Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megalakult az SZDSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetje

2009.08.17
 

Megalakult az SZDSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetje - jelentette be a kabinetet vezető Szent-Iványi Istvánnal közös sajtótájékoztatóján Retkes Attila pártelnök szerdán.

 
Szent-Iványi István úgy fogalmazott, hogy a nemzetpolitikába beleértik a Magyarországon élő kisebbségek ügyét is, mert véleményük szerint csak akkor lehet hiteles az ország felelősségvállalása a határon túli magyarság iránt, ha figyelnek az ott élő kisebbségekre is.

Mint mondta, készülő külpolitikai stratégiájuk alapvetően az ország és az Európai Unió jövőjét is meghatározó kérdéskörökre koncentrál. Példaként említette a klímaváltozást, az energiabiztonságot, a bevándorlást, illetve a közös kül- és biztonságpolitikát.

A szerdai ülésen foglalkoztak a februárban elkészített, de még nem jóváhagyott Liberális magyarságpolitika tíz pontja című dokumentummal is. Ebben megállapítják, hogy Magyarországnak befogadó politikára van szüksége. Az irat kiemeli a kisebbségvédelem és az autonómia fontosságát és állást foglal a kettős állampolgárság kérdésében is - közölte Szent-Iványi István. Azt mondta, hogy véleményük szerint egyéni kérelem alapján, egyéni elbírálással akkor is megadható a kettős állampolgárság, ha a kérelmező nem életvitelszerűen él Magyarországon.

Retkes Attila a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a július 12-i tisztújító küldöttgyűlés óta új korszak kezdődött az SZDSZ életében, most azon dolgoznak, hogy a liberalizmust a lehető legkövetkezetesebben, értékelvű módon, új tartalommal tudják képviselni és megjeleníteni a választók számára.

Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ továbbra is a szabadság és a szolidaritás, valamint a liberalizmus pártja marad.
Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozás idején az úgynevezett kék könyv tartalmazta az SZDSZ szakpolitikai álláspontját, míg 2000-ben a "korszakváltás programjában" foglalták össze az akkori szabadelvű álláspontot. Közölte, hogy most egy harmadik hasonló dokumentumot készítenek, amely a Szabadelvű kérdések-válaszok a 2010-es évekre munkacímet viseli.

Forrás: www.szdsz.hu