Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Köztéri nudizmus és csigainvázió a lakóteletelepen

2009.05.14

  Csigák és meztelen kisfiúk a József Attila lakótelepen

 

Ahogy az európa parlamenti kampány szépen, lassan, de biztosan becsörgedezik gyanútlan hétköznapjainkba, egyre szaporodnak az átadások, spontán felújítások és mint látni fogják a politikai gőzhenger még a kiskorúakat és az állatokat sem kíméli. A József Attila lakótelep egyik legismertebb, kendőzetlenül kitárulkozó közszereplője -aki nyilván a megszorítások és a kormány egyéb bűnei miatt miatt maradt ruha nélkül- a teljesen meztelen „halas kisfiú” (a hal már nincs meg) szobra.

 

Kép

 

 

 

Pál Tibor országgyűlési képviselői rövid, vicceskedvű avatóbeszédében elmondta, hogy a nudista hajlamokat tükröző szobor megújulása azt jelképezi, hogy a helyi önkormányzat minden kis p@ccsel törődik. A szobor alkotójának lánya egyébként levélben köszönte meg a képviselőknek, hogy nem engedték el a kisfiú kezét. A lakótelep és a részönkormányzat politikusai egy kapitális facsigát is visszaadtak a közvéleménynek. Először féltek, hogy vandál kezek le fogják letörni a közállat szarvait, de a csiga mindmáig érintetlen és igen népszerű helyi „meeting point”, sőt néhány hajlott korú rajongója kifejezett depresszióba esett, amikor kiderült, hogy a felújítás miatt el kell vinni egy időre. Még szerencse hogy jó, meleg idő volt, így a kisfiú nem fázott meg és a csiga is visszakerült rendeltetési helyére-helyre állt világ rendje. Lapunk pedig interjúvégre kapta Pál Tibor kerületi országgyűlési képviselőt, aki még versre is fakadt:

 

-Két kis szobrot és köréjük épült pihenőparkot adtunk át, a Toronyház utcában lévő „halas kisfiúsat” és a nagy játszótér sarkán lévő kis zugot, amely kiválóan alkalmas kártyázásra, kvaterkázásra és pihenésre. Egyik felújítás sem került sok pénzbe, viszont nagyon igénylik őket a lakók. Így van hely és lehetőség, hogy kibeszélgessék magukat. Egy húszmilliárdos költségvetésű önkormányzatnak kell hogy legyen pénze ilyen apró, de fontos beruházásokra. Szerencsére a települési és a részönkormányzat ezekben a döntésekben mindig egységes szokott lenni.

-Miért pont erre a két szoborra és környezetükre esett választásuk?

„Én már százezer éve nézem azt, amit meglátok hirtelen.”-idézi a képviselő József Attila Dunánál című versét. ...és tényleg, számtalan olyan része van lakókörnyezetünknek, amelyek mellett nap mint elhaladunk és megszoktuk őket. Ha azonban felújítjuk és megtisztítjuk őket, kibontva a szobrokat a gazból, felfigyelünk rájuk és teljesen új arcot adnak a környéknek.

-Mit kell tudni erről a csigáról és miért pont ilyen állatot választottak?

-Nagyon sok helyi illetőségű művész él a lakótelepen, aki szívesen vesznek részt lakókörnyezetük megújításában, szépítésében. Hat évvel ezelőtt kaptunk lehetőséget arra, hogy egy szabadban lévő faszobrot csináltassunk. Az elefánttól kezdve a békáig sok ötlet érkezett...

-Önnek melyik volt a favoritja?

-Nem volt favoritom, bevittem a javaslatokat a részönkormányzat elé és ők döntöttek a csiga mellett. Azóta sok mendemonda született erről, például, hogy azért tettük ki, mert olyan lassúak vagyunk, mint a csiga. Erre én mindig azt szoktam mondani, hogy a csigának viszont van háza-ahogy nekünk is! A park felújítás idejére a csigát el kellett vinni...

 

 

Kép -De hogyan?

-Le lehet csavarozni és így szállították el. A lakók persze rögtön észrevették hiányát és visszakövetelték csigájukat. Lassan már minden a lakótelepen felnövő gyereknek lesz olyan fotója, amelyen a csigával vagy a csigán lovagolva látható. 

-Egy kis virágoskertet is ültettek a csiga köré. Hogy lehet megakadályozni, hogy „botanikus beállítottságú” lakók a növényeket hazavigyék vagy vandálok lepusztítsák a parkot, szobrokat?

-Türelemmel...

-Ennyi elég?

-Mindig előfordul, hogy kiültetünk virágokat és másnap reggelre eltűnik belőlük 8-10. Főként munkánk elején vittek el sokat és ezért nagyon mérgesek voltunk. A részönkormányzat éppen ezért -hogy ne a közterületekről vigyék el őket- minden évben oszt palántákat és virágföldet. Ma már a társasházak vigyáznak és figyelnek kis kertjeikre és rászólnak a gyerekekre, ha rosszalkodnának.  Az olyan játszótereket, ahol nagy értékű játékok vannak, kerítésekkel vettük körbe. Itt, a nagy játszótéren pedig parkőrök és esténként biztonsági őrök vigyázzák a rendet.

-Miket szoktak ellopni?

-Szemétkosarakat -nyilván mert fémből vannak-, a hintákból székeket és padokat, amelyek valószínűleg hétvégi telkeken landolnak. Azonban jóval kevesebb a lopás, mint 5-8 éve.

 

Szilágyi Iván Péter

 

A mappában található képek előnézete Köztéri nudizmus és csigainvázió a lakóteletelepen