Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kitiltják a gárdaegyenruhát az EP-ből

2009.07.16

A Jobbik gárdaegyenruhás bevonulása nyomán a szociáldemokrata EP-frakció arra kérte a testület elnökségét, szerezzen érvényt a házszabálynak, amelynek értelmében katonai és félkatonai szervezet uniformisában nem lehet az ülésterembe lépni.

 Kép

Lionel Cironneau Kéri az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója az EP elnökségétől,  hogy érvényesítsék a parlament házszabályának azon rendelkezését,  amely megtiltja katonai, félkatonai egyenruhák viselését az  ülésteremben - jelentette be Martin Schulz frakcióvezető a  képviselőcsoport strasbourgi ülésén.

 

 

 

Szegedi Csanádot a házszabály civil viseletre kötelezi

 

Az MSZP-nek az MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül: annak kapcsán, hogy az Európai Parlament alakuló plenáris ülésén a  Jobbik képviselői uniformist viseltek, a frakcióvezető külön kiemelte a szélsőjobb előretörésének veszélyét Magyarországon és más tagállamokban.

Schulz elmondta, hogy német állampolgárként különösen érzékeny  minden olyan viseletre, amely a náci vészkorszakot idézi fel. Ennél is veszélyesebbnek tekinti azonban azt az ideológiát, amelyet ez az  egyenruha takar. Fontosnak tartja, hogy valamennyi demokratikus  politikai erő mind az Európai Parlamentben, mind az európai  közéletben közösen lépjen fel és fogjon össze a szélsőséges  politikai magatartással szemben.

A  képviselőcsoport a közlemény szerint egyhangúlag elítélte a Jobbik képviselőjének európai parlamenti akcióját: az ilyen katonai  egyenruha viselése szerintük félelmet kelt, ami a XXI. századi  Európában, bármely demokratikus intézményében elfogadhatatlan.

– Az uniformis viselete egy jogerős bírósági ítélettel betiltott  szélsőséges szervezet egyértelmű és elfogadhatatlan provokációja – értékelte Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának  vezetője a közlemény szerint. – Az elmúlt öt évben a kormánypárti és  ellenzéki képviselők is egyaránt a szakmai munkájukkal igyekezték  megalapozni Magyarország elismertségét. A Jobbik akciói hazánk jó  hírnevét rombolják. Az Európában elszigetelt szélsőséges párt sajnos nem csak saját magát, hanem egész Magyarországot járatja le – tette hozzá.

 

Forrás: www.nol.hu