Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Benjamin Button különös(en unalmas) élete

2009.02.19

 

 

Van egy népszerű és közkeletű szociológiai hasonlat: ha igazán objektíven szeretnél valamit szemlélni, nézz az adott tárgyat, alkotást egy a földre most leszállt UFÓ szemével. Nos, maradva a példánál ha egy kis zöld emberke első földi élményeként ezt a filmet nézné meg, akkor valószínűleg -miután felébredne a 3 órás vetítés végén-, mint az örült úgy menekülne el légterünkből. Kivéve E.T., mert ő biciklin jár, száll, tehát neki ez valamivel lassabban menne. De ő is elhúzna.

 

Kép

 

 

A Benjamin Button különös élete nem azért szar, amiről szól. Maga az alapfelvetés ugyanis finoman fogalmazva bizarr,  de még akár érdekes és továbbgondolásra érdemes is lehetne. A nagy ötlet így hangzik: mi lenne ha öregen születne meg egy csecsemő, kopasz, ráncos, John McCain szerű nyugdíjasként látva meg a napvilágot és utána folyamatosan megfiatalodna. Szupernagyi már volt a filmtörténelemben, most megismerhetjük szuper papit. (Egyébként mégis, hogy férne  el egy nyugdíjas -mégha „törpe” is- egy anyaméhben és mi a francot keresne ott? Erre valószínűleg még a Nyugdíjas Nőgyógyászok Szociális és Érdekvédelmi Szervezete sem tudna választ adni.)

 

Fentieket nem kell és lehet szépíteni: elég hülye felvetés (a kisegítő óvoda alsó osztályának alsó lécét sem súrolja), de legalább érdekes. Elmekórtani szempontból biztosan. Mármint érdekes lehetne, de nem az, mert az ennél jobb filmekre és sorsra érdemes színészek minden igyekezete ellenére is irritálóan rossz film a Benjamin Button különös élete, hajszálnyi értelem és őszinte érzelem nélkül. Elmebajos giccsparádé.

 

És most lássuk a stábot: Brad Pitt játssza az újszülött nyugdíjast, aki később csibészes mosolyú negyvenessé, majd lenyalt hajú dandy-vé, végül autista kisgyerekké és aranyos kisbabává fiatalodik. Azt hiszem ez a metamorfózis nem igényel különösebb kommentárt. Nagy tapasztalatai vannak a téren, de még Michael Jackson is migirigyelné ezt a folyamatos átváltozást. A film egyetlen említésre méltó része, hogy viszonylag jó maszkmesterekkel dolgoztak, legalábbis a vége felé. Mert az elején még ezt is elszúrták: az újszülött Benjamint láthatólag nagyon ráncossá és öreggé akarták alakítani. Csak azt felejtették el, hogy ettől még csecsemő formájúnak kellene lennie. Így aztán kreáltak egy rém ronda kisbabát, amely egy koraszülött madárfióka, Ranschburg Ernő és a Csillagok háborújában szereplője yedi harcos, nyomott fejű űrtata vonásait ötvözi. Erre szokták mondani, „Érdekes gyerek.”

 

Cate Blanchett hozza a formáját, azaz szép, mosolyog, néha elkeseredetten sírni próbál és biggyesztgeti száját; de itt megáll nem létező tudománya. Azt azonban el kell ismerni, hogy a film kedvéért -ugyanis táncosnőt játszik benne- igen jól elsajátította a balett és a modern tánc elemeit. Végül is volt hol gyakorolnia (lásd. Titanic táncparkettje). Először kislányként láthatjuk, Benjamin óvoda és iskolatársa, együtt nőnek fel, azaz fiatalodnak vissza. A végén természetesen egymásba szeretnek. Amely tekintettel a nyugdíjasként debütáló Benjamin hajlott (90 év) korára ad egy kis pedofil vonalat az alkotásnak.

 

Kép

 

 

Benjamin tehát egyre fiatalabb lesz, Daisy pedig egyre öregebb. De azért szeretik egymást és intim együttléteik végén olyan -csak a teljes idiotizmus körébe sorolandó örök- fogadalmakat váltanak, hogy Daisy akkor is szeretni fogja Benjamint, ha az már így megfiatalodik, hogy csecsemő lesz és pelenkáznia kell. Komoly párkapcsolati dilemák, mondom, Ranschburg kell ide.

 

A film egyetlen említésre méltó szereplője Tilda Swanton, aki Benjamin egyik ideiglenes szeretőjét, egy kellően sznob és távolságtartó, de belül szexmániás diplomata feleséget játszik. Swanton jól, hitelesen és szinte meghatóan kelti életre a boldogtalan feleség örök figuráját. 

 

Az egész alkotásban az a legkegyetlenebb, hogy mindezt David Fincher jegyzi. Az a David Fincher, akiről eddig is tudtuk, hogy nem „átlagos agyműködésű” figura (plö Harcosok klubja, Hetedik), de legalább mindezt szenzációs filmeposzokkal palástolta.

 

Ehhez képest most jön ez az öreg, ronda csodacsecsemő és mi csak nézünk, majd felkéredzkedünk az UFÓK űrhajójára, mert még a fekete lyuk is babapiskóta ehhez a sötétséghez képest. Vigyázat, véletlenül se nézzék meg, vagy csak ellenségeiknek, anyósuknak ajánlják. Bár ez még ahhoz is durva.

 

Iván,hú

 

Innen tölthető le a 166 perces borzalom trailerje, erősebb idegzetűeknek és szingliknek -önigazolásként, hogy szülni tényleg terror bolygó- csúnya csecsemős képekkel és egyéb nyalánkságokkal:

 

TRAILER