Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZDSZ elnökjelölti interjúk

2009.07.11

 

Retkes Attila

 

Kép

 

-Miért pont most döntött úgy, hogy elindul az SZDSZ elnöki tisztségéért?

 

-Egész felnőtt életemben (vagyis mintegy 20 éve) liberálisan gondolkodom, 2002 óta aktívan politizálok. Az EP-választás után, úgy érzem, jogosan merült fel, hogy olyan elnöke legyen a pártnak, aki eddig nem volt ott a nagypolitika első vonalában és ezáltal nem vált hiteltelenné. Először nagyon meglepett, s ma is megtisztelőnek érzem, hogy ilyen széles a támogatottságom: öt megyei választmány (Heves, Baranya, Zala, Győr-Moson-Sopron, Budapest) és több mint húsz helyi csoport ajánlott elnöknek. Nem jelentkeztem erre a pozícióra, de szeretnék segíteni, hogy a liberalizmus támogatottsága újra megerősödjön Magyarországon.

 

-Hisz e a párton belül jellemző szekértábor logikában, támogatja e indulását valamelyik klikk?

 

-Szeretném törölni a párt szótárából a „kókista”, „fodorista” és „szekértábor” fogalmakat. Nem klikkek támogatnak, hanem szabad demokraták. Sokan.

 

-Melyik fajta, irányultságú liberalizmusban hisz?

 

-Személyesen a Deák Ferenc és Eötvös József nevével fémjelzett nemzeti liberalizmust, illetve a két világháború közötti, Vázsonyi-Rassay-féle polgári liberalizmust érzem közel magamhoz. Az egyetlen magyar liberális pártban ugyanakkor helye van a szociálliberális,              a zöld liberális és a konzervatív liberális eszmerendszernek is.

 

-Támogatja e a koalíció fenntartását vagy lazítana az MSZP-vel való kapcsolaton?

 

-Az SZDSZ több mint egy éve kilépett a koalícióból, tehát ellenzéki párt. Ezen nem szeretnék változtatni, ugyanakkor konkrét válságkezelő intézkedéseket a jövőben is tudna támogatni az általam vezetett SZDSZ.

 

-Lenne elég ideje pártot építeni?

 

-Nagyon fontos a párt teljes szervezeti újjáépítése, amelyet vidékről, a helyi csoportok szintjéről szeretnék elkezdeni. Főállású pártelnökként kiemelten fontosnak tartom az SZDSZ újjáépítését, mert jelenleg nemcsak politikai, hanem szervezeti válság is sújtja a pártot.

 

-Hány megye és helyi szervezet támogatta, mekkora a belső támogatottsága?

 

-A jelölés lezárult: öt megye és több mint húsz helyi szervezet támogatott. Belső támogatottságomat erősnek érzem, ami megtisztelő. A küldöttgyűlésig hátralévő napokban azon dolgozom, hogy minél több szabad demokratával tudjak találkozni, és programomat megismertetni.

 

-Megválasztása esetén, együtt tudna és akarna e működni vetélytársaival és a belső ellenzékkel, milyen velük a kapcsolata?

-A másik két elnökjelölttel természetesen együtt tudnék működni. Belső ellenzékről szerintem július 12. után már nem lesz érdemes beszélni, mert csak teljesen egységes pártnak van esélye arra, hogy megerősödjön, és továbbra is parlamenti tényező maradjon.

 

 

 

Dr. Badacsonyi Szabolcs

 

Kép

 

-Miért pont most döntött úgy, hogy elindul az SZDSZ elnöki tisztségéért?

 

-Azért, mert most a legnagyobb a kihívás. 20 éve politizálok az SZDSZ-ben, az elnöki és az ügyvivői tisztség kivételével szinte minden helyi, fővárosi és országos szerepben
kipróbáltam már magam. Most „üresedés” volt :-)

Ma mindennél egyértelműbb, hogy az eddigi elképzelések és utak már sehova sem visznek, valami újat kell felmutatni, ajánlani és természetesen megkövetelni. Hiszek az SZDSZ-ben, ez is e döntés irányába hajtott, különösen, hogy oly kevesen maradtunk már, akikben még munkál e hit. Pedig nagyon sokaknak hiányzik a párt, hiányzik az az összetartó erő és felelősség, amit korábbi liberális elkötelezettségünk jelentett. Ezt szeretném visszaadni azoknak, akik alól kikopott a párt, és akik ezért szétszéledni kényszerültek.

 

-Hisz-e a párton belül jellemző szekértábor logikában, támogatja-e indulását valamelyik klikk?

 

-Nem az a lényeges, hogy hiszek-e a szekértábor logikában vagy sem, hanem az, hogy ez megszüntethető-e. Remélem igen, különben semmilyen munkát nem lehet végezni. Sok „klikk” támogatta az indulásomat, azt ígértem a klikkeknek, hogy igyekszem felszámolni őket.

E szekértáborok léteznek, és ezek juttatták oda az SZDSZ-t, ahol ma van. Legfőbb feladatunk az lenne, hogy ezt a helyzetet felszámoljuk. Nélkülözhetetlen az értelmes kompromisszum, és az, hogy mindenki, akit e tábor-lélektan megérintett, adjon fel valamit önmagából. Ezzel csak nyerhet. Támogatóim között minden bizonnyal vannak olyanok, akik valamelyik csoportosuláshoz tartoznak, de ők lesznek az elsők, akiket arra kérek, hogy tegyék meg az első lépést e kompromisszum létrejöttéért.

 

-Melyik fajta, irányultságú liberalizmusban hisz?

