Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hardi Róbert interjú

2008.11.24

Válságban a párt, lendületben a kerület

 

Hardi Róbert Ferencváros alpolgármestere az SZDSZ alapító tagjai közé tartozott és azóta is kitart a párt mellett. Nehéz neki újat mondani a Szadiról, ott volt már a kezdeti antikommunista, rendszerváltást megelőző tüntetéseken is. Mosolya azt is elárulja, sok mindent látott már. Nem az a típus, aki titkolná véleményét, de fölöslegesen sem szaporítja a szót. Inkább építkező, cselekvő típus. A 4 danos, fekete öves karatés politikussal Szilágyi Iván Péter beszélgetett.

 

Kép

 

 

 

-Ön alapító tagja az SZDSZ-nek. Mennyiben és milyen irányba változott a rendszerváltás óta a liberális párt?

Túlságosan baloldali lett és – akaratán kívül - jobban hozzáragadt az MSZP-hez, mint kellene. Egyfajta mérsékelt jobboldali, konzervatív beütésű irányvonal számomra szimpatikusabb lenne.

 

-Mi a véleménye Gegesy Ferenc polgármester kilépéséről és a szomszédos Józsefvárost vezető Csécsei Béla pártvezetést érintő kritikáiról? Tényleg válságban van a párt vagy csak hatalmi villongásoknak lehettünk tanúi?

Polgármester úr kilépését személyes és politikai okokból is nagyon sajnálom. Igen, valóban válságban van a párt. Erre nyilván mindenkinek van valamiféle magyarázata, akit érzelmileg érint az SZDSZ sorsa. A magyarázatok között a belső működésünkkel összefüggő, de külső politikai és országosan tapintható mentális változásokhoz, szerencsétlen és megosztó társadalmi mozgásokhoz kapcsolódó érvek is nagy számban jelen vannak. Nem hiszem, hogy a problémák forrásainak felismerése, és ezek megfogalmazása hiányzik. Sokkal inkább a képesség, vagy talán a hajlandóság hiányzik egyfajta áldozatvállalásra, önismereti szembenézésre a szervezeti tehetetlenségek, szemléleti és életkori sajátosságok, vélt presztízs veszteségek miatt keletkező ellentétek leküzdésére.

 

Nem sokat segít persze az a frusztráló helyzet sem, hogy jellemzően sem koalíciós partnereink, sem az ellenzék nem ad teret ésszerű liberális megfontolásoknak az ország jövőjének alakításában. Sok ötlet, terv, jobbító szándék belénk szorul, tehetetlenül kell néznünk dolgaink elsikkadását a politikai csatatér nálunk erősebb szereplőinek ütközeteiben.

 

Kép

 

-Alpolgármesterként melyik területek tartoznak Önhöz?

Az önkormányzat ingatlanvagyonával, az önkormányzati cégekkel kapcsolatos tennivalók, továbbá a közbeszerzési ügyek, folyamatok gondozása.

   

Gazdasági világválság:

 

-Vannak e hitelei, főként devizaalapúak a kerületnek, és rendelkezik e az önkormányzat mozgósítható tartalékokkal?

 

 

Ferencvárosnak forint alapú hitelei vannak, minimálisan mozgósítható tartalékokkal. Ez önmagában is komoly fegyelmező erő a kerület gazdálkodásának, működtetésének folyamatában.

 

-Mennyire hitelképes a kerület, és vonzó-e kis- és középvállalkozások, új befektetések számára?

A kerület hitelképes, köszönhetően a következetes költségvetési politikának. A befektetők érdeklődése jól kimutathatóan növekszik a rendszerváltozás időszaka óta. Évről-évre nő a befektetett magántőke aránya a beruházások önkormányzati volumenéhez képest. Ma már egy befektetett önkormányzati forintra 7-8 magánbefektetői forint jut, és a görbe folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

 

 

-Ön a fővárosi önkormányzat tagja is egyben: a világméretű hitelválság hatásai érezhetőek a főváros illetve a kerületek szintjén?

A közvetett hatások nyilván érződhetnek majd. Különböző adóbevételek nem jönnek be. A közműcégek díjhátralékai emelkednek, a főváros adósbesorolása sajnos egyre romlik, ez nem túl biztató.

 

-Anyagi szempontból mennyire stabil a kerület? Hány milliárd forinttal gazdálkodhat?

Nyugodtan kijelenthetem, hogy Ferencváros helyzete gazdasági értelemben stabil, itt ismételten utalok a korábbiakra: ennek titka a fegyelmezett költségvetési politika mindenáron történő fenntartása, még akkor is, ha ez néha politikai villongásokat generál a képviselő-testületben.

Az éves büdzsé 15 milliárd körül van.

 

-Az ellenzék korábban sokszor vádolta meg Demszky Gábort, hogy a kerületi támogatások visszaosztása során kivételez Ferencvárossal? Mit mondanak erről a számok, adatok más kerületekkel összevetve?

 

Ostobaság, kidolgozott törvény szabja meg a forrásmegosztást, valamikor a Ferencváros számára kedvező az eredmény, van amikor hátrányos.

 

-A tömbrehabilitáció mennyi pénzt emésztett fel eddig és jelenleg mekkora részét képezi a kerületi büdzsének? Ön szerint, utólag visszatekintve jó befektetés volt belevágni? 

18 év alatt  mintegy 120 milliárd Ft magántőkét, 33 milliárd önkormányzati, 7 milliárd kerületi forrást és 2 milliárd Ft állami támogatást fordítottak, fordítottunk a tömbrehabilitációra.

Befektetésként ez nem volt túl jó, de egy önkormányzatnak ez a dolga. Közvetlen nyereséget nem hozott, de erőteljes szívó hatást gyakorolt a magántőkére, amelynek köszönhetően mára a kerület az itt befejezett és folyamatban lévő építkezések, beruházások, fejlesztések hatására komolyan felértékelődött.

 

-Meddig, milyen irányokban és finanszírozási formákkal fog folytatódni a rehabilitáció?

 Temesvári Tömb a fő irány. Fővárosi források mellett EU-s pénzeket is próbálunk bevonni.

 

-Inkább az új házak építése vagy a régiek korszerűsítése dominál?

Is-is. Új házak esetében a magántőke, a régi házak felújításánál az önkormányzati források dominálnak.

 

-Milyen tulajdonú vállalkozások építenek házakat kerületünkben?

Jellemzően vegyes tulajdonú vállalkozások jelennek meg, de egyre több a külföldi nagyberuházó, akik hatalmas építkezésekbe kezdtek és kezdenek bele.

 

-Milyen nagyberuházásokat tervez Ferencváros a közeljövőben?

Bakáts téri mélygarázs, Markusovszky téri park, irodaépület a Ráday utca 57. száma alatt, de egyik sem tisztán saját forrásból. A tömbrehabilitáció keretében 7-8 épület felújítása várható.

 

-A gazdasági válsággal járó esetleges megszorítások esetén mely területeken kíván és tud spórolni az önkormányzat?

A kiemelt preferenciák nem sérülhetnek.

 

-Gegesy Ferenc kilépése az SZDSZ-ből erősíti vagy gyengíti a kerület reputációját és a kormánnyal, Fővárosi Önkormányzattal való tárgyalási pozícióit?

Rövid távon gyengíti, közép távon erősítheti.