Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közlemény

2008.12.04

A Szabad Demokraták Szövetsége Ferencvárosi Szervezetének közleménye

 

 

Könyvégetés a XXI. században,

avagy: közös szöget ütött az MSZP és a Fidesz a magyar kultúra koporsójába

 

 

 

Ferencváros Önkormányzata tegnapi képviselő-testületi ülésén szerepelt napirendi pontként a Nemzeti Színház korábbról elmaradt építményadó-hátralékának tárgyalása.

A Nemzeti Színház részvénytársasági formában működik. Ezért, furcsa módon, az érvényes szabályozás alapján azonos megítélés alá esik például a sok más, milliárdos nagyságrendű hazai nagyberuházás kivitelezőjével, a magát a Nemzetit és a MÜPA-t is felépítő, kimagasló profitot termelő Arcadom Zrt-vel.

A tartozás 103 millió forint, amit a színház eddig nem tudott megfizetni a kerületnek.

A tegnapi előterjesztésben dr. Gegesy Ferenc független polgármester áthidaló megoldásként a hátralék felét kitevő 50 millió forint elengedésére, és a maradék 53 millió részletekben, több éven át teljesítendő kifizetését javasolta –amit egyébként a vonatkozó előírások is lehetővé tesznek.

A képviselő-testületben helyet foglaló MSZP-s és Fideszes képviselők – MSZP-s indítványra – egyöntetűen utasították el ezt a megoldást, és helyette az első 50 millió egyösszegű befizetését és a fennmaradó 53 millió részletfizetéssel történő behajtását szavazták meg. A polgármester indítványát mindössze a három SZDSZ-es képviselő támogatta, négyüknek esélyük sem volt a kerületben működő emblematikus kulturális intézmény megsegítésére.

Ugyanezen a képviselő-testületi ülésen a Ferencváros számára rangot adó Ráday utcai rendezvényekre, a Ferencvárosi Nyári Fesztiválraa, az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények működtetésére és programjaira fordítandó jövő évi költségvetési támogatást a Magyar Szocialista Párt helyi képviselői, köztük a kulturáért felelős alpolgármester(!), a kulturális bizottság szocialista elnöke(!!) az ideihez képest a felére(!!!) 104 millióról 52 millióra javasolta csökkenteni.

 

Az MSZP és Fidesz nyílt, kultúraellenes fellépését az SZDSZ Ferencvárosi Szervezete mélységesen elítéli, huszonegyedik századi könyvégetésként értékeli, szégyennek tartja a hazai színházi és élet amúgy is nehézségek között tevékenykedő szereplői, alkotói, az egész művésztársadalom előtt.

 

Ferencváros rendszerváltozás utáni fejlődésének kiemelkedő irányvonala, arculatváltozásának látványos eleme, belső-Ferencváros – elsősorban a Ráday utca és környéke - népszerűségének oka a képzőművészeti galériák, kisszínházak, kulturális vállalkozások fokozatos letelepedése, a magas színvonalú vendéglátás megtelepedése, mely folyamat a külvilág számára korábban is elsősorban a polgármesterrel és a mögötte álló liberális frakcióval volt összeköthető.

A tegnapi szavazás egyértelműen megmutatta, mi a viszonya a kultúrához az e tárgyban egymás mellé felsorakozó két nagy pártnak, a ferencvárosi antikulturális nagykoalíciónak.