Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újrázhat Zubornyák Zoltán az FMK élén

2009.10.08

                                                           Újabb öt év:

                                Zubornyák Zoltánt választották az FMK igazgatójának

 

2009. szeptember 7-én képviselő-testületi ülést tartott a Ferencvárosi Önkormányzat. A megjelent képviselők többek között döntöttek a Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatójának személyére kiírt, nyilvános pályázatról is.

 

 Kép 

 A hazai művészvilág több képviselője, vezető személyisége is jelentkezett a posztra-közülük volt, aki jobban és aki kevésbé vette komolyan a kihívást és dolgozta ki pályázatát. A jelentkezők közül a képviselők végül az FMK eddigi igazgatójának a színész, kulturális menedzser, EU-szakdiplomata végzettségű Zubornyák Zoltánnak szavaztak bizalmat.

 

Olyan nagy arányban, szinte teljes egyetértésben támogatták az eddigi igazgatót, hogy második fordulóra már nem is volt szükség. Zubornyák Zoltán az elmúlt időszakról és eddig végzett munkájáról elmondta, hogy a gazdasági válság és a megszorítások az ő tevékenységükre is rányomták bélyegüket. Mindenre egy kicsit kevesebb jutott, de nagy eredménynek és örömteli ténynek tartja, hogy Ferencváros egyetlen eddigi, jól bejáratott kulturális eseményét sem kellett lemondaniuk.

 

Képviselői kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a ferencvárosi lakosoknak eddig és ezután is jelentős kedvezményeket fognak adni fizetős programjaik jegyáraiból-megyjegyezve: nézői visszajelzések alapján azt tapasztalta, hogy sokaknak gondot okoz és kicsit túl bonyolult a Ferencváros Kártya beszerzése. Külön felhívta figyelmet a tényre, miszerint a Ferencvárosi Művelődési Házban az állandó programok és szolgáltatások mellett egyre több önszerveződő kör, egyesület működik. Megköszönte szervezőik lelkesedést és önkéntes munkáját, amelyhez ezentúl is minden segítséget meg kíván adni. Az FMK mottója is: „fiatalok-művészetek-közösség”. A Barátság Horgász Egyesülettől a Bridge, Kanaszta és Sakk Klubig, a Ferencvárosi Mozgássérültek Egyesülettől a Gyermek Bélyeggyűjtő Köréig számos civil szervezet működik a Haller utcai intézmény falai között. Az FMK-ban megjelenő civil kezdeményezések és önkénteseik száma arról tanúskodik, hogyha nem is teljesen, de Ferencvárosban még megmaradt az összetartás és szolidaritás magva. Ez a lokálpatrióta és egymást segítő szellem -más elmagányosodó, milliós világvárosokhoz hasonlóan- Budapesten egyre inkább visszaszorulóban van. 

 

Zubornyák Zoltán angol-orosz szakos gimnáziumban érettségizett és mindmáig beszéli az ott elsajátított nyelveket. Művész és gyakorlati ember egyszerre, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a Színművészeti Egyetemen, az Elte Bölcsészkarán és a Gazdasági Főiskolán végezte tanulmányait. Pályája kezdetén -bejárva a szokásos színészi ranglétrát- először vidéki színházakban dolgozott, nemcsak mint színész, hanem mint művészeti vezető, igazgató. E kettősség jellemző volt későbbi életére is: nemcsak műveli, hanem kulturális menedzserként szervezi és terjeszti is a magyar és világkultúrát. 1996-2000-ig a Tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója - művészeti vezetője. 2001-ben az Esztergomi Nyári Játékok művészeti igazgatója. Színházügynökséget szervezett és Karácsonyi CD-t adott ki.

 

Kép

 

 

 Nagy tapasztalatokkal rendelkezik a művelődési házak világában, 2001-től az V. kerületi Aranytíz Művelődési Centrum vezetője, míg 2004-től a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) igazgatója. Emellett beszédtechnikát és kommunikáció-elméletet is tanított és rendezőként számos ismert, nagynevű kortárs és klasszikus, hazai és külföldi szerző műveit vitte színpadra.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztiváltól kezdve a Szabó István Oscar-díjas filmrendező hatvanadik születésnapja alkalmából megrendezett Ünnepi Filmhétig számos színvonalas, nemzetközi visszhangot kiváltó fesztivál rendezője. Megszervezi a Jancsó 80 Ünnepi Hetet és a Millenniumi Évben egyik kezdeményezője a közadakozásbók megvalósult egész alakos Jászai Mari-szobor felállításának.

 

 

Kép Nyitott, toleráns és sokszínű egyéniség, igazi világpolgár-a magyar kultúra értékei iránti mély elkötelezettséggel. Szívéhez ugyanolyan közel áll Márai Sándor (külön estet rendezett az  újra felfedezett gondolkodó zseni emlékéra), mint Jancsó Miklós vagy éppen Szabó István világa.

 

Ha fotója ismerős lenne, ne csodálkozzanak: Zubornyák Zoltán színészként jó néhány magyar film szereplője is volt.

 

Szilágyi Iván Péter