Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oszkó-viták

2009.09.25

Oszkoviták,

avagy a nácizmus és közgazdaságtan

  

Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormánya és minisztériuma intézkedései nyomán működésképtelenné lett kórházak segítségkérésére adott nagyképű és vér pökhendi válaszával bebizonyította, hogy a magyar politikai élet szégyene. Olyan szinten áll, amelyről már megbukni sem lehet. 

 

 

Kép

 A vagyonnyilatkozata szerint súlyosan eladósodott (Hisz mi mást tehetett volna!? Külső kényszer és ápolt halántékához szegezett, füstölgő Uzik hatására csikorgó foggal, de kénytelen volt házak és telkek sokaságában tulajdonrészt szerezni. Emléktáblát és kárpótlást neki!), kilakoltatás szélén álló és magát ezentúl valószínűleg utcai szájharmonikálásból eltartani kénytelen Oszkó Péter szerint a magyar kórházak rosszul gazdálkodnak, pazarolnak, nem bírnak magukkal.  Ezért nincsen pénzük, magukra vessenek! Csak költenek és költenek, bezzeg a  többi intézmény! Azok tudják mi a rend, még ha beledöglenek is.

 

Bezzeg ő tud spórolni: 400 milliós, liftes Tesco-villájához nem építetett mini vízesést. Kihagyta, pedig nagyon szerette volna. Mert ő tud nemet mondani. Még saját igényeire is.

 

Az Oszkó-féle futószallag yuppiekkal nem az a baj, hogy gazdagok. Legyenek. Ennyi botrány után, egyesek mániákus lopáskényszerébe belefásulva már azt sem firtatjuk: miből szedték meg magukat? A bajok akkor kezdődnek, mikor egy ilyen „szakértőből” miniszter lesz és nagyképűen, kioktató stílusban beszól a tényleg nyomorgó és megszűnés szélén lévő kórházak vezetőinek. Mert egyvalamit azért szögezzünk le: egy „oszkópéter”,  egy multimilliomosból lett politikai  karrierista nem oktathatja a lét és nem lét szélén tengődő kórházak vezetőit, orvosait, akik nap mint nap kénytelenek gyógyszereken, áramon, gézen, műtéteken spórolni.

 

Oszkó Péter pénzügyminiszter erre kiáll és közli, hiába mennek a kórházak csődbe, hiába rinyálnak, hogy majd nem tudnak betegeket fogadni-ő bizony nem fog több pénzt adni nekik! Mintha az állami vagyon a sajátja lenne. Talán az is.

 

„Lettek volna takarékosabbak!” Csak azért sem ad többet, megmutatja a sok mihasznának, hogy vele nem fognak szórakozni! Mertek ezek költeni… És mire, betegekre? És!? Azok kik!? Számára egy költségvetési tétel. Sztálini, hitleri logika…

 

Kép Oszkó Péternek mindegy mi van a magyar kórházakban, ő úgysem azokban kezelteti magát. Legfeljebb magán vagy külföldi klinikákon. És ez a szerencséje-ebben az egyben igaza van. Szakértőnek és takarékosnak lenni nem egyenlő az arcátlansággal. Nem az a szakértő,  a felelős politikus, aki rezzenéstelen arccal, sőt pimasz, „ki ha én nem” vigyorral tesz a kórházak és így az emberek igényeire, életére. Miközben azt hiszi: szent ember. Hisz lelki szemei előtt ott lebeg a költségvetési hiánycél! Számára az emberek csak számok. A kórházak terhek. Aki beteg, pénzbe kerül. Ami pénzbe kerül, azon pedig spórolni kell! Mindenáron. Náci -vagy tetszés szerint- sztálinista logika. Közgazdaságtanba öltöztetve.

 

Oszkó Péter Magyarországának lehet, hogy lesz költségvetése, de nem lesznek lakói. Akinek meg ez nem tetszik, dögöljön meg. Otthon.

 

Szilágyi Iván Péter