Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kulcsos gyerekek Ferencvárosban

2008.12.27

 

 

John Emese: fogjuk meg végre a csellengő fiatalok kezét!

 

Vannak dolgok, égető társadalmi problémák, amelyekkel nap mint nap szembesül a budapestiek többsége, azonban néhány kivételtől eltekintve az emberek előkelő idegenként néznek el mellettük. „Majd megoldja valaki, ez nem az én ügyem, asztalom”-mondják és megkönnyebbülten továbblépnek. Ebbe a kategóriába tartoznak az utcáinkon, kereskedelmi központjainkban lődörgő, céltalanul bandákba, csapatokba verődő ún. „kulcsos gyerekek” is. Mindenki tud róluk és elvileg mindenki támogatja a fiatalokat, de csak elvileg... Pedig nélkülük nincs jövő és sikeres Magyarország, csak rájuk építhetünk.

 

Kép A Ferencvárosi Önkormányzat és az általa működtetett „Alul-járó” Ferencvárosi Ifjúsági és Tanácsadó Iroda üdítő kivétel ebből a szempontból. Az otthonosan berendezett kis irodahelység és klub része az ecseri úti metrómegállóban, jól látható helyen működik. Hiánypótló szerepet tölt be, középiskolások és fiatal felnőttek segítésére, felkarolására jött létre: az életviteli tanácsadástól az internetezésig, az lakás és lakhatással kapcsolatos kérdésektől a munkalehetőségek felkutatásáig sok mindenben segítenek a hozzájuk forduló fiataloknak. Nyitvatartásukat is úgy alakították ki (13-19 óráig), hogy az iskola után még be lehessen térni tanácsot kérni, neten szörfözgetni vagy egyszerűen csak egy jót beszélgetni. John Emese Ferencváros liberális képviselő-jelöltje szeretné, ha az ifjúságsegítő irodák Ferencváros és Budapest más részein, metrómegállóiban és plázáiban is megjelennének. Ennek kapcsán tartotta évzáró sajtótájékoztatóját, amelyet az ecseri úti megállóban lévő tanácsadó iroda elé hívtak össze:

 

-Kampányom során és fővárosi képviselőként is több olyan témát felvetettem már, amely a gyerekeket és a családokat érinti. Munkám során kiemelten figyelek a lakossági visszajelzésekre, felvetésekre. Helyi lakosoktól számos olyan megkeresést, levelet kaptam, amely arra hívta fel figyelmemet, hogy valamit kellene kezdeni az utcán csellengő fiatalokkal és problémáikkal. Utcáinkon, tereinken és főként a plazákban nagyon sok olyan 10-12 éves vagy idősebb fiatallal találkozni, akik nem találják helyüket a világban és ezt a helyzetet céltalan bolyongással, shopingolással akarják feloldani. Tanárként tudom, hogy az alapvető értékek és életcélok szempontjából milyen fontos ez az életkor, amelyben nem szabad magukra hagyni fiataljainkat. Útmutatókat, iránytűket kell adni nekik. Itt, az ecseri úti metró megállóban a ferencvárosi önkormányzat támogatásával működik az „Alulj-áró” Ifjúsági Információs Iroda.

 

Kép

 

 

 

A fiatalok 12 és 18 éves kor között betérhetnek ide, értelmes programokkal tölthetik idejüket és szociális munkásokkal, segítő szakemberekkel elbeszélgethetnek problémáikról. Ez a megoldás sajnos nem általános, elterjedt a városban, éppen azért fővárosi képviselőként azt kezdeményezem, hogy a most felújításra kerülő (pl. a kálvin téri) és az új aluljárókban is alakítsanak ki ilyen irodákat. Ebből a szempontból az a legfontosabb, hogy központi helyen hozzanak létre olyan 60-100 négyzetméteres helységeket, ahová pályáztatás után ifjúságot segítő civil szervezetek költözhetnének be és szervezhetnének programokat a környékbeli fiataloknak.

 

 

Kép

 

 

 

 

-Mit tett konkrétan az ügyért?

 

-Mind Főpolgármester Úr, mind a BKV Vezérigazgatója felé kezdeményeztem, hogy első lépésként a Kálvin téri aluljáróban is hozzunk létre egy ifjúsági tanácsadó irodát. Ezenkívül a Ferenc körúti,a Blaha Lujza téri, a Nyugati téri aluljáróban és a Moszkva téren is ki szeretnék alakítani ilyen irodákat. A főváros már most is támogat ilyen programokat, például a Millenárison és ezt az irányt erősíti a főváros ifjúsági stratégiája is.

 

-Mi a célja, üzenete ennek a stratégiának?

 

-Alulról, civil szervezetek bevonásával alakítottuk ki. Ez egy eléggé leszűkített anyag, amelynek az a célja, hogy növeljük a fiatalok részvételét a főváros életében. Létre fogunk hozni egy Ifjúsági Tanácsot, amelynek tagjai közé a civilek mellett javaslatomra az egyházak fiatalokkal foglalkozó képviselői is meg lesznek hívva. Ezenkívül Jövő Műhelye névvel, ifjúságpolitikai szakemberek bevonásával életre fogunk hívni egy stratégia alkotó munkacsoportot is. A hivatalon belül szeretnénk kialakítani egy külön statust, amely az ifjúsági ügyekkel és politikával foglalkozna. Tervezzük még az ifjúsági alap megemelését, új és több forrás megnyitását, amelyekről a költségvetéssel együtt fogunk dönteni. 

 

Szilágyi Iván Péter