Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megszünik az orosz gázfüggés?

2009.07.05

Kóka: célegyenesben a Nabucco

 

MTI, Gazdasági Rádió, 2009. július 3. 16:30
 

Az Országgyűlés Nabucco bizottsága üdvözli, hogy több mint egyéves előkészítő munka eredményeképpen az érintett országok között létrejött a szövegszerű megállapodás a Nabuccóról.

Az államközi megállapodások aláírása július 13-án, Ankarában történik meg. Ezzel a lépéssel a gázvezeték a megvalósítás célegyenesébe kerül, hiszen a beruházó cégek és pénzintézetek a nemzetközi szerződések megkötését követően már a finanszírozás és műszaki megvalósítás konkrét kérdéseiről tárgyalhatnak. A Nabucco útjából az ankarai megállapodással a legfontosabb politikai és jogi akadályok elhárultak, az érintett országok egységes fellépése világos üzenetet küld a forrásországok számára is.

Kép

 

A magyar Nabucco bizottság elnöke, társelnökei az utóbbi hónapokban intenzív tárgyalásokat folytattak a beruházás megindíthatósága érdekében a partnerországok, a forrásországok és az Egyesült Államok képviselőivel. Az Ankarába utazó magyar delegációt Bajnai Gordon miniszterelnök vezeti, és tagja lesz Kóka János is, a Nabucco bizottság elnökeként. "Az orosz gázmonopólium a 20 éve leomlott vasfüggöny utolsó darabja. Szimbolikus jelentősége van, hogy a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójához kapcsolódva indíthatjuk útjára Európa legfontosabb energia- és biztonságpolitikai projektjét. Az építkezést mihamarabb meg kell indítani, hogy mire Európa válságból újra növekedésbe kapcsol, már ne az energiabiztonság legyen a szűk keresztmetszet." - hangsúlyozta Kóka.

A Nabucco bizottság javaslatára a Parlament az utolsó ülésnapon - ötpárti konszenzussal - határozati javaslatot fogadott el. A képviselők ebben egyrészt arra kérik a kormányt, hogy az államközi megállapodást követően haladéktalanul kerüljön sor annak hazai ratifikálására, másrészt tegyen lépéseket a Nabucco mögötti regionális politikai súlyt megjeleníteni képes International Nabucco Board létrehozására.

Kommentár:

Kép Kóka János Bajnai Gordonhoz hasonlóan a jobboldali-radikális sajtó és az ország nagy részének szemében össznépi közellenségnek számít. Tegyük hozzá, nem véletlenül. Jócskán megdolgoztak a közutálatért, amelynek felélesztésében saját párttársaiknak is nagy szerepe volt. 

Most mégis úgy néz ki, hogy résztvettek valami olyan létrehozásában, amely végre függetlenítheti Magyarországot Oroszország gázcsapjaitól. Most akkor ki az ellenség és ki a barát!? A Nabucco áramlat példátlan nemzeti egységet hozott létre. Látszólag. Kérdés, hogy Oroszország ennyiben hagyja e a dolgot és az oroszbarát szocialista párt őszintén akarja e az energia függetlenséget...? Téglák már vannak, kérdés, hogy a vezeték is felépül e!?

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.