fejet az osztrák elnyomók előtt. Sőt egyike volt azon hét haladó szellemű politikusnak, akik a politika eszközeivel a Habsburg-fennhatóság nélküli autonómiáért küzdöttek az 1867-es kiegyezés idején: „Ferenc József csak magyar királlyá koronázása esetén volt hajlandó szentesíteni a 67-es kiegyezés törvényeit. Vidats és barátai világosan látták, hogy ez a lépés ellentmond 48-as teljes függetlenedési törekvéseiknek”-mondta Tornai István. Mikor Vidats és támogatói látták, hogy nem tudják meggyőzni az országgyűlést és megakadályozni a koronázást-a diplomácia sajátos fegyverével tiltakoztak a szabadságharcot vérbe fojtó Ferenc József magyar királlyá (!) koronázása ellen. Nem csatlakoztak a koronázási díszmenethez, helyette a koronázás napján (1867. június 8.) tüntetően kikocsikáztak Cinkotára sörözni. Tornai István emlékbeszédében elmondta, hogy akciójuk akkora diplomáciai hullámokat vert, hogy híre elért a magyar királlyá koronázott párhoz is.

Ferenc József és Erzsébet végül úgy döntött, hogy a koronázási ajándékként kapott 50 ezer aranyat a szabadságharcban elesett honvédek családjainak ajándékozza. „Ezek után –legalábbis szavakban- kifejezték azon óhajukat, hogy a kiegyezéssel a gyűlölet és a gyanú korát a bizalom és a megértés korának kell követnie”-zárta beszédét Tornai István.

 

A történelmi megemlékezés sok más hasonló rendezvénnyel szemben nem torkollott unalomba és bágyadt, álmos pislogásokba. Rövid volt és találó tiltakozás emlékének felelevenítése miatt igen jó hangulatú. Még a résztvevő iskolások –mindennapi, trendi és lázadó ruhákat viselő fiúk és lányok- is értékelték Vidats István sajátos tiltakozását, maláta protestjét.

 

A Zubornyák Zoltán által levezetett esemény végén Gegesy Ferenc polgármester és Paál Kálmán az FLE elnökségi tagja megkoszorúzta a Vidats-család emléktábláit. A Lokálpatrióta Egyesület ezentúl minden évben szeretne megemlékezni Vidats Jánosról és édesapjáról.

 

Gegesy Ferenc polgármestert mikrofonvégre kaptuk a rendezvény után. Ferencváros humorra mindig kapható polgármestere láthatóan igencsak élvezte a nem mindennapi, megrészegült „ellenállóra” való megemlékezést:

 

Kép „Minden embernek kutatnia és ismernie kell a múltját, mert az ősöktől nagyon sok mindent lehet tanulni.

Hazaszeretetet, következetességet és bátorságot.”-nyilatkozta lapunknak Gegesy Ferenc..

-Ön szerint léteznek ma ilyen kaliberű politikusok?

-Hazájukért aggódó és sokat tevő emberek vannak. Hogy közöttük van e politikus, azt inkább hagyjuk …

-A Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület szervezte a megemlékezést. Ön szerint a lokálpatriotizmus jelen van máma Ferencvárosban?

-Most újul meg. Voltak idők, amikor minden ilyen közösség furcsának és gyanúsnak számított, a hatalom úgy érezte, hogy vissza kell szorítani őket. Aztán jött egy olyan korszak, amikor mindenki politizálni szeretett volna és saját ideáival megváltani a világot. Mostanában az emberek kiábrándultak ebből a túlpolitizáltságból és eljött az ideje a lokálpatriótáknak.

-Sokan panaszkodnak arra, hogy Budapesten fellazultak az emberi kapcsolatok. Ön lát esélyt ennek javítására?

-„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Egy kétmilliós nagyvárosban összetartásról beszélni és azt várni, hogy mindenki ismerőse legyen egymásnak-szinte lehetetlen és irreális. Viszont: ha egy városban és annak kerületeiben minél sűrűbben alakulnak kis közösségek –akár a munka, akár a hobbi körül-, létrejöhet egy háló és kohézió a városlakók között. Legyen szó zsugás vagy éppen súlyemelő egyesületről, a lényeg, hogy megtalálják egymást az emberek.

-Ferencvárosban mekkora az összetartás?

-A József Attila-lakótelep mind a helyét, mind építészetét tekintve különálló terület.  

Belső-Ferencvárosban még jelen van a tradíció, a közös múlt, évtizedes ismerettségek kötik össze a környék lakóit. Középső-Ferencvárosban a tömbrehabilitációval és a régi, kis lakások lebontásával „felforgattunk mindent”, sérülhet a kialakult kapcsolati háló, viszont az új beköltözők egy idő után könnyen és örömmel illeszkednek be. A régebbi házban lakóknak pedig reményt és erőt adhat, hogy belátható időn… Mostmár kimondhatom: körülbelül 10 év múlva befejezzük a terület rehabilitációját és az ő lakásukra, házukra is sor fog kerülni.

 

Kép Az ünnepség után az emléktáblának helyt adó általános iskolában egy kis közös kávézás, beszélgetés következett. Politikusok nélkül, viszont annál több helyi ügyek iránt elkötelezett emberrel és Gegesy Ferenc polgármesterrel. A kerület vezetője hisz abban, hogy nem az számít: ki milyen párt tagja vagy patronáltja, hanem hogy szeretne Ferencvárosért tenni, vagy sem.

 

 

 

Kifelé menet az iskolából, visszanéztem Vidats János márvány emléktáblájára. Míg a kampányok során utcáinkat ellepő, szebbnél-szebb és önfeledten mosolygó politikust mutogató választási plakátok egy idő után lekopnak vagy leperegnek a falakról-az igazi patrióták, tenni akaró magyarok emléke megmarad. Mint a kövek és a forradalmi ser, amelyet a nagy szabadságharcos ma már fent, vad bárányfelhőink fellett kortyolgathat.

 

Talán éppen a jó öreg Ferenc Jóskával egy asztalnál.

 

Szilágyi Iván Péter