Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Majdnem kidobták a negyedikről

2008.12.02

„Lezsidóztak és majdnem kidobtak a negyedikről”

 

 P. M. sokoldalú ember, két közgazdasági diplomája -külker közgazdász és számvitel és elemzés közgazdász- mellett építőipari árszakértő, de rendelkezik nyomdász végzettséggel is.Sok mindennel foglalkozott élete során. Jelenleg rokkantnyugdíjas és egyéni vállalkozó, az OTP-nek dolgozik biztosítási és pénzügyi területen és nővérével együtt könyvszerkesztéssel is foglalkoznak. Az alaptermészetét tekintve szelíd, halk szavú, zsidóságát nyíltan vállaló úriember több éve gyűjt kopogtató-cédulákat a liberális pártnak.

 

 

 Kép

 - 2002 óta vagyok az SZDSZ tagja és döntően kommunikációs munkákat végzek, csoportokat irányítok különböző propaganda célokból. Nemcsak a IX. kerületben, hanem egész Budapesten. Belépésem óta az összes választáson, a népszavazás plakátozásán és a szórólap- és újságterjesztésben is közreműködtem. Az SZDSZ külsős bizottsági tagja voltam közel két évig a Ferencvárosi Önkormányzat Gazdasági Bizottságában.

 

-Kopogtatócédula gyűjtéssel mióta foglalkozik?

-Már 2002-ben, az önkormányzati választásokon 333 ajánlószelvényt gyűjtöttem össze.

 

-Azóta volt néhány választás, mennyire és milyen irányba változott a közhangulat?

-A választások egyre inkább eldurvultak, a jobboldali pártok aktivistái a lakosságot ellenünk, az MSZP-SZDSZ ellen szítják. Egyik emberemre például harci kutyákat küldtek, akik majdnem megtépték. Engem pedig Pesterzsébeten, a Baross tér 4-ben le akartak dobni a negyedik emeletről.Kép

-Ez pontosan hogy történt?

-Becsöngettem a lakásba, az ajtót nyitó hölgy mögött egy elég kapatos, félmeztelen úriember tűnt fel, aki rámtámadt és késsel hadonászott. Kihátráltam a folyosóra, ő pedig folyamatosan tolt a korlát felé. Az utolsó pillanatban végül ki tudtam ugrani a körfolyosóra. Egy tagtársam is ott volt és próbálta csitítani az embert.

 

-Mi lett az ügy következménye, feljelentést tettek?

-Nem, dehogy, mi próbálunk mindent békésen elintézni. Egyébként két kolléganőmet szintén megtámadták Pesterzsébeten és bevágták a liftbe, miközben azt ordították, hogy takarodjanak onnan. Természetesen ezt követően sem hagytam abba a gyűjtést, nem vagyok ijedős. De a kutyatámadásos kollégám felhagyott a munkával.

-Mit lehet tenni ilyen esetekben?

 

 

-Ha valami sérülés van, ki kell hívni a rendőrséget. De általában elkerüljük ezeket a dolgokat, nem veszekszünk a lakókkal és eleve kihagyjuk azokat a lakásokat, amelyeken nemzeti színű zászló Képvagy Nagy-Magyarország matrica van. Mi nem vitatkozni, hanem beszélgetni szeretünk az emberekkel. Ezenkívül engedély nélkül sosem megyünk be lakásba, se közterületekre. Női gyűjtőt sem házba, sem lakásba nem engedünk be egyedül, lehetőleg párban megyünk és megpróbáljuk egymást védeni.

 

 

Kép

-Kik szoktak a legagresszívebben viselkedni, a jobb vagy inkább a baloldali szavazók?

-Elsősorban nem a Fidesz, hanem a MIÉP és a Jobbik követői. A zsidózás a legkisebb szidalmak egyikének számít. Volt olyan, hogy a Móricz Zsigmond körtéren, a népszavazás plakátozása közben megkérdezte egy nő:

 

„Maga zsidó?

Igen az vagyok-válaszoltam.

És körül is van metszve?-firtatta tovább a kérdést.

Igen, megmutassam...?” Erre a nő elszelelt, körülöttünk pedig mindenki röhögött.

-Mi volt az eddigi legpozitívabb tapasztalata?

-Több 90 év körüli emberrel találkoztam, akik aktívak, frissek voltak, maguk töltötték ki ajánlószelvényüket és nem kértek mozgóurnát.

-Régebben több vagy kevesebb kopogtató-cédulát kaptak?

-Régen sajnos többet adtak. A mostani időközi választáson azonban sokat jelent, hogy nekünk van az egyetlen női jelöltünk, aki oktatással foglalkozik és több volt munkatársa is itt lakik a kerületben.

-A baloldali szavazók másképp viszonyulnak az SZDSZ-hez a koalíciós szakítás óta?

-Változatlanul szimpatizálnak velünk, de nem örülnek különutas politikánknak. A koalíció számukra egzisztenciális, létkérdés volt.

-A különböző kopogtató-cédula gyűjtő csoportok között vannak villongások?

-Előfordulnak, főként a nemzeti radikálisokkal. De köztük is vannak kulturált, normális emberek, akikkel fel tudjuk osztani a házat.

-Az ellenséges gyűjtők mit mondanak?

-Ócsárló szavakat, hazaárulással vádolnak minket és sajnos az V. kerületi önkormányzat engedi, hogy az aluljárókba kis standjaikkal kiálljanak és nyíltan uszítsák a népet.

 

Szilágyi Iván Péter