Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új német filmek

2009.03.06

Új német filmek Budapesten és Szegeden

a Goethe Intézet fesztiválján

 

Két Oscar-díjas név is szerepel a Goethe Intézet 14. alkalommal megrendezésre kerülő „Szemrevaló” filmfesztiválján: Caroline Link rendezőnő 2003-ban kapta meg a legjobb külföldi filmért járó elismerést,  „A Baader Meinhof csoport” pedig idén volt esélyes ugyanebben a kategóriában.

 

2009-ben március 4. és 14. között lesz SZEMREVALÓ: a Goethe Intézet Budapesten az Örökmozgó és Művész mozikban, Szegeden pedig a Grand Caféban mutat be válogatást az elmúlt év német filmtermésének legizgalmasabb és legfontosabb játék- és dokumentumfilmjeiből. 

 

A március 4-én induló fesztivál nyitófilmje a kiemelkedő színészi játékra épülő Tavaly télen az Oscar díjas Caroline Link (Hontalanul Afrikában) alkotása. A nyitóesten az Örökmozgó Moziban jelen lesz a film producere, Uschi Reich, akivel a közönség beszélgethet a vetítés után.

 

Veit Helmer új munkája, az Abszurdisztán, egy Európa és Ázsia határán játszódó költői komédia. Christian Petzold új filmje, a Jerichow pedig nem más, mint A postás mindig kétszer csenget Németország keleti felében játszódó mai változata – főszerepben a nagyszerű Nina Hoss-szal. S ha valaki még nem tudná: a német Harry Pottert Krabat-nak hívják! A nagysikerű fantasy egyik főhősét a nálunk is jól ismert Daniel Brühl alakítja.

A fesztiválprogram igazi csemegéje lesz két, Magyarországon először látható dokumentumfilm: az egyikben Wim Wenders ezúttal a kamera előtt állva tekint vissza pályájának korai szakaszára, a másikban (Szemtől szemben) pedig a legnevesebb kortárs filmesek – a rendezők és forgatókönyvírók – mesélnek kedvenc német filmjeikről, s nyújtanak ezzel egyfajta szubjektív filmtörténeti összegzést.

 

Természetesen a SZEMREVALÓ zárófilmje is joggal számíthat kiemelt érdeklődésre: az Oscarra jelölt A Baader Meinhof csoport a legnagyszerűbb német színészek közreműködésével dolgozza fel az NSZK-ban 1970-ben megalakult szélsőséges baloldali terrorista csapat, a Rote Armee Fraktion (RAF) történetét: Moritz Bleibtreutól kezdve Martina Geddecken keresztül Bruno Ganzig szinte minden neves német színész játszik benne! A premier előtti vetítés időpontja március 11.

 

Már ezt megelőzően, március 2-án rendhagyó beszélgetésre kerül sor a Goethe Intézetben: az RAF alapító tagja és hajdani terrorista Astrid Proll, a történész Annette Vowinckel és az újságíró Bedő Iván közösen keresi a választ arra a kérdésre, miért olyan érdekfeszítő az RAF története még ma is.

 

A fesztivál valamennyi filmjét német nyelven, magyar szinkrontolmáccsal vetítjük. A fesztivál szervezője a budapesti Goethe Intézet (www.goethe.de/budapest), támogatója a German Films (http://www.german-films.de)

Kapcsolódó cikk a Goethe Intézet honlapján Christian Petzoldról:

http://www.goethe.de/ins/hu/bud/kue/flm/hu4055772.htm