Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Íme az ember-egy pápa arcai

2009.07.15

 Íme az ember-egy pápa arcai

 

                                                             II. rész

 

                        KGB által megrendelt merénylet és csodás megmenekülés

 

Kép

1981. május 13-án, a szokásos szerdai általános audiencián, a Szent Péter téren a tömegben áldást osztó pápát egy török merénylő, Mehmet Ali Ağca több lövéssel életveszélyesen megsebesítette. A merényletet a pápa csodás módon (az egyik golyó megmagyarázhatatlan okból irányt változtatott szervezetében és így nem roncsolt szét életfontosságú szerveket) túlélte és pár napon belül megbocsátott támadójának. A támadás végső lezárásaként, II. János Pál megindító személyes gesztust tett: 1983-ban ellátogatott Ağcához a börtönbe és hosszabb ideig négyszemközt beszélgetett. A merénylet hátterét máig nem sikerült tisztázni, de valószínűleg a bolgár titkosszolgálat volt a megbízó, aki a szovjet titkosszolgálattól kaphatta a feladatot.

 

Kép A ’80-as évek második felében a felgyorsuló eseményekben tevékenyen részt vett II. János Pál, komoly szerepet vállalva a közép-kelet európai rendszerváltás véghezvitelében.

A kommunizmus jól megérdemelt bukása után, a pápa reményeivel szemben nem a keresztény hit égisze alatt egységesült Európa, hanem a kapitalizmus fogyasztói, egocentrikus szemléletében, ami elkeserítette a Szentatyát. Ezután főleg a fogyasztói világ kényelem-keresése ellen emelte föl szavát, valamint továbbra is nagy figyelmet szentelt a szegénységben élő emberek megsegítésére is. 2000-es, Szentföldi látogatásántitkoss bocsánatot kért a zsidóktól, a keresztények által ellenük elkövetett bűnökért, valamint mások zsidó-ellenes bűnei ellen való nem kellő mértékű fellépésért. A pápa ugyanakkor az arab-izraeli megbékélés ügyében is többször felemelte a szavát.

 

 

Kép

 

 

A kiállításon a fotók, személyes és hivatalos képek dominálnak, főként azok, amelyek a pápa két magyarországi látogatásán készültek. Közös képek a magyar köztársasági elnökök közül Göncz Árpáddal és a Vatikánba többször is ellátogató Mádl Ferenccel, jobb és baloldali politikusokkal, köztük a Vatikánnal államközi szerződést (konkordátumot) kötő Horn Gyula miniszterelnökkel. Kiemelt helyet kapnak Erdő Péter bíborossá avatásának képei. 

 A rendezvény fővédnökeként is szolgáló magyar bíboros számos II. János Pál pápától kapott és bíborossá avatásakor használt ruhadarabját, imakönyvét ajánlotta fel a tárlat részére.

 

Kép

 

 

A Király utcai galériában többek között megtekinthető az a még mindig gyönyörűen csillogó és igényesen kimunkált színarany kehely, amelyet II. János Pál Pápa papszentelésekor kapott ajándékba. Az utazó pápa többek között ellátogatott San Salvadorba, Afrika országaiba, Japánba (Nagasikiban a fogvacogtató hideg ellenrére is ezrek várták) és a Nicaraguába, ahol a kormány lekeverte mikrofonját, de a Szentatya keresztjével jelzett híveinek. Mindig is hűséges maradt hazájához, Lengyelországhoz, ahová halála előtt nem sokkal még hazalátogatott.

 

A pápa fiatal korában síelt, a kiállításon megtekinthető mai szemmel nézve elavultnak, kezdetlegesnek tűnő fa síléce és az az egyszerű szövet sátor is, amelyet kirándulásai alkalmával használt. A pápa a munkában szigorú ember volt és visszautasította a globalizmus „vívmányait”, például sosem ivott kólát. A másik oldalról viszont nyitott volt a világra és a fiatalság pop ikonjaival, így a U2 frontemberével, Bonóval is találkozott. De fogadta a brazil focicsillag Ronaldo-t és édesanyját is.

 

Kép

Történelmi párbeszédbe kezdett a zsidó egyházzal, ő volt az első egyházfő, aki zsinagógába lépett. A római főrabbi mellett találkozott és aktívan együttműködött a dalai lámával és az Anglikán Egyház vezetőjével. Emellett nyitott olyan mások által elfeledett közösségek felé is, mint az amerikai indiánok vagy éppen az afrikai törzsek képviselői.

 

 

Világpolitikai tényező volt és ezzel sikerült az egyházat újra társadalomalakító erővé tennie, Gorbacsovtól-Putyinig, Reagentől- a mélyen vallásos ifj. George Bush-ig számos vezető politikussal találkozott. Soha nem rejtette véka alá véleményét, ha valami sértette igazságérzetét. Nem bántott meg senkit, de bátran kiállt elveiért. Sok más pappal szemben nem vonult ki a közéletből, nem félt politizálni, sőt bátran kiállt az antikommunista politikusok és mozgalmak mellett és serényen gyengített minden elnyomó rendszert.

 

Kép

 A róla szóló kiállításnak különös jelentőséget ad, hogy Budapesten van. Az elmagányosodott és vallástól eltávolodott nagyvárosban akkora érdeklődés kíséri a tárlatot, hogy augusztus végéig meg kellett hosszabbítani azt. Szomorú, de sokatmondó tény, hogy a rendezvényt csak keresztény és konzervatív szervezetek és médiumok támogatják. 

 

 

Ha Isten tényleg nem jobb és baloldali, miért csak az egyik oldal szól és tesz híveiért!?

 

Szilágyi Iván Péter

 

http://www.imeazember.hu

 

Kép