Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Viharsziget kritika: elmés film eszement lezárással

2010.04.22

Kép Martin Scorsese nemhiába zseni, ennyi csavart, talányt csak ő tud filmjeibe varázsolni. A Viharsziget hűen a hagyományokhoz, egyetlen percre nem engedi a nézőt, az elejétől a végéig magával ragadja az egyre csak fokozódó izgalom.

Bár a hazai mozik csak március negyedikén mutatják be a Viharszigetet, a tengerentúlon a napokban debütált, méghozzá jobban, mint a négy évvel ezelőtti A tégla, amely a Scorsese-DiCaprio páros legutóbbi közös filmje volt. Az Oscar-díjas rendező legújabb alkotása két amerikai rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule története, akiket egy Massachusetts partjaitól távol fekvő, sivár szigetre rendelnek nyomozni. A szigeten egy erőd-szerű elmegyógyintézet áll beteg bűnözők számára, és innen szökik meg rejtélyes körülmények között egy gyilkosságért elítélt nő...


A rendezőn és a sztárokon kívül garancia a sikerre, hogy a film Dennis Lehane regénye alapján készült. Ő szolgáltatta ugyanis az alapanyagot az elmúlt évek két legjobban sikerült krimijéhez, a Hideg nyomonhoz és a Titokzatos folyóhoz, valamint számos epizódot jegyez minden idők legjobb tévésorozatából, a Drótból is.

 

Kép


Scorsese jó szokásához híven nem elvett a könyvből, hanem inkább hozzátett. A zseniális díszletek, a ragyogó színészi alakítások egész sora teszik teljessé a Viharszigetet. Leonardo DiCaprio mellett Mark Ruffalo, Ben Kingsley és Emily Mortimer tündököl a legfontosabb karakterekben. Egyik színész számára sem az a fontos, hogy az ő nevét szedjék a legnagyobb betűkkel a plakáton. Érezhető a tisztelet a rendező és műve iránt. Külön dicséret illeti a látványtervező Dante Ferretti munkáját, aki tényleg elhiteti a nézővel, hogy a világ legborzalmasabb szigetén jár.


Kép A Golden Globe legutóbbi életműdíjasa, hűen eddigi alkotásaihoz, most is sejtetni engedi a végkifejletet több ízben, de amikor már a térdünkre csapnánk, hogy megvan, akkor jön egy olyan végső csavar, amitől ismét rájövünk, Scorsese páratlanul zseniális elme. Ezúttal is eszement lezárást kapunk majd az arcunkba, hogy aztán legyen miről beszélni a mozizás utáni kávézás során: akkor most hogy is van?!

kalmárté
Forrás: One Média Hírügynökség