Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


XII. Zsidó Nyári Fesztivál

2009.09.03

„A mai nappal új testvériségnek kell születnie itt!”

 

A gyönyörűen felújított Gozsdu-udvarban, a Lauder Zeneiskola növendékeinek dallamaira nyitották meg a XII. Zsidó Nyári Fesztivált. A rendezvénysorozat házigazdája és szóvivője Alföldi Zoltán ismert televíziós műsorvezető, híradós elmondta, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál szervezői több mint 15 helyszínen, 50 programmal várják az érdeklődőket, világi és vallási helyszíneken egyaránt: többek között Közép-Európa legszebb zsinagógáiban és az Uránia moziban és a Magyar Zsidó Múzeumban. A fesztivált Hiller István oktatási miniszter,          

Zoltai Gusztáv a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, Steiner Pál a fővárosi önkormányzat szocialista frakciójának vezetője és Streit Sándor a BZSH elnökének jelenlétében nyitották meg. A magyar és angol nyelvű megnyitó helyszínéül szolgáló hangulatos és árnyas Gozsdu-udvart az érdeklődő magyar és külföldi fesztivállátogatókon kívül rengeteg újságíró, kameraman és fotós lepte el. A színpaddal szemközti területet szinte teljesen betöltötték a sajtó képviselői. Eljöttek az országos médiumok, valamint a hazai zsidó kultúra és újságírás számos ismert személyisége, hírügynökségi vezetője.

 

Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató: „A Fesztivál szervezői 12 éve mertek nagyot álmodni.  Az elmúlt évek igazolták bátorságukat. Fantasztikus premiereknek, remek előadásoknak, sikeres kiállításoknak és könyvbemutatóknak lehettünk tanúi. A budapesti Zsidó Nyári Fesztivál évtizedes albuma ma már valóságos magyar művészettörténet! (…) A Fesztivál nem titkolt ambíciója, hogy ilyenformán is szóljon a magyarországi zsidóság szellemi készségeiről. Hogy bebizonyítsa zsidóknak és nem zsidóknak: közösségünk képes a régi, rangos hagyományokat sziporkázó ötletességgel folytatni és azokat a modern világban alkalomról alkalomra megújítani. Hogy tud szilárd kereteket és izgalmas, tanulságos tartalmat teremteni. Ezen képessége évezredek óta létezésének alfája és omegája.”

 

Hiller István kulturális és oktatási miniszter: „Hagyományt nem lehet csinálni! Vannak kezdeményezések, amelyekre sok figyelmet és pénzt áldoznak, mégsem lesznek sikeresek és elhalnak. Vannak olyanok is, amelyek rendelkeznek ugyanezen adottságokkal, de még sokkal többel: egy titokkal, kapcsolatot tudnak teremteni ember és ember között, amely örökké emlékezetessé teszi ezeket az alkalmakat. Megszületik a hagyomány, amely arról ismerkszik meg, hogyha nincsen, akkor hiányzik, az emberek időről-időre várják és amikor eljön, örülnek neki. A Zsidó Nyári Fesztivál hagyomány lett, nemcsak hazánk, hanem Európa egyik legrangosabb kulturális eseménye. Rendezvényeit tavaly több mint 130 ezren látogatták. Zsidó művészetet kínál, nemcsak zsidóknak. Kérem, vegyenek részt programjain, élvezzék a zenét, nézzék Robert Capa csodálatos képeit és várják a következő évet! Ezen fesztivál szervezői többet tettek és tesznek, mint egy fesztivál megrendezése.”

 

Steiner Pál frakcióvezető (MSZP): „Ez a fesztivál mindannyiunknak szól, minden hazai és külföldi vendégnek, és nekünk, akik kötődünk a zsidósághoz, ki vallásilag, ki származásilag, ki a színvonalas kultúra szeretetén keresztül. Tegnap egy nagyon érdekes beszélgetést hallgattam. Azt mondta az egyik vezető riporter, hogy azt nem kedveli ebben a fesztiválban, hogy kicsit magunkat mutogatjuk… Szerintem pedig ez így természetes, van mire büszkének lennünk és kultúránk a magyar kultúra szerves része. Az ilyen fesztiválokkal lehet választ adni a szélsőséges véleményekre-amelyek meggyőződésem szerint kisebbségben vannak a társadalmon belül.”

 

Már a megnyitó napján számos program várta az érdeklődőket: egy unikális és a nehéz időkben is erőt adó kiállítás, a világhírű magyar származású fotóművész Robert Capa eddig nem látott, Izrael felépítéséről szóló képeiből és Palya Bea koncertje. A Zsidó Múzeumban megtekinthető, Izrael alapításáról szóló fotókiállításról a későbbiekben még részletesen beszámolunk!

 

Szilágyi Iván Péter       

 

A mappában található képek előnézete