Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Kulturális bevásárlóközpont” épül a Duna-parton

2009.01.27

  Rendhagyó és hagyományteremtő fórumot tartottak nemrég Ferencvárosban a kerületi művészek, galériák és színházak részvételével. A délelőtt szervezője a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület volt. A Ráday utca modern üveg és fém palotájában, a Goethe Intézetben szervezett kulturális seregszemlén a hazai művészeti élet olyan közismert szereplői és alkotói vettek részt és tartottak vitaindító előadást, mint Bojár Iván András, Geszti Péter vagy Zoboki Gábor. Ezt követően a helyi művészek, alkotó csoportok részéről szólhattak hozzá a fórumhoz és tehették fel kérdéseiket.

 

 

Először a szervezők nevében Zubornyák Zoltán köszöntötte a telt házas rendezvény résztvevőit.

 

Gegesy Ferenc polgármester köszöntőjében elmondta, hogy szerinte nem a politikusok dolga, hogy megmondják, milyen célokra kell adni a kultúrára szánt pénzekből: „Hiába szeretem én Ady-t, az impresszionizmust vagy a gótikus templomokat, a kultúra nem szabad hogy csak arról szóljon, ami a politikusok, a döntéshozók ízlésének megfelel.” Ferencváros polgármestere szerint egy városvezetőnek nem elég szeretnie a kultúrát, hanem el kell magyarázni a döntéshozóknak, hogy miért támogassák azt. Beszédében elismerte, hogy az önkormányzat által kultúrára szánt támogatások helyzete a gazdasági válság és megszorítások miatt bizonytalan és szót ejtett a Kultiplex megszüntetéséről, amely szerinte népszerűtlen, de szükséges lépés volt.

 

Külön kiemelte, hogy a Ferencvárosi Nyári Játékok vagy az Ferenc Napi-búcsú megszervezését az önkormányzat számára nem írja elő semmilyen törvény sem. Azonban meglévő anyagi kereteiken belül igyekeznek támogatni a felmerülő állami, fővárosi és civil kezdeményezéseket és fenntartják a 18 éve sikeresen működő FMK-t.

 

Zuboki Gábor építész, a Művészetek Palotájának (MÜPA) tervezője szerint intézményük léte és fennállása bizonyítja, hogy még a „héjanászos Magyarországon” is lehet sikert elérni. Kritikus és önkritikus hangú előadásában elmondta, hogy a MÜPA európai színvonalat képvisel és a legmodernebb építészeti technikák felhasználásával készült. Az intézményt azonban nem veszi körül hozzá illő városi, kulturális szövet. A környező telkek nem épültek be és éppen ezért befejezetlennek, magányosnak tűnik a grandiózus épület.

 

Geszti Péter a CET kommunikációs igazgatója a Duna-partján épülő „kulturális bevásárlóközpont” terveiről beszélt. A projekttel be akarják bizonyítani, hogy a kultúra nemcsak viszi a pénzt, hanem profitot is termelhet. Mindenképpen szeretnék elkerülni a „plaza feelinget”, viszont szeretnék helyet adni nagy magyar divattervezők butikjainak, kulturális rendezvényeknek és a Ráday utcában tartott, önkormányzat által menedzselt eseményeknek. Február közepére tervezik az alapkő letételt.   

 

Bojár Iván András építész vitaindítójában Gegesy Ferenc polgármesternek címezve elmondta, hogy véleménye szerint akkor működne hatékonyabban Budapest, ha kisebb hatalmat adnának a kerületeknek. A fővárosnak szerinte vannak víziói, túl sok is, csak többségük megvalósítatlan. Ferencváros jó példa és sikerének egyik titka szerinte az, hogy a vezetői a városépítés során tekintettel voltak a lakosság, a galériások és az éttermesek érdekeire. Budapest legnagyobb erősségének azt nevezte, hogy gyönyörű esti látképpel rendelkezik. Azonban nagyon sok a szabályozatlan fényforrás, reklám és emiatt az esti látképet fenyegeti a las vegasi-zálódás veszélye.

 

A fórum további részében a helyi kulturális intézmények vezetői mondhatták el véleményüket a kultúra és a város kapcsolatáról.

 

Szilágyi Iván Péter

 

A fórum résztvevői, a teljesség igénye nélkül:

 

Orbán György, Ráday Könyvesház ügyvezetőja, Europoetica Költészeti Fesztivál és Könyvfesztivál szervezője

Szilágyi Márta Erlin Klub galéria vezetője, Plein Art Kortárs Művészeti Fesztivál szervezője

Fodor Tamás Stúdió K színház igazgatója

Böröcz László 2B galéria

Gőz László MOL Jazz Fesztivál Budapest programgazdája, zenész, producer, harsonaművész

Modroczky Krisztina Ferencváros tévé főszerkesztő

Kocsis Kristóf Ferencváros újság főszerkesztője

Vathy Zsuzsa író

Zemlényi Csaba grafikusművész

Dr Berecz Ágnes Ráday gyűjtemény gyűjteményi igazgató

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete