Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarország: neonáci rezervátum?

2009.05.26

„Európában Magyarország az egyetlen neonáci rezervátum.”

 

„5 éve Európában” címmel tartott konferenciát a Republikon Intézet és a Friedrich Naumann Alapítvány a KOGART Házban. A résztvevő politikusok és szakemberek azokra a kérdésekre kerestek a választ, hogy sikeres volt e a csatlakozás, hogyan látnak minket Európában és mit ad Magyarország Európának. A rendezvényen megjelent a hazánk két legaktívabb uniós képviselőjének választott, Hegyi Gyula (MSZP) és Szentiványi István (SZDSZ).

 

 

Kép

 

Ara-Kovács Attila megnyitó beszédét követően Szentiványi István az SZDSZ európai parlamenti képviselője, listavezetője értékelésében elmondta, hogy Magyarország szerinte egyértelműen nyertese az uniónak és jól döntöttek azok az állampolgárok, akik annak idején a csatlakozás mellett döntöttek. Magyarország súlya megnőtt Európában, amelynek jövőjéről egyenrangú félként dönthetünk: „Ahol a döntések során nincs egyenrangúság, ott is méretünket meghaladó súllyal esik latba véleményünk.

Az Európai Parlamentben ugyanis pozitívan diszkriminálják a kisebb képviselettel rendelkező országokat.” Az uniós tagság gazdasági hasznait most lehetett igazán érezni az általános pénzügyi válság idején. Leszögezte, hogy az ország 2007. és 2013. között 22,5 milliárd euró fejlesztési, felzárkóztatási támogatásra számíthat. Az pedig csak rajtunk múlik, hogy mennyit tudunk igénybe venni ebből.

 

A magyar gazdaság ilyen mértékű támogatási lehetőséget nem kapott a csatlakozás óta az uniótól, amely egyfajta pénzügyi védőernyőként szolgál. „Maga az uniós tagság egyértelműen siker volt, de Magyarország csak részben tudott élni a felkínált lehetőségekkel”-mondta az európai parlamenti képviselő, aki ismertette, hogy a szomszédos országok közül Szlovákia, Lengyelország és Csehország nagyságrendekkel jobban tudta növelni nemzeti jövedelmét. Magyarország általános megítélése tapasztalatai szerint az átlagpolgárok között nem változott, azonban a politikai, gazdasági döntéshozók és a média képviselőinek szemében egyértelműen romlott, amelynek okai a gazdasági gyengülés,  a szélsőségek előretörése és a politikai instabilitás. „Az a kép él rólunk, hogy a magyarok ambiciózusak, motiváltak és szeretik a kihívásokat, jó munkaerőként tekintenek ránk. Ennek van előnye és hátránya is, jó, ha tehetségeink egy rövid időre kimennek, de az agyelszívás ellen küzdeni kell.”

 

 

Kép

 

Hegyi Gyula MSZP-s európai parlamenti képviselő (MSZP) beszéde nyitásaként, humorizálva elmondta, hogy a disszidens szó jelentése megváltozott az idők folyamán, mivel az EU és Schengen folytán most már nincsenek határok. „Sokan nagyon rossz képet festenek hazánkról, pedig a tények ennél jóval árnyaltabbak. Kifejezetten jó hatással volt az emberekre az EU által is megtestesített verseny, sokkal jobban odafigyelnek magukra és környezetükre.

Bár ez nem csak az Uniónak köszönhető, de megnőtt a születéskori átlagéletkor és számos területen –például mezőgazdaság- plusz forrásokhoz jutott az ország.” Hegyi Gyula a térség közelmúltját ismertetve elmondta, hogy volt egyfajta EU-fória a nyolcvanas években, amelyhez mindenki hozzátette, hogy a csatlakozás után majd biztos ki fog derülni, hogy mi is ugyanolyan jók vagyunk, mint a nyugat-európaiak.

 

Azóta bebizonyosodott, hogy számos területre sajnos ez a kijelentés nem áll meg: „Ha a nyugat-európai országok ma szavaznának a 12 ország felvételéről, nem biztos, hogy megkapnánk a támogatást.” A többség számára az unió által adott előnyök nem kézzelfoghatóak és elérhetőek. A gazdasági válság során szerinte bűnbakként használták Magyarországot és a régió más országait. Holott a Font is legalább annyit romlott, mint a forint. A képviselő brüsszeli élménybeszámolót is tartott, elmondta, hogy a köztisztaság tekintetében Nyugat-Európa nem áll olyan jól, mint Magyarország. Sok olyan apróbb uniós szabály van, amelyet nálunk betartanak, míg Brüsszelben nem törődnek velük.

 

 

Kép Hegyi Gyula leszögezte, hogy hazánk nyugati megítélésének nagyon sokat árt a szélsőjobb előretörése: „Európában Magyarország az egyetlen neonáci rezervátum. A román vagy a szlovák szélsőjobb legalább a külföld szemében igyekszik kulturáltnak mutatkozni, elutasítani a náci vagy pre-náci múltat, nosztalgiát. Egészen más, ha egy nyugat-európai szélsőjobb párt képviselője azt mondja, hogy elvárom, hogy az országomban élő arab bevándorlók tanulják meg a nyelvünket, mintha kijelentenék, hogy a zsidókat és a cigányokat lőjék a Dunába!” Ilyen mondat Nyugat-Európában elképzelhetetlen. Le Pen-t több éves börtönbüntetésre ítélték azért, mert azt kijelentette, hogy Franciaország német megszállása nem volt különösen kegyetlen.

 

Hegyi Gyula szerint Magyarországot természeti kincsei emelik ki igazán Európából, a csodálatos magyar vizivilág, táj olyan kincseket rejt, amelyeket meg kell becsülni. Bár ő inkább bicikli-párti, nagy dolognak tartja, hogy Magyarországon kívül kevés olyan hely van, amelynek nyugati határártól a keletiig végig lehet lovagolni. 

 

Szilágyi Iván Péter