Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyurcsány visszatér?

2009.08.08

 

Az MSZP már másfél hónapja készül


 


Várhatóan az Egyesült Államokból kérnek fel kampánytanácsadót a választási felkészülésre a szocialisták. Az MSZP már több mint másfél hónapja elkezdte a választásokra való felkészülést.

A végleges programot a november végére vagy december elejére tervezett kongresszus fogadja el és ott mutatják be a párt miniszterelnök-jelöltjét is.

A kormányközeli Népszabadság úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc is szerephez jut a felkészülési folyamatban. A Táncsics Alapítvány elnökeként vesz részt a párt belső fórumain, tanácskozásain.

Külföldről, az Egyesült Államokból is érkezik tanácsadó a lap információi szerint. Ez azért nem meglepő, mert korábban Bill Clinton volt amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő tanácsadóival is dolgoztak a szocialisták – írja a lap.

(FH)


 

                                                           Gyurcsány,

                                                       és Orbán fóbiája

 

Kép

 

 

Gyurcsány Ferenc a hazai politikai élet egyik legkiszámíthatatlanabb, de egyben legtehetségesebb egyénisége, pontosabban fekete lova. Már nem nyargal, mint politikai ifjúsága, viharos és mindenki mást elsöprő színre lépése idején, de még mindig képes kilométerekkel elhúzni a mezőnytől.             

Majd megállni, szépen komótosan bevárva vetélytársait, hogy aztán kedélyesen az arcukba vihogjon.Jellegzetes mefisztói mosolyával még jobban feldühítve és zavarba hozza ellenségeit/párttársait.

 

Míg az MSZP-n belül és kívül egy-egy lépésének vagy lelépésének okai és háttere felett tanakodnak, a volt kormányfő már rég következő tíz-húsz akcióját, politikai show-ját tervezi. Fejében évekre előre megvan a műsor-mint a nagy és sikeres színházak vagy operaházak esetében. Hiába hülyézték le számtalanszor, intellektusban és politikai arcátlanságban nagyjából az egész hazai politikai mezőnyt veri. Nem mondott le, amikor mindenki követelte, de szó nélkül és önként megvált a miniszterelnöki poszttól, mikor már senki sem számított volna erre. Nem bukott bele az öszödi beszédbe, sőt még utána is jó ideig közel ugyanannyian tartották alkalmasnak  miniszterelnöknek, mint nagy riválisát: Orbán Viktort.

 

Kép Azzal, hogy Gyurcsányt az MSZP megint előveszi a kalapból, kampánytényezővé és szereplővé téve, nagyon kellemetlen helyzetbe hozza a  Bajnai-kormány fellépése óta fajsúlyos kihívó nélkül maradt Fideszt és Orbán Viktort. Félreértés ne essék, ettől még a jobboldal fogja megnyerni a következő választást, a 2/3-os álmoknak és Orbán Viktor miniszterelnök jelöltségének azonban búcsút mondhatnak. Miért is...? Aki egy kicsit is odafigyelt Orbán Viktor politikai karrierjére és kommunikációjára, könnyen észrevehette: a Fidesz elnöke kiváló szónok és jobb perceiben igen meggyőzően érvel, azonban a rögtönzés nem az ő terepe. Szalon diktátorként nem tud és akar vitatkozni, jegyezzük meg: pártján belül jó ideje már nincs is szüksége ilyen „úri passziókra”,a Fideszből rég kihalt a vita, de még a belső ellenállás szelleme is. Éppen ezért vesztett 2006-ban Gyurcsány Ferenccel szemben, aki minden lépését tetteinek szenzációs kiszámíthatatlanságára és félelmetes vitakészségére építi, ösztönös politikus és demagóg, akit jó értelemben vett belső hangok és megérzések irányítanak. Orbán Viktor ellenben egy profin felépített és kiszépítgetett, ám megkopott és fáradt mester politikus, aki nem tud mit kezdeni Gyurcsánnyal, szemtől-szembe.Ezt bizonyította a 2006-os miniszterelnök jelölti vita is. A Fidesz elnök saját maga és pártja politikai jövőjét kockáztatná, ha újra bevállalná a miniszterelnök jelöltséget. Mármint úgy, hogy ellenfele megint egy Gyurcsány lenne. „Fletó” viszont nem veszíthetne semmit, hiszen az MSZP olyan rosszul áll, hogy ezen már rontani sem lehet.

 

A kétfejű jobboldal számára Bajnai és erőtlen, gyengén kommunikáló, de népszerűtlen intézkedéseket hozó kormánya ideális ellenfél volt, ugyanis a magát szakértőinek nevező kabinetet nyugodtan és következmények nélkül támadhatták. Bajnai Gordon láthatóan kerülte a politikai vitákat, meghagyva azokat az összeesőben lévő, vezérét kereső szocialista pártnak. A pártnak, amelyet a 90' utáni időkhöz hasonlóan most is mindenki leírt. Talán túl korán és talán pont erre játszott rá Gyurcsány Ferenc lemondásával, még időben otthagyva ellene lázadozó pártelitjét, hogy lássák: egymaguk mire mennek...?

 

Gyurcsány ősztől áll munkába és nem nehéz megjósolni: fellépésével fel fog borítani mindent. Szokás szerint. A Fidesz kénytelen lesz újra radikalizálódni, különben a feléledő Gyurcsány-ellenesség a Jobbikot fogja tovább erősíteni. Az MSZP a volt miniszterelnök bedobásával, reaktivizálásával magas labdát dobott a jobboldalnak-főként a nemzeti radikálisoknak. Gyurcsány neve körükben hívószó, amely a Fidesz tábort nagyrészét is mozgósíthatja. Gyurcsány egyszer már megmentette az MSZP-t, a mostani cél egyértelműen a párt politikai fennmaradásának biztosítása. Erre pedig még alkalmas a volt miniszterelnök, akinek szerepeltetésével a szocialisták szándékosan heccelik a közvéleményt és állásfoglalásra késztetik a Fideszt. Amennyiben a jobboldali párt újra vad „gyurcsányozásba” kezd, sok mérsékelt jobbos, centrista szavazó elpártolhat tőlük, miközben az erős, felelősségre vonást sürgető hanggal mozgósíthatják az MSZP szavazóbázisát.

 

Kép Ha nem reagálnak érdemben a volt főellenség feltűnésére, a Jobbik majd fog, és ez tovább erodálhatja a Fidesz radikális szavazótáborát. Ördögi kör, nem is beszélve arról, hogy még mindig nem derült ki: ki lesz az MSZP miniszterelnök jelöltje? Orbán régi rémálma válna valóra, ha az őt egyszer már levitázó Gyurcsánnyal kellene újra megmérkőznie. Ilyen kilátások közepette a Fidesznek nem lesz könnyű felkészülnie a következő választásokra.

 

Persze azt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy Gyurcsány politikai állóvízbe való belógatása csak figyelemelterelés, az igazi miniszterelnök-jelöltről, akit a kampány finiséig kímélni akar a szocialista párt.  

 

A kisebbségvédő és antifasiszta Gyurcsány feltűnése az egyébként is agonizáló SZDSZ-t, az 5 százalékért alulról ugrándozó MDF-t és az éppen életre kapó LMP-t is könnyen megroggyanthatja. A volt miniszterelnök ugyanis nemcsak mer, hanem tud is újat, radikálisat mondani. Hitelesen és nagy hévvel védi a reformpolitikát, az „új irányt”, a kisebbségek jogait, a zöld ügyet és harcol a radikálisok ellen. Sokkal inkább liberális, mint szocialista.

 

Gyurcsány Ferenc nemsokára újra köztünk lesz. Miközben a Fidesz már hónapok óta az előrehozott választásokra készült, kifárasztva és túlpörgetve magát a meccs előtt, a szocialisták nagy cinikusa pihent, blogolt és erőt gyűjtött. Bölcsen kivárta, hogy a kormány megszorításainak gyümölcsei beérjenek, így lesz mire hivatkoznia a kampányban. Mindez persze még korántsem elég a következő választások megnyeréséhez, de egy izgalmas és politikai fordulatot hozó őszre bőven futja belőle.

 

Szilágyi Iván Péter

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.