Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halálközeli élmények

2009.10.24

A halálközeli élmények vizsgálata az elmúlt 30 évben vált központi és közérdeklődést kiváltó témává. Érdekes kettőst alkotva: a tudóstársadalom és a bulvármédia is ráugrott a kérdésre, hétről-hétre újabb beszámolók és tudományos cáfolatok jelennek meg vele kapcsolatban.

A klinikai halált átéltek 10 százaléka számol be ilyen élményről. Sötét folyosó, a végén fényes idegennel, szeretetteljes találkozás elvesztett családtagokkal, ismerősökkel. És valami hihetetlen békesség. Némi csalódás, nosztalgia érződik szavaikból, miért kellett ide viszajönnünk!?

Visszavágynak a halálba és ez nem egyfajta beteges halálkultusz.

Ezzel párhuzamosan számos cáfolatot is napvilágot látott, amelyek az agy biokémiájának változásaival és működésével magyarázzák a jelenséget. Komoly és elismert tudósok győzködik az embereket, hogy jelen esetben sem csodáról, mennyországról vagy más földöntúliról van szó. Csupán kémiáról: endorfinok és oxigénhiány. Mindenre van magyarázat. A középkor bigott és félelemkeltő, sötét vallássosága elvette tőlünk a szép halál reményét, majd a tudomány még a halál utáni élet létezését is megkérdőjelezte. Mindent lebontva, kielemezve, kémcsövekbe zárva és szétcincálva a "babonás" hitet. Jószándékú, de csak földi dolgokban gondolkodó tudósok dobták szemétre a Bibliát. 

Sokan mégis hiszünk benne, hogy a halál után lehet valami. Hiszünk, remélünk. Márcsak azért is, mert ezen beszámolók hangulata és végtelen harmóniája teljesen egyezik azzal, amit a Szentírás a Paradicsomól, a Gán édenről leír. Keresztény, zsidó, muszlim és ateista ugyanazt az örömöt éli át-túl a halál kapuján. 

Lehet hogy tévedünk, lehet hogy mindez csak illúzió és csak hús és vér vagyunk. De mi van, ha tényleg várnak ránk odaát? Szépen, csöndesen és makacsul.

További részletek a National Geographic összeállításából: 

www.geographic.hu/index.php