Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szegénypiac helyett luxusingatlan!

2009.07.05

Bácskai János: a Fidesz visszaállítaná a Haller piacot

 

A legendás hangulatú és a kispénzű emberek számára létfontosságú Haller utcai piac bezárása után komoly igény mutatkozott a közvetlen értékesítés folytatására. Tavaly szeptembertől kezdve a Magosz és a Fidesz szervezésében az előre megszervezett "alkalmi piac napokon" ötven-nyolcvanöt forintért adták az alma kilóját, burgonyát pedig harmincöt-ötvenöt forintos kilónkénti áron vásárolhattak a rászorulók. A Magosz először kéthetente, majd havonta szervezett árusítást a Bakáts téren és a Ferencvárosi Tűzoltóság parkolójában. A lakosság részéről mutatkozó nagy és napi igényre tekintettel végül állandóan elérhető szociális bolthálózatot nyitottak. Első üzletük Ferencvárosban nyílt meg, ahol azóta már további két boltot is alapítottak. Az immár 40 boltos hálózat fele Budapesten működik. Bácskai Jánossal Ferencváros alpolgármesterével és országgyűlési képviselőjével egyik vásáruk után találkoztunk és beszélgettünk:

 

Kép -Most éppen meggy- és cseresznyeakciót tartottak, mekkora volt az érdeklődés?

-Óriási, amely az egyre aggasztóbb szegénységről és arról árulkodik, hogy a gazdák által idehozott, kiváló minőségű gyümölcsök ára messze alatta van a kereskedelmi láncok árainak. Amit ma itt eladtak, azt mind tegnap szedték le, és mivel a gazdák saját autójukkal hozták ide áruikat, jóval olcsóbb árakat tudtak, lehetett kérni. Fél tízre elfogyott az egész mennyiség, pedig 12-ig terveztük a vásárt.

-Elsősorban kik jöttek el a szociális vásárra?

-Nagyon sok nyugdíjas, javarészt kispénzű ember. Persze jöttek nagy autókkal is, nem kifejezetten rászoruló polgárok… Sok tudatos vásárlónk van, akik kifejezetten magyar árut szeretnének venni. Ezek jó minőségű, hazai termékek, az itt kapható mézből nem vonták ki a cukrot és a tej sem lett felhígítva.

-Hogyan jutottak el a gazdákhoz?

-Nem mi kerestük meg őket, hanem a gazdák minket, a Magoszon keresztül. Övék az igazi érdem és Varga József ferencvárosi fideszes képviselő úré, ő javasolta a szociális bolthálózat létrehozását. Tavaly szeptemberben kezdődött az egész, mikor kiderült, hogy sem a magyar alma, sem a krumpli nem kell a multiknak. Olyan árat és fizetési feltételeket kínáltak értük, amelyek elfogadhatatlanok voltak a termelőknek. A gazdák kerestek meg bennünket, hogy kiállnának a placcra és hoznák az áruikat. A szociális bolthálózat gondolata is ebből fejlődött ki, ugyanis kedvezményes vásárainkat csak hétvégén és néhány hétköznap tudtuk megtartani. Pedig minden nap van igény az olcsó és jó magyar termékekre, csak a Haller piacot bezárta az önkormányzat és nem lehetett napi szinten bevásárolni belőlük.

-Mire hivatkozva zárták be a Hallert?

-Arra, hogy nincs rá igény, hogy csak foglalja az értékes helyet. Annyiben igazuk volt, hogy a telek tényleg értékes volt, ma egy lakópark áll rajta… Mi, fideszesek nemmel szavaztunk a piac megszüntetésére.

-Polgármesterként visszaállítaná a piacot?

-Mindenképpen, de addig is ott vannak a szociális boltok. A Haller Piac a 60-70-es években sokkal nagyobb volt, mint amennyire most szükség lenne, de egy kisebb méretű, klasszikus kirakodós, őstermelős piacra komoly igény van.

 

Most nyitottuk meg negyedik szociális boltunkat a József Attila lakótelepen. Jöttek a telefonok, hogy „Kedves Bácskai Úr, a panelproliknak már nem jár a magyar gazda terméke!?” Természetesen nem értünk egyet a lakótelepen élők ily módon való megítélésével, de  a válasz egyértelmű igen, így ma már a József Attila lakótelepiek is elérhetik a friss magyar zöldségeket, gyümölcsöket, tésztát, minden alapvető élelmiszert.  Három szociális bolt –köztük egy húsbolt- működik a kerületben.

-Nyilatkozataik szerint a magyar kormány is ezt szeretné elérni, hogy minden boltban a magyar termékek legyenek többségben.

-Gráf agrárminiszter úr tényleg arról beszélt, hogy a boltokban 80 százalékában magyar termékeknek kellene lenniük, de őszintén: mutasson már egy boltot, ahol ez a helyzet? Persze a szociális vásárok sem jelentenek végleges megoldást, az államnak kellene támogatnia és helyzetbe hoznia a gazdákat, különben ki fogják vágni gyümölcsfáikat.

-Mi lenne a megoldás?

-Ameddig nem lesz új kormány, csak azt tudjuk mondani a gazdáknak, hogy minél többen jöjjenek és vegyenek részt akcióinkban.

-Mit lehet tenni a multik ellen?

-Őket nem lehet elítélni, profitmaximalizálásra törekednek, a maguk „jó” kapitalista módján…

-De azért van egy határ, a pofátlanságuk és nyomulásuk sokaknak már nagyon dühítővé kezd válni. Mi lesz így a kisboltokkal?

-Ezért az államnak kellene szigorúan és hazai érdekeket védve lépéseket tennie, jó példát mutat Franciaország vagy Németország. Ezekben a patrióta gazdaságpolitikát folytató országokban a behozott áruknak csak egy meghatározott, kis része lehet külföldi eredetű. Amikor bizonyos pártok „államtalanításról” beszélnek, akkor a mai lehetetlen, kaotikus és az embereknek rossz helyzetet akarják tovább fokozni. Nekik ez a politikájuk.

-Túl vagyunk az EP-választásokon, ahol porig alázták a kormányt és Önök több mint 60 százalékot kaptak. Aztán mégsem történt semmi, még mindig Bajnai vigyorog a tévében.

-A Fidesz minden alkotmányos eszközt bevetett, hogy eltávolítsa a kormányt. Többet már nem tehetünk, bármilyen nehéz is, ki kell várni a következő választásokat. Egy normális országban egyébként már az öszödi beszéd után távoznia kellett volna a kormánynak, ehelyett maradtak és lángba borult az ország.

 

Szilágyi Iván Péter

 

Szociális boltok és akciók szerte az országban:

 

http://www.gazdakorok.hu/index2.html

 

 

 

Kép

 

 

Kommentár:

 

A Haller piac megszüntetése sajnos nem egyedi eset. Ugyanilyen sorsra jutat a sok évtizedig működő és népszerű Lehel téri piac is, ahol anno az őstermelőké és környékbeli, főként kispénzű vásárlóiké volt a terep. Ócska, szakadt, de olcsó és háztáji termékeket árusító kis piac volt. Jó volt lemenni, bevásárolni, lángosozni egyet… A Lehel téri piacot felszámolták, helyette –jó pénzből- felépítettek egy szovjet rakétakilövő-szerű „csarnokot”.                 Látszólag, persze gondoltak a kistermelőkre is… Kaptak egy részt a méregdrága standíjakat kérő csarnokban. No comment, csak cement-mert abban van a pénz!

 

SZIP

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.