Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marian Cozma meggyilkolásáról: kommentár nélkül

2009.02.11

Kedves Olvasó!

 

Ahogy észrevehették, a www.liberalcafe9.eoldal.hu a ferencvárosi időközi választások lezárultával jó ideig nem kíván és fog politikai témákat tárgyalni. Bőven elég volt a politikából az utóbbi hónapokban... Azonban vannak olyan események, veszélyes társadalmi tendenciák, amelyekről hallgatni bűn.

Kép Marian Cozma veszprémi kézilabdázónk meggyilkolása borzasztó, felháborító ügy, amely kőkemény, de törvényes elégtételért kiállt. Elveszítettünk egy ártatlan és jó embert, aki annak ellenére, hogy nem volt magyar, szívét-lelkét beleadva dicsőséget hozott mindannyiunknak. Édesapja könnyei mindannyiunk szeméből kicsordultak. Gyilkosa és tettestársasai számára nincs mentség, mert a mészárlásra nincs se bocsánat, se feledés. Az elkövetők származása ismert, cigányok volt. Néhány ember, bűnöző-egy közel egymilliós közösségből. Most mégis sokan, felelőtlen és ezáltal újabb indulat-szavazatokra számító politikusok, közírók az egész cigányságra mutogatnak. „Cigánybűnözésről” beszélnek.

Mi, akik itt lakunk Ferencvárosban, tudjuk, hogy létezik kulturált együttélés cigány és nem cigány magyarok között. Éppen ezért elutasítunk minden, a jogos és érthető gyászt és fájdalmat felhasználó alpári, rasszista és általánosító hangulatkeltést! Ez Marian Cozma emlékének és Magyarország becsületének, demokratikus hagyományainak bemocskolása és lejáratása.

Az alábbiakban egy cikkre, „szolgálati közleményre” szeretnénk felhívni figyelmüket. Egy vészjelzésre a Cozma-gyilkosság hatására felcsapott indulatokról.

Az írás az www.origo.hu véleményrovatából való, Magyarország egyik legdemokratikusabb fórumáról, ahol mindenki szabadon elmondhatja véleményét. A fórum szerkesztői most mégis drasztikus lépésre kényszerültek: az alábbi közlemény kommentárt nem, de továbbgondolást és   magunkba szállást igényel. Tényleg ilyen Magyarországot szeretnénk...?

Kép

 

            „Szolgálati közlemény a Cozma-gyilkosság ügyében a hozzászólásokról// 2009 // feb // 10


 


                                                           Kedves Olvasóink!


 

Hétfő óta nem jelenik meg az [origo]-n a szokásos hozzászólási lehetőség a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó tragikus halálával végződő bűncselekménnyel kapcsolatos híreink végén. Ennek oka, hogy az ügyben érkezett több ezer hozzászólás jelentős része olyan erőszakos indulatokkal és az [origo] moderálási elveivel ellentétes mondatokkal volt teli, hogy nem volt érdemes nekiállni sem a moderálásnak.

A gyilkosság az gyilkosság. A konkrét esetet a körülményei, a jellege és az áldozatok ismertsége különösen átélhetővé és visszataszítóvá teszik, és a tettesek remélhetőleg elnyerik majd a hatályos törvények és a bíróság szerint nekik járó, annál nem súlyosabb és nem is enyhébb büntetésüket. Értjük olvasóink mégoly dühödt indulatait is velük szemben, azokat azonban nem, akik a tettesekkel szembeni indulatukat mindjárt az egész cigány közösségre terjesztik ki - és szomorúságunkra ők sincsenek kevesen, viszont annál aktívabbak. Részünkről itt húzzuk meg a civilizált beszélgetés legalsó határát.

Elvek, szabályok, törvények, parancsolatok vagy erkölcsök azért vannak, hogy akkor is betartsuk őket, ha baj van, sőt, csak akkor igazán. Ezért ragaszkodunk például ahhoz, hogy ahogy máskor, most sem írjuk ki a gyanúsítottak vezetéknevét (még akkor sem, ha már mindenki fejből fújja mindannyiukét és a rendőrség maga is teljes nevükön emlegeti őket); ezért nem húzzuk le a lehetséges összes nézettségi bőrt egy fiatal sportoló tragédiájáról; ezért nem kívánjuk végignézni, ahogy a cikkeinkhez fűzött hozzászólásokban a lehető legállatiasabb módon vezet az egyén bűne a közösséggel szembeni megtorlásra való buzdításhoz. (Kérjük, kíméljenek meg az olyan válaszoktól, hogy "...és Cozma meggyilkolása bezzeg nem volt állatias, ugye?!" De igen, messzemenőkig az volt. Ám ez nem jogosít fel semmi olyasmire, amiről itt most szó van.)

Nem gondoljuk, hogy ne lehetne civilizáltan vitatkozni egy cigányok által elkövetett bűncselekményről kollektív bosszú, teljes népcsoportok és települések vagy családok kiirtásának említése nélkül. De lássuk be: ez most nem sikerült. Tisztában vagyunk vele és bízunk is benne, hogy az [origo] milliós olvasótáborának többsége nem osztja e nézeteket. Feltehetően nekik sem fog hiányozni az esztelen hozzászólások olvasásának lehetősége.

Terveink szerint némi moderátori erősítés és az első indulatok reménybeli csillapodása után ismét hozzá lehet majd szólni a legérzékenyebb témákról szóló híranyagokhoz is - ahogyan ehhez is, itt -, és a továbbiakban szebb arcunkat látjuk meg mi, internetezők a hozzászólásokban megjelenő tükörképben.”


 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://index.hu/belfold/2009/02/10/fidesz_no_a_ciganyok_altal_elkovetett_buncselekmenyek_szama/ 

 

Kommentek letiltása:

 

http://turulmeme.com/ajanlas/velemeny-hozzaszolasok-szolgalati-kozlemeny-cozma/65210.aspx

 

Cigányok és 48'

 

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=84