Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parázs vita a drogkérdésről a 9s Tv-ben

2008.12.09

Parázs vita a drogkérdésről a 9s Tv-ben

(Közös nevező 3. adás)

 

Ferencváros politikai ifjúsági szervezeteinek vezetői ismét kitettek magukért és néhol indulatokkal, beszólásokkal tarkított, de kétségkívül izgalmas vitát folytattak „A drog és a fiatalok” címmel. A  heves indulatokat kiváltó beszélgetés résztvevői Torzsa Sándor (Societas), Görgényi Máté (Fidelitas), Mezey István (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség), László Szilva (IDF) és Szilágyi Iván Péter (Új Generáció) voltak. A mostani vitát egyértelműen Torzsa Sándor (Societas) uralta, aki véleményével sokszor egyedül maradt, ez a tény azonban ez nem szegte kedvét és végigharcolta a több mint félórás adást. Takács Máriusz a Közös nevező műsorvezetője szokás szerint jól felkészült és objektív volt.

 

Kép

 

 

A ferencvárosi ifjúsági vezetők egyöntetűen hitet tettek amellett, hogy a drogfüggő fiatalokat  áldozatoknak kell tekinteni, nem pedig bűnözőknek. Torzsa Sándor elítélte, hogy a jobboldal büntetőjogi eszközökkel akarja visszaszorítani a drogfogyasztást: „Három alcatras-nyi börtön nem lenne elég a drogot fogyasztó fiatalok százezreinek bebörtönzésére.” Görgényi Máté (Fidelitas) a drogliberalizációval kapcsolatban megjegyezte: a dohányzás és az alkoholfogyasztás is megengedett, szabadon hozzájuk lehet jutni, mégsem csökkent a dohányosok és az alkoholbetegek száma. Szilágyi Iván Péter ismertette azokat az adatokat, melyek szerint Magyarországon 1 millió alkoholista és több mint 3 millió láncdohányos él: „Ezekről a szerekről álszent módon hallgat a társadalom és tudomásul veszi használatukat, pedig ugyanúgy drogok, mint a kábítószerek.”

 

Kép Szilágyi Iván Péter az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet és óvott attól, hogy egymást beskatulyázzuk: „Itt emberek életéről van szó, amelyeket csak összefogással lehet megmenteni! Nem szabad egymásra mutogatnunk és megbélyegeznünk a más véleményen lévőket-mondta és leszögezte, hogy túlzás és ferdítés, hogy a liberálisok támogatják a drogfogyasztást, ahogy az sem igaz, hogy a jobboldal börtönbe akarna küldeni minden drogost. Torzsa Sándor szerint az Orbán-kormány csak a büntetések politikájában gondolkozott és erre konkrét példákat is felhozott. Görgényi Máté (Fidelitas) nehezményezte, hogy a mostani kormány nem fektet kellő hangsúlyt a drogkérdés megoldására és eredményeket sem ért el a területen. Torzsa Sándor szerint ez nem igaz, ugyanis csökkent a kemény drogokat használók száma. Mezey István (IKSZ) is hitet tett a megelőzés mellett, az ifjú kereszténydemokraták számos ilyen jellegű, felvilágosító programot (pl. Fünyíró fesztivál) tartanak. Torzsa Sándor szerint a fiatalkorú, drogot csak legfeljebb barátaiknak, osztálytársaiknak eladó 16-17 éves fiatalokat nem szabadna börtönbe küldeni. Szilágyi Iván Péter és a résztvevők többsége vitatta ezt és a megelőzés mellett a drogterjesztők szigorú megbüntetését támogatták.

 

Az adás innen tölthető le:

 

http://www.keruletitv.hu/kozosnevezo.html

 

(Lapzártánk után érkezett a hír:

John Emese az SZDSZ ferencvárosi képviselőjelöltje kezdeményezte, hogy a játszótereken és azok 5 m-es körzetében tiltsák meg a dohányzást. Petícióját Hardi Róbert kerületi alpolgármester vette át.)