Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemzethalál és 8 óra munka

2010.03.20

 „Nagy ínség lesz!”-nyilatkoztatja ki sűrű sóhajtások közepette a prófétikus konzekvenciát Ferencváros tüskés hajú, állandó jelleggel mobilozó vállalkozója a Haller utcai lángosos előtt. A Lurdy Háztól érkezett, villamossal. Mindig kikészíti ez az út. Én viszont bulira tartok. Kortalan hölgyek és urak közé.

 

 

 

Kép

 

 

Az FMK-ban -fenti jóslat ellenére- semmi jele a nemzethalálnak. Víg ferencvárosiak -fiatal, idős, kövér és szép szál legények- jöttek el meghallgatni a Hoz'n'Trogers együttest. Tömegek nincsenek, de legalább van hol táncolni. Néhány doboz katonásan feszítő Borsodi és az imperialista tömegkultúrát képviselő ICE TEA-k (hazafiassági törvényt és magyar teaültetvényeket!) társaságában „melegít” a közönség. Az első félórában még kicsit langyos, ráérős tempóban-mind az együtttes, mind hallgatóik kímélik magukat. Nem kell elsietni, még meghúzódik valami. (Rossz húzás nemcsak a lottón van, ugye.) A hangolás és a futottak még jellegű, „no name” angol dalocskák után igazi magyar slágereső hullik alