Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Premier a Pincében: Eper januárban

2009.11.16

Kép Létezik e ideális és beteljesült szerelem? Van e a sorsnak fonala és ha igen, hol lehet kapni? Csúnya és méltatlan szakításokból lehet még parádés, komolyzenei betétekkel tarkított esküvő? Valamint a nagy és örök kérdés: vajh' újra egymásra találhatnak e volt szerelmesek? Ki lehet e javítani, feledtetni a múlt hibáit? És van e értelme erőltetni ezt?

 

Örök kérdések ezek, amelyek ott motoszkálnak minden fiatal és idős, nő és férfi fejében. Mindenkiében, aki már volt szerelmes és végigjárta e „módosult tudatállapot” szomorú, komikus és tragikus stációit. Elhagyottak és elhagyók, bátrak és gyávák, öregedő fiatalok és fiatal öregek csendesen zümmögő, belső hangjai, dilemmái egy röpke, parányi este alatt. Érzelmi áradat a száraz, de annál sokat sejtetőbb atmoszférájú Pincében. Megrészegítő szerelmes utazás, last minute kivitelben.

 

 Ezekre e kérdésekre, megunhatatlan érzelmi fejtőrökre keresi a választ a Pinceszínház legújabb darabja, az Eper januárban. Evelyne de la Chanelière a francia színjátszás egyik legismertebb fiatal színész-rendezője. A francia írónő darabjai főként saját hazájában híresek, de az Eperrel nemzetközi sikert aratott. Művét, kávéházi drámáját több nyelvre is lefordították és 2000-ben elnyerte hazája egyik legrangosabb színházi díját.

 

Bölcsész és színművészeti tanulmányait Párizsban végezte, a pezsgő, romlott és rém izgató város hatása érződik az Eper januárban minden jelenetén, eldugott célzásán, elszólásán és persze a színpad puritán, de mégis hangulatos berendezésén. Annak ellenére, hogy a darab Montreálban játszódik-tipikus párizsi találkozásoknak lehetünk tanúi. 

 

Kép

 

Az Eper januárban című darabot Valló Péter rendező vitte színre, tehetséges és temperamentumos fiatal színészek közreműködésével. A szerelmi sokszög egy montreali kávéházban és egy vidéki fogadóban játszódik. A kicsiny, belvárosi kávézó tulajdonosa Francois (Marton Róbert) korán kel, kávét főz, miközben laptopján leendő szerelmes filmek forgatókönyvét írja. Csendes lelkesedéssel.

 

Kép Francois tipikus francia pincér, egyéniség, dáma, anti-macsó és rossz, hanyag szeretője csacska, de eredeti barátnőjének, a törékeny szépségű Sophienak. Sophie hosszú ideig a pincér lakótársa volt, majd barátnővé lépett elő, aztán szakítottak, de mégse... Szóval „barátok” maradtak. Kapcsolatuk további részleteibe és szédítő kacskaringóiba avat be az Eper, amelyben feltűnik még Sophie kegyetlenül őszinte és imádnivalóan flegma barátnője: Léa (Pálfi Kata). Rajta kívül fontos szerepet kap még a pincér barátja: Robert, aki ex-tanár és titkolt munkanélküli. Persze Robert és Léá között is kialakul valami, amely közös túrázással, majd gyermekded szeretkezéssel kezdődik. Végül Robert lelép és ráhajt Sophie-ra, miközben annak ex-barátja Francois csendesen, de annál szimpatikusabban szenved. Mindenki mindenkivel mindenfélét csinál, dugnak, szeretnek, megsértődnek, végül összejönnek.

Kép

A darab lényege, hogy nem tudjuk: valóság vagy csak Francois forgatókönyve...? A serény pincér, meg nagy, piros dobogó szíve ugyanis kettős életet él. Kapcsolataiban és könyve lapjain is keveri a kártyákat és a nagy, de múlandó érzelmeket. Vajon az Eper januárban csak kitalált sztori, vagy a mai élethez és érzelmekhez képest irreálisan szép, de valós szerelmi történet? Vajon lehet e fiatalnak és bölcsnek lenni? Létezik Igazi, vagy csak álmodunk róla...?  

 

Kép A hétköznapi romantika szokványos, de megunhatatlan kérdéseinek taglalása mellett az Eper januárban alaposan és metsző iróniával mutatja be a cserben hagyott, de egyedálló anyák életét.

Azt, hogy mi történik egy éjszakára tervezett, de annál megtermékenyítőbb kalandok után, hogy tényleg akkora móka e gyereket egyedül (!) nevelni?

 

Az Eper januárban szép, egyszerű darab-nagy és vérlázítóan szimpla emberi kérdésekről. Szerelemről és szakításról és arról, hogy létezhet e működőképes barátság ex-szeretők között?  

 

Szilágyi Iván Péter/ www.pinceszinhaz.hu