Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zorán-koncert Ferencvárosban

2009.10.13

Zorán a Ferencvárosi Művelődési Központban ad koncertet október 21-én 19 órától.

 

Jegyár 3500 Ft, jelentkezni: Szegedi Andrásné: 06-30-686-46-48

 

Kép

A legendás Nagy Generáció tagjai közül Zorán az egyetlen, aki minden évben országjáró körútra indul, a turnézás, mint létforma továbbra is vonzza. A vidéki, kisebb művelődési házakban ugyanolyan őszinte odaadással énekel, mint a legrangosabb fővárosi rendezvényhelyszíneken. Szinte minden évben meglátogatja és koncertet ad az FMK-ban, amelynek atmoszféráját nagyon kedveli. FMK-ban tartott koncertjén ugyanazokat a dalokat és repertoárt fogja előadni, mint a BS-ben-csak az ottani 12 ezres jegyár töredékéért.                    

 

Töretlen népszerűségének más oka is van: bő három évtizedes szólókarrierjének legfőbb vonása az állandóság, ma is ugyanazt az intellektuális könnyűzenei irányt képviseli, mint pályája kezdetén. Soha nem a pillanatnyi sikerre, hanem a minőségre törekedett. Haknit nem vállal, zenésztársai megbecsült, tehetséges muzsikusok. Dalait érdemes újra meg újra meghallgatni, s a versek gondolatai örök érvényűek.

Sztevanovity Zorán 1942. március 4-én született Belgrádban. Családjával 1948-ban Magyarországra költözött. Politikai okokból nem mentek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le.

1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakára. Az egyetem elvégzése után döntött úgy – öccsével együtt –, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. 1960-ban a Nyugati Pályaudvar KISZ-klubjában a Hangulat Bárban játszott, az együttesben Zorán gitározott és énekelt. A Zenith a Népköztársaság útján fekvő KISZ Klubban játszott.

Az együttes 1961-ben szerződést kötött a mai Centrál, akkor Irinyi utca és Egyetem tér sarkán található Metro Klubbal (ami 1962-ben a Rákóczi út 60-ba költözött). Ezzel a zenekar nem csak helyszínt, hanem nevet is váltott, az alakulat felvette a Klub nevét, így lett nevük: Metro.

A Metro együttes 1962-ben indult az első „Ki mit tud?” tehetségkutatón, de a döntőben az erősítők meghibásodása miatt nem tudtak énekelni. A zsűri a zenekar kérését megtagadta és nem engedte meg félbemaradt szám újbóli eléneklését.

1967-ben a Metro játszott Banovich Tamás „Ezek a fiatalok” című filmjében. A filmben a Gyémánt és arany című számot adták elő. 1967. tavaszán Frenreisz Károly és Brunner Győző elhagyta a zenekart és Nyugat-Európába szerződött. Ezzel a Metro is átalakult, helyükre Rédey Gábor (basszusgitár) és Veszelinov András (dob) érkezett. Szintén 1967-ben jelent meg a Metro hét kislemeze: Álmodozom a világról, Végre itt van az óra, Roppant kényes a helyzetem, Feltámadtál, Viharvirág, Hétköznapi semmiség, Bell, a részeges kutya címen. Zorán az 1967-es Táncdalfesztiválon előadta a Végre itt van az óra című számot.

 

Kép

1968 januárjában Zorán Ray Phillips vendégeként két hetet töltött Londonban, ahol a Speakeasy klubban találkozott John Lenonnal és Ringo Starral. Ez idő alatt az együttes a Marshall cégtől új erősítőket kapott. Júliusban Zorán a Táncdalfesztiválon a Fehér sziklák című számot énekelte.

 

1998-ban koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, vendége volt: Presser Gábor, Kaszás Attila, Lantos Zoltán, Eszményi Viktória, valamint az Ando Drom. Zorán átvette az 1997 című albumért járó arany lemezt. 1998. június 28-án a Kapcsolat-koncert keretében 200 000 ember előtt énekelt a Felvonulás téren. 1998 végére már lett aranylemez a frissen kiadott Hozzám tartozol című újabb szólóalbum.

1999. június 27-én ismét, immár nagyjából 250 000 ember előtt énekelt a  Kapcsolat-koncerten. Megjelent az Ablak mellett című szólóalbuma. Zoránt megválasztották a MIME (Magyar Internetezők és Számítógép-használók Magán Egylete) elnökévé.

2000-ben Zorán fellépett a Budapesti Kongresszusi Központban tartott koncerten, amelyet a leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítéséért rendeztek. 2000 őszén három alkalommal is telt házas koncertet adott az Erkel Színházban.

2001. június 2-án Illés–Metro–Omega szuperkoncert a Népstadionban. Ez év őszén megjelent az Így alakult című szóló-album.

2006. március 15-én Zorán Kossuth-díjat kapott. Március végén a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon bemutatták a veszprémi Pannon Várszínház Volt egy tánc című produkcióját. 2006 őszére a Közös szavakból című szóló-album aranylemez lett. Zorán december 7-én Prima Primissíma-díjban részesült.

Kép Zorán 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is folytatta a már hagyományossá váló országjáró tavaszi és őszi turnékat. 2008 óta a turnék keretében felkeresett több erdélyi, felvidéki és vajdasági várost is, ahol telt házas koncerteket adott. 2007 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban 12 000 ember előtt a Harminc című dalt együtt énekelte Presser Gáborral és Sztvanovity Dusánnal, valamint a Ne várd a május című dalt a szerzővel, Bródy Jánossal. 2008 őszén a Dalok és mi címmel telt házas koncertet adott a Művészetek Palotájában, immáron a zenekarához tartozó Horváth Kornél, Sipeki Zoltán, Lattmann Béla, Kovács Péte Kovax és Gyenge Lajos társaságában.

 

2009 tavaszán újabb koncertet adott a Művészetek Palotájában, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel egy alkalommal meg kellett ismételnie.

Zorán A dalok és mi című koncert DVD-je a 2009-es Fonogram – Magyar Zenei Díj győztese lett.

Kell ott fenn egy ország, Volt egy tánc, A szerelemnek múlnia kell, Apám hitte - ugye milyen ismerősen csengő szavak, milyen jó már csak a címüket is végigolvasni…? Elindul tőlük a fejben a zene. Régi szép emlékek, elmúlt, örökérvényű idők. Biztos, hogy elmúltak? Vagy csak túl gyorsan pörög minden-míg az állandó értékek ugyanazok maradtak? A világ lett más, de mi megmaradtunk ugyanolyan bújtatott romantikusnak. KisZoránok nemzedéke…

 

Szilágyi Iván Péter