Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZDSZ elnökjelölti interjúk II.

2009.07.11

Dr. Weinek Leonárd

Zugló polgármestere

 

-Miért pont most döntött úgy, hogy nekifut ennek a posztnak?

-Finoman szólva nagyon kilátástalan és kétségbeesett helyzetbe került az SZDSZ.              Pontosan annyi politikai befolyása maradt, amennyit 89-es hagyományaiból meg tudott őrizni és olyan távol került a közpolitikai folyamatok befolyásolásától, mint az emberektől. Voltam olyan fegyelmezett, hogy kampányidőszakban nem emeltem fel szavamat az általam hibásnak tartott politikai lépések miatt, de most eljött a világos, kemény beszéd ideje. Tartozunk annyival az SZDSZ-nek és főként a hazai liberális politikai közösségnek, hogy teszünk egy utolsó próbát! Fontos ez a belső választás, látni kell végre, hogy létre tudunk e hozni egy új többséget a párt megújítása mögött.

 

Célom nem elsősorban az SZDSZ felépítése, mert erre már nem látok sok esélyt, hanem egy teljesen új alapokon álló liberális közösség megformálására. Ehhez természetesen felhasználhatjuk az SZDSZ vázát. Újra ki kell nyitni a kapukat és visszaállítani a párton belüli egyensúlyt, amely 1996-tól, Tölgyessy Péter távozásával eltűnt az SZDSZ-ből. Minden liberálisra szükségünk van a balközéptől kezdve egészen a jobbközépig.

-A többi jelölthöz képest meglehetősen későn jelentette be indulását, nemzeti liberalizmusról és kapunyitásról beszélve. Mit ért Ön ezek alatt a mostanában népszerű, jelölttársai szájából is gyakran hallható –a korábbi (?) balliberális SZDSZ-ben viszont szitokszónak számító- fogalmak alatt?

-Valóban, a többiekhez képest tényleg későn döntöttem indulásomról, amelyet sokáig mérlegeltem. Tudja, az SZDSZ megújítása: sikere vagy bukása elsősorban nem az elnök személyén fog múlni, hanem az általa meghirdetett programon és értékrenden. Az szokták mondani, hogy az ősbűn a 94-es koalíció volt…

 

-Ön ezt, hogy látja?

-Nem feltétlenül értek egyet ezzel a kijelentéssel és a közvélemény-kutatások is azt mutatták, hogy nem 94-ben esett drasztikusan az SZDSZ elfogadottsága. Hanem a koalíciókötés után, amikor is elmulasztottunk minden olyan lehetőséget és lépést, amely önálló karaktert adott volna  a pártnak. Az SZDSZ-ben belül megszűnt a jobbközép és balközép demokraták egyensúlya és emiatt váltunk középerőből kispárttá. Ha nem így történt volna, ma nem egy kétpólusú, Fidesz és MSZP dominanciájú politikai mező lenne.

Az akkor elveszített értékeket újból fel kell szívnunk, az SZDSZ-nek egy sokkal patriótább és az egyházakkal szót értő liberális pártnak kellene lennie. Többek között nem értek egyet azzal a liberálisnak vélt állásponttal, hogy az egyházak dolga annyi, hogy eltartsák magukat.               

A vallásos embereket ugyanúgy be kell tudnunk fogadni, mint nem hívő embertársainkat. Abba természetesen nem szabad beleszólni, hogy ki miben hisz!

 

-Ha megválasztanák elnöknek, konkrétan mit tenne ezért?

-Rengeteg mindent. Lelkész és polgármester feladata nagyon közel áll egymáshoz, hiszen mindketten alakítói a helyi közéletnek, közállapotoknak és közhangulatnak. Zuglóban jó kapcsolatban vagyunk az egyházakkal, számos közös rendezvényt tartunk: jótékonysági akciókat és hangversenyeket egyaránt.

-Mit ért patriotizmus alatt?

A patrióta normális esetben egy szűkebb és tágabb szülőhelyéhez kötődő és azért tevő állampolgár, akinek nemzethez való tartozását nem a vérségi kapcsolat, hanem a közösséghez való tartozás fejezi ki. Ezért a gondolatért, elvért küzdök helyi szinten is, sokszor saját párttársaimmal is. Fontosabbnak tartom a helyi lakosok érdekeit, mint a pártérdekeket.

A liberalizmus építése során a helyi értékekre és hagyományokra kell koncentrálnunk, nem hiszek abban, hogy liberalizmus=transznacionalizmus.

-Nagyon hasonló programmal lépett elő annak idején Fodor Gábor is. Nem fél, hogy elnökként ugyanaz lenne a sorsa…?

-Igen, ez így van, de Kóka János is programjában is megjelent a konzervatív liberális irányzat. Azonban neoliberális gazdaságpolitikájával nem értek egyet és nagyrészt nem is vált be: a rendszerváltás után húsz évvel szinte az összes ellátórendszer átalakítása hátra van még. Magyarországon a verseny megvalósult, kiéleződött, de nagyon sok embernek nem adták meg az egyenlő lehetőségeket.

-Egyház, nemzet-ezek a szavak nem túl népszerűek a mai, főként balliberális SZDSZ-ben. Nem fél, hogy a többség szembefordul Önnel?

-Nem félek. Nem azért indultam el, hogy népszerű legyek, hanem hogy megújítsam a magyar liberalizmust, amelyben egyaránt helye van a baloldali gyökerű társadalmi szolidaritásnak, mint a konzervatív liberalizmusnak.

-Nagyon szép és megható dolgokról beszél, de mit jelentene mindez a konkrét szövetségi politika szintjén? MSZP vagy FIDESZ?

-Ez nem időszerű kérdés, először újjá kell építeni a pártot. Emellett hiszek abban, hogy nyitottnak kell lennünk minden demokratikus párttal való párbeszédre, nem hiszek a túlérzékenység és a múltbeli sértődések rossz magyar hagyományában.

 

Szilágyi Iván Péter