Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nehéz időkben se féljünk!

2009.09.18

„Nehéz időkben se féljünk!”

 

Aliza Bin-Noun Izrael Állam magyarországi nagykövet asszonya közel két éve vette át megbízólevelét. Diplomáciai körökben az egyik legaktívabb hazánkba delegált diplomatának tartják, aki hamar megtalálta a közös hangot a magyar zsidósággal. A nagykövetség számos nívós és látogatott kulturális esemény és ünnepség rendezése mellett, aktívan támogatja az erősödő antiszemitizmus elleni harcot. Tavasszal hazai és nemzetközi szakértők bevonásával nagyszabású konferenciát tartottak a témában. Aliza Bin-Noun képes frappánsan, de mégis szimpatikusan válaszolni az Izraellel kapcsolatos kritikákra és a legkeményebb újságírói kérdésekre is. Az egyre radikalizálódó magyar közvéleményt és médiát nézve nincs irigylésre méltó helyzetben, ennek ellenére jól bírja és kezeli a kihívásokat. Nagykövet asszony Rosh Hásháná, a zsidó újév alkalmából interjút adott lapunknak és üzenetet küldött a hazai zsidó közösségeknek:

 

 

Aliza Bin-Noun

 

Rosh Hásháná alkalmából szeretnék boldogságban, békességben és egészségben gazdag új esztendőt kívánni, jobbat és nyugalmasabbat, mint a mostani volt.

 

- A magyar-izraeli kapcsolatok szempontjából örömteli évet zártunk, idén ünnepeltük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulóját. Számos kulturális, gazdasági és tudományos rendezvényt tartottunk ez alkalomból. Nagy sikerű Függetlenség Napi ünnepséget rendeztünk a Vígszínházban, magyar és izraeli előadók közreműködésével. Nagy örömünkre szolgált, hogy Bajnai Gordon a Magyar Köztársaság miniszterelnöke júniusban Izraelbe látogatott, ahol fontos tudományos megállapodást írtak alá, és eredményes tárgyalásokat folytattak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztéséről.

Visszatekintve az elmúlt évre, elégedett vagyok a nagykövetség, kollégáim és partnereink munkájával, azonban ki szeretném fejezni aggodalmunkat az antiszemita hangok és jelenségek, a radikális jobboldal megerősödése és európai parlamenti választásokon való előretörése kapcsán. Antiszemitizmusnak sehol sem szabadna léteznie, főként nem egy olyan fájdalmas múlttal rendelkező országban, mint Magyarország. Az viszont megkönnyebbüléssel tölt el, hogy mind a kormány, mind az ellenzék nyitott országunk és a párbeszéd felé.

- Véleménye szerint hogyan lehet visszaszorítani a gyűlöletkeltő gondolatokat és erőket?

- Antiszemitizmus sajnos a világ minden országában létezik, nem csak magyar jelenség. Hatékonyan küzdeni ellene a fiatalok oktatásán és tanáraik továbbképzésén keresztül lehet. Kiváló kapcsolatokat ápolunk a Kulturális és Oktatási Minisztériummal, amely nagyon pozitívan áll kezdeményezéseinkhez és sokat segít munkánkban.

A Magyarországon dolgozó tanárok és újságírók számára lehetővé tettük, hogy kilátogassanak Izralbe, megtekintsék a Jad Vásemet, hogy ne a sokszor elfogult vagy nem eléggé alapos tájékoztatást nyújtó médián keresztül, hanem saját szemükkel lássák országunkat és annak eredményeit. Szeretnénk, ha a programban résztvevő pedagógusok a mi tiszteletbeli "nagyköveteink" lennének Magyarországon.

Támogatjuk és kérjük, hogy Magyarországon is törvényben lépjenek fel a holokauszt tagadása és a gyűlöletbeszéd ellen. Volt ilyen kezdeményezés a mögöttünk hagyott évben is, de végül a parlament nem szavazta meg. Mind az elektronikus, mind az írott médiában gátat kellene szabni a szélsőséges nézeteknek ugyanis a szélsőjobb aktívan él a sajtó és az Internet adta lehetőségekkel és ez rendkívül veszélyes tendencia.

- Mi a véleménye a hazai média izraeli tudósításairól?

- A magyar média nagyrésze inkább a belpolitikával van elfoglalva. Sokan jóindulatúan állnak hozzánk, míg mások kifejezetten ellenségesek.

- Közösségünkben nagy a félelem és a szorongás a szélsőjobb megerősödése miatt. Hogy látja, van mitől félni?

- A múlt borzalmainak tükrében és a szélsőséges erők és nézetek napjainkban tapasztalható megerősödését látva megértem ezeket az aggodalmakat, de mégis azt mondom: nem szabad félni! A félelem nem megoldás semmire.

- Hogyan tud nagykövetként küzdeni az antiszemitizmus ellen, milyen eszközei vannak erre?

- Számos lehetőségünk van: aktívan kell kommunikálni, diplomáciai találkozókon részt venni és ösztönözni a kölcsönös gazdasági együttműködést. Reális Izrael-képet szeretnénk kialakítani a közvéleményben. Fontos, hogy az emberek minél többet tudjanak meg országunkról és ne csak a televíziók hírei alapján ítéljenek. Ehhez feltétlenül szükséges a média és az oktatás képviselőinek korrekt, reális tájékoztatása; főként rajtuk múlik a mi megítélésünk, de mindannyiunk felelőssége, hogy milyen világban élünk. Őszinte személyes beszélgetésekkel tudjuk eloszlatni az Izraellel és a zsidósággal kapcsolatos tévhiteket.

- Milyen terveik vannak a következő évre?

- Számos elképzelésünk van, terveink között szerepel, hogy az izraeli politika és kulturális élet minél több befolyásos és elismert személyiségét, képviselőjét elhozzuk Magyarországra. Konferenciák és workshopok segítségével szeretnénk tovább erősíteni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. Itt kell megjegyezni, hogy nemcsak izraeli vállalkozók érdeklődnek Magyarország iránt, hanem számos magyar vállalkozó is szeretne hazánkban befektetni.

- Hogyan látja a magyar zsidóság helyzetét?

- Magyarországon él Európa egyik legnagyobb és legelismertebb zsidó közössége, amelynek tagjai szoros kapcsolatokat ápolnak Izraellel. Külön ki kell emelni a zsidó fiatalok aktivitását és elkötelezettségét.

- Folyik egy nagy vita Magyarországon; a zsidóság jövője szempontjából a kultúra vagy a vallás a fontosabb?

- Mindkettő ugyanolyan fontos és elválaszthatatlanok egymástól. Kultúránk szerves része a vallás.

- Komoly problémát jelent, hogy néhány nagyobb helyet leszámítva, nem elegen járnak zsinagógába.

- Nézze, Izraelben sem sokkal jobb a helyzet, nálunk sem túl sokan járnak imádkozni. Amit igazán fontosnak tartok, hogy testvéreink megőrizzék zsidó identitásukat-többek között Izrael megismerésén és szeretetén keresztül.

- Hogyan telik egy átlagos napja, hány órát dolgozik?

- Átlagosan tizenhárom órát, túl sokat... [nevet fel]. Minél több időt szeretnék a családommal tölteni, az Újévet is velük együtt fogom köszönteni. Szeretek olvasni, moziba és operába járni. Nagyon kedvelem és nagyra tartom a magyar irodalmat, Petőfi Sándort, József Attilát, valamint a modern irodalom alkotói közül természetesen Kertész Imrét, akivel személyesen is találkozhattam.

 

Szilágyi Iván Péter