Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Janás Ferenc kerületi SZDSZ-elnökkel

2008.10.10

 

 Janás Ferenc

„Nélkülünk ezentúl sem lesz egyensúly önkormányzatban!”

 

Felbolydult a ferencvárosi SZDSZ környéke: új elnök, új ügyvivői testület, a régi polgármester nélkül. Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester neve eddig összefonódott az országos és a                       helyi SZDSZ-el: „Összeillő nyerő páros, Gegesy és Ferencváros-szólt az SZDSZ címeres mélykék plakát. Anno. De mi lesz ezentúl? Főként most, hogy nemrégen meglepetésszerűen új elnököt választottak a helyi liberálisok és országos szinten is új irányt vett a párt. Janás Ferenc kerületi SZDSZ-elnökkel a párt új liberalcafe9 nevű honlapjáról, a polgármester kilépése utáni merőben új helyzetről, koalíciós taktikákról, lehetőségekről és persze arról beszélgetünk: van e liberális jövő Ferencvárosban Gegesy Ferenc nélkül?

 

-Azért hoztuk létre ezt a honlapot, hogy hatékony választ adjunk a hazánkban is egyre inkább teret nyerő információs társadalom kihívásaira. Folyamatosan tájékoztatni szeretnénk az internetezőket céljainkról, terveinkről és persze arról, hogy ezekből mennyit sikerült megvalósítani. Közelebb szeretnénk kerülni ehhez a sokszínű társadalmi réteghez és bemutatni nekik a ferencvárosi SZDSZ csoport és frakció működését, minél több visszajelzést, javaslatot vagy éppen kritikát kapva az olvasóktól-nyilatkozta lapunknak Janás Ferenc elnök, akivel stílszerűen egy hangulatos Ráday utcai kávézóban találkoztunk.

 

Kép

 

 

-Kora nyáron meglepetésszerű váltás volt a helyi SZDSZ csoporton belül. Mi vezetett el idáig és milyen céljai vannak kerületi elnökként?

 

-Úgy gondolom, hogy a tagság többsége tekintettel arra, hogy különböző választások (európa parlamenti, országgyűlési, majd önkormányzati) az elkövetkező két évben egymásba fognak érni, úgy döntött, hogy erre az időszakra egy olyan elnök kell, aki jártasabb a kampányolásban és a szervezésben. A korábbi elnök, Emődy Zsolt kiváló szakember és továbbra is szükség van tapasztalataira és tudására, ezért is választották be az ügyvivői testületbe. Valamint frakcióvezetőként továbbra is fontos feladat hárul rá. Fő célom, hogy minél sikeresebben szerepeljünk az előttünk álló választásokon, be fogjuk mutatni a helyi és az országos közvéleménynek az SZDSZ frakció és alapszervezet munkáját, és itt nem elsősorban az elnök személye a fontos. Hiszen minden döntésünket közösen hozzuk.

 

-Mióta van kapcsolatban az SZDSZ-el?

-A rendszerváltás éveiben külföldön dolgoztam, az év 12 hónapjából 8-at, csak az utánam küldött újságokból értesültem az otthoni eseményekről. Olvasva és hallgatva a politikusokat, számomra a legszimpatikusabbnak az SZDSZ-ben politizálók tűntek: Magyar Bálint, Pető Iván és Tölgyessy Péter  megszólalásait nagyon közel éreztem magamhoz. 1994-ben már nem utaztam külföldre,             a József Attila lakótelepen éltem és a parlamenti, majd az önkormányzati  választáson önkéntesként segítettem Dr. Szolnoki Andrea képviselőjelölt csapatát. A választások után felkértek szakértőnek, majd nemsokára beléptem az SZDSZ-be, amelynek 1995-ben ügyvivőjévé választottak. Már akkor is a szervezet életének fellendítése, hatékony megszervezése volt a feladatom. Aktívan részt vettem az 1998-as kampányokban, majd jelöltként az önkormányzati választásokon, ahol önkormányzati képviselőnek választottak. 2001-ben budapesti szervezővé neveztek ki: nyilvános eseményeket és küldöttgyűléseket bonyolítottunk le. Képviselőként az oktatási, kulturális és sportbizottság tagjaként dolgoztam, nagyon szerettem csinálni, főként az oktatási intézményekkel való kapcsolattartás miatt és azért, mert így segíthettem őket. Tagja voltam ezenkívül a közbiztonsági bizottságnak. A második ciklusomban a jogi és ügyrendi bizottságot vezettem, amely az önkormányzatban egyfajta házbizottságként működött. Közben fővárosi küldöttként is képviselten a kerületet és így beleláthattam a Fővárosi Közgyűlés munkájába. Jelenleg tanácsadóként segítem Hardi Róbert alpolgármester úr munkáját. Eddig főként szakmai ügyekben készítettem elő anyagokat, de most hogy Gegesy Ferenc polgármester úr képviselői helyről való lemondása következtében időközi választásokat írtak ki, kerületi elnökként a  kampányolásból is ki kell vennem részemet.

                                                                „Nincs válság,

                                               2010-ig fennmarad a helyi koalíció”

 

-Mennyire érte önöket váratlanul Gegesy Ferenc lemondása és SZDSZ-ből való kilépése?

-Váratlan volt. Mikor a polgármester úrral leültünk megbeszélni a dolgot, ő nagyon korrekt módon ismertette döntése okait és előzményeit. Sajnáljuk, hogy lemondott, de ezt tudomásul kell vennünk. Abban bízunk, hogy továbbra is együtt fogunk tudni működni vele, mint független polgármesterrel. Nyilatkozatai alapján nagyon jó esély van erre és arról is biztosított bennünket, hogy a közösen kialakított kerületi programtól nem kíván eltérni. A szocialistákkal is tárgyaltunk, áttekintettük az eddigi munkát és a koalíció fenntartásáról döntöttünk. Úgy látjuk, hogy eddigi programunkon alapvetően nem kell változtatni, bár kisebb korrekciók elképzelhetőek.

 

-A polgármester a jövőben is számíthat az MSZP-SZDSZ frakció támogatására?

-Amennyiben továbbra is közösen kialakított programunk mentén alakítja politikáját, akkor  támogatni fogjuk. Szeretném leszögezni, hogy döntése nyomán nem alakult ki válság a kerületben és 2010-ig biztosítva látom, hogy fennmarad a koalíció és a működéshez szükséges többség a képviselő-testületben. Kisebb viták, például a költségvetés tárgyalása kapcsán persze most is várhatóak, de a kulcskérdésekben (pl. a tömbrehabilitáció folytatása) nincs nézetkülönbség és a többség támogatja az eddigi irányt.

 

                                   „Gegesy Ferenc nem akart puszta szavazógép lenni”

 

-Ön az SZDSZ kerületi és fővárosi szervezetének régi és nagy befolyással bíró tagjai közé tartozik. Hogyan értékeli, látja a polgármester lemondását és kilépését? Mi volt ez, reálpolitikai döntés, árulás vagy éppen az SZDSZ országos válságának jele-hogy csak néhány az ügy kapcsán elhangzott véleményt idézzünk.

-A történtek értékeléséhez ismerni kell a polgármester urat, aki egy nagyon határozott jellem és kitart elképzelései, elvei mellett. Nem értett egyet a jelenlegi SZDSZ vezetésének politikájával, nem tud azonosulni az általuk képviselt irányvonallal, annál viszont becsületesebb ember, hogy „szavazógép” legyen vagy csak a poszt miatt maradjon. Becsülöm döntéséért és azért, hogy nem alkudott meg a helyzettel. 

 

-Ha jól értem, a polgármester döntése inkább szólt az országos, mint a kerületi pártszervezetnek.

-Gegesy Ferenc úgy érezte, hogy Fodor Gábor SZDSZ elnök politikája nem egyeztethető össze az ő elképzeléseivel és éppen ezért a legtisztességesebb megoldást választotta: lemondott képviselői mandátumáról. Ennek következtében persze az országos politikába ezentúl nem lesz akkora beleszólása és helyi szinten is minél nagyobb támogatást és politikai hátteret igyekszik majd találni.

 

-Van e liberális jövő Ferencvárosban a polgármester nélkül? Az SZDSZ helyi sikerei ugyanis erősen Gegesy Ferenc nevéhez kötődnek.

-Mindenképpen van, mi ezért dolgozunk. Bár már nem tagja az SZDSZ-nek, a polgármester úr politikája és szellemisége ettől nem lett más, nem lett anti-liberális. A helyi csoportnak ezentúl jobban és határozottabban kell elmondania véleményét, hiszen nem lesz ott a polgármester úr, aki képviseljen bennünket.

 

-Milyen hatással lesz a döntés Gegesy Ferenc és a helyi SZDSZ kapcsolatára?

-A kapcsolatunk eddig is jó volt és ezután sem fog megváltozni. Azzal, hogy ő már nem tagja a csoportnak és a pártnak, csak az intézményes kapcsolatok szakadtak meg, az évtizedes emberi kötődések nem! Csak azért, mert nem ért egyet a párt országos politikájával, helyi kapcsolatainak és barátainak nem fog hátat fordítani. Akik eddig együtt dolgoztak, ezután is együtt fognak, legfeljebb nem SZDSZ tagként.

 

-Gegesy Ferenc a választások során számíthat az SZDSZ támogatására, és egyáltalán igényt tart erre...?

-Amíg ciklusról-ciklusra megegyeznek elképzeléseink és programunk, kölcsönösen számíthatunk egymás támogatására. Az ő nevében nem tudok nyilatkozni, de feltételezem, hogy ő is számít a mi együttműködésünkre, hiszen nélkülünk nincs meg a többsége képviselő-testületben és neki sem érdeke, hogy feszültségben teljenek napjaink.

 

                                               „A kerület érdekében hajlandóak vagyunk

                                                           együttműködni az ellenzékkel”

 

-A helyi SZDSZ szervezet mennyire tud azonosulni Fodor Gábor azon törekvésével, hogy nyitott a jobboldal felé. Várható e közeledés helyi szinten is?

-Nekünk sose az volt a célunk, hogy valakihez közeledjünk és más pártokhoz képest határozzuk meg magunkat-legalábbis helyben nem ez volt a jellemző. Mindig is önálló arculatot szerettünk volna kialakítani és ez szabta meg, hogy kikkel működtünk együtt. Nem az SZDSZ helyi pozicionálása az elsődleges célunk, hanem a kerület fejlesztése és programunk érvényre juttatása. Ezért hajlandóak vagyunk mindenkivel együttműködni és nem befolyásolnak bennünket politikai előítéletek.

 

Kép

 -Eddig milyen volt a kapcsolat a jobboldallal és ez változott e az országos politikai irányvonal hatására?

-A kerületben mindig is jellemző volt, hogy a helyi érdekek és értékek alapján politizáltunk. Sosem zárkóztunk el a jobboldaltól, hogy párbeszédet folytassunk velük különböző témákról. Eddig is volt párbeszéd, akár egyenként, akár csoportokban. Lehet vitatkozni, nem egyet érteni, de egyeztetnie kell az önkormányzati frakcióknak. Önkormányzati munkánkat nem befolyásolja az SZDSZ országos politikája, sem pedig egy esetleges előrehozott választás. Ettől függetlenül persze érdeklődéssel követjük a belpolitikai eseményeket.

 

                                               „Önálló, helyi kötődésű jelöltet szeretnénk”

 

-A januári időközi választásokon önálló jelöltben gondolkoznak?

-Mindenképpen önállóan szeretnénk megmérettetni magunkat és ebben egyetértünk a párt országos vezetőivel.

 

-Országosan ismert vagy helyi jelöltet fognak indítani?

-Azt szeretném, ha egy olyan helyi politikust indítanánk jelöltként, aki képes lehet a helyi értékek megjelenítésére. Persze ettől még az országos ügyvivői testület dönthet úgy, hogy országos politikust indítanak. Jelenleg még folynak az egyeztetések és október végére várhatóan meglesz a jelölt.

 

-Az sem befolyásolja döntésüket, hogy egy közös MSZP-SZDSZ jelölttel sokkal nagyobb esélyük lenne a győzelemre? Sőt talán csak akkor lenne esélyük rá. Mekkora nyomást érzékelnek ezzel kapcsolatban a szocialisták részéről?

-Nem érzékelek ilyen nyomást, ez inkább a Gegesy Ferenc lemondását követő héten vetődött fel. Ma már azonban a szocilisták is önálló jelöltben gondolkoznak. Az SZDSZ pedig mind országos, mind helyi szinten meg szeretné mutatni önálló, saját arcát. Túl sokáig voltunk koalícióban és emiatt sokak fejében összemosódott az SZDSZ a szocilistákkal. Most itt az ideje, hogy bebizonyítsuk és demonstráljuk: igenis önálló párt vagyunk, önálló programokkal és politikusokkal.

-Milyen hatással lesz az MSZP-SZDSZ együttműködésre, hogy Gegesy Ferenc kilépett az             SZDSZ-ből? Gegesy Ferenc személye ugyanis sokszor volt konfliktusok forrása.

-Az együttműködés sosem volt könnyű, egyeztetni mindig munkás és nehéz dolog lesz. Azonban tény, hogy Gegesy Ferenc kilépése bizonyos mértékben átformálta kapcsolatainkat, más szellemben zajlanak a tárgyalások. Eddig elsősorban a polgármester urat kellett támogatnunk, mögé kellett felsorakoznunk,  mostantól inkább a saját elképzeléseinket kell képviselnünk. Ez egy másfajta politika helyzet és stílus, amelyben szerintem ugyanúgy eredményesek leszünk, de erre majd térjünk vissza fél év múlva. Ezentúl az SZDSZ szervezetnek önállóbbnak kell lennie és politikánk alakításában inkább alpolgármesterünk, helyi frakcióvezetőnk és a helyi csoport elnöke lesz meghatározóbb.

 

                                               „Az MDF nem számít vetélytársnak”

 

-Milyen a kapcsolatuk a sok tekintetben az SZDSZ vetélytársának tartott MDF-el, amely erősen az liberális szavazókra hajt rá.

-Úgy érzem a kerületben az MDF-nek nincs olyan beágyazottsága, mint nekünk. A helyi politikában jobban hallatszik a mi hangunk és jobban figyelnek ránk a ferencvárosiak. Mi sok mindet, főként egy önálló városvezetési irányt tudunk felmutatni, míg az MDF nem képes erre.

 

-A polgármester amellett, hogy kilépett a pártból, kilépett a helyi SZDSZ frakcióból is. Hárman maradtak. Mennyiben változtat ez helyi a liberálisok befolyásán?

-Súlyunk és lehetőségeink alapvetően nem változtak; szövetségesünk és a polgári oldal persze kicsit másként látnak bennünket, de az önkormányzatban az egyensúly nem tartható fent nélkülünk.             Sok liberális lakik a kerületben, akik reményeim szerint a jövőben is ugyanilyen arányban fognak támogatni bennünket.

 

Készítette:

Szilágyi Iván Péter