 

-Az európaiban, másképp fogalmazva: a jelzők nélküli liberalizmusban. Magyarországon szélesíteni kell a liberalizmus megszólalási felületeit, mert az SZDSZ ma csak annyit tud mutatni magából, ami egy német vagy holland liberális pártban csak egy tagozat.

Persze tudom, a liberalizmusnak is megvan a maga története, különböző korokban más-más értékeket mutatott fel ez az irányzat is, eltérőek lehettek, sőt voltak a céljai. Csak, hogy két példát idézzek. Nagyon büszkék vagyunk a mi 1848-as nemzeti liberalizmusunkra, de Darvasi László nagyszerű regényéből megismerhettük ennek szélsőséges hatásait egy olyan erőtérben, melyet épp az akkori forradalom idézett elő. A magyarság és az itt élő kisebbségek közötti viszály magvait épp az akkori ideológiai túlfűtöttség vetette el. A másik érdekességre                 Kis János egyik írásában találtam: a liberalizmus a 19. század elején még azt az egyenlőséget tartotta elsődleges értéknek, melyet aztán tőle a szocialista irányzat megörökölt. Csak ezt követően vált a liberalizmus alapértékévé a szabadság. A liberalizmusnak tehát számos arca lehet – de csak történetileg. Az a korszak, melyben élünk, egy olyan liberalizmus eszméjét igazolja vissza, melynek – hogy úgy mondjam – emberi arca egyedülálló, ugyanakkor társadalomépítő és jobbító hatásait legfeljebb csak a jobb- és baloldali vagy vallási szélsőségek kérdőjelezik meg. Nem túl nagy sikerrel, mint tudjuk. Ez a liberalizmus a mai nyugati demokráciák működő értéktárával lényegében azonos, nem véletlen, hogy a többi ideológiák is jellemző „könnyedséggel” emeltek be liberális elemeket saját eszmekörükbe.

 

-Támogatja-e a koalíció fenntartását vagy lazítana az MSZP-vel való kapcsolaton?

 

-Az SZDSZ egy éve nincs koalícióban, erről küldöttgyűlésünk nagy többséggel határozott. Az MSZP-vel való kapcsolatokon nem lazítani kell, hanem szakmai mederben tartani. Ezt kell tenni a többi párttal való együttműködésben is. A válságkezelő kormányt azonban támogatni kell, amíg a válságot kezeli és lényegében az SZDSZ programját valósítja meg.

Az én szememben a Bajnai-kormány által hozott intézkedések többségükben szükségesek és elkerülhetetlenek. Amíg a kabinet végrehajtja ezeket, nincs okom megvonni tőle a bizalmat. Ami pedig az MSZP-t illeti, nehéz lenne vele kapcsolatban bármilyen szoros kapcsolatot is ápolni egész addig, amíg a párt maga sem tudja, hogy mit akar. Jó példát szolgáltatott erre július 4-i kongresszusával is, melyen ugye semmi sem történt. Pedig az MSZP-től is – mint bármelyik felelős és demokratikus magyar párttól – ma fontos és felelősségteljes válaszokat vár a társadalom. És legyünk patetikusak, a történelem. Nem úgy tűnik, hogy a szocialisták tájékán is ráébredtek volna erre, akkor meg milyen szorosabb kapcsolatokat is ápoljunk velük?!

 

-Lenne elég ideje pártot építeni?

 

Igen, egy nap pont 24 órám lenne rá. De az eredmény az együttműködési képességen és nem az egyéni heroizmuson múlik. Kettőn áll a vásár. Rengeteg idő és energia ment el a párt szétverésére. Miért ne szánnánk időt újbóli felépítésére?! Ez politikai józanság és erkölcsi emelkedettség kérdése. Kell legyen idő, kell legyen erő, kell legyen bátorság, hogy ismét felépítsük az SZDSZ-t.

 

-Milyen viszonyra törekedne a Fidesszel és az MSZP-vel?

 

-"Normális" politikai légkörben minden politikus azt keresi elsősorban, hogy miben ért egyet a másikkal. Én is ezt keresem. A jelenlegi politikai realitásokat figyelembe véve sajnos ez inkább a Fideszen és az MSZP-n múlik, mint az SZDSZ elnökén. Válaszolhatnék bombasztikusan, de reálpolitikus vagyok.

 

-Eddig hány megye és helyi szervezet támogatta, mekkora a belső támogatottsága?

 

-A végén az nyer, akiről a küldöttek jobban el tudják képzelni, hogy úrrá lesz a belső problémákon. A végén eggyel több szavazatot akarok szerezni, mint bárki más. Addig bárki bármit mondhat. Én nem teszem.

 

-Megválasztása esetén, együtt tudna és akarna működni vetélytársaival és a belső ellenzékkel, milyen velük a kapcsolata?

 

-E téren nincs olyan, hogy „tudnék-e” vagy „akarnék-e”. Itt csak a „kell” szónak lehet relevanciája. Együtt kell megteremteni az SZDSZ-t, mert e nélkül nem fog létezni a párt. Az egyik korábbi kérdésben használt „szekértábor” szó katonai eredetű kifejezés, léte harcra, háborúra utal. E háborút az SZDSZ már sokszorosan elveszítette, a szekértáborok feloszlatásának már rég eljött az ideje. Véleménykülönbség biztos lesz, de remélem nem éled újra az intézményes belső ellenzékiség.

 

A harmadik elnökjelölttel, Dr. Weinek Leonárd zuglói polgámesterrel készült interjúnkat szombati számunkban olvashatják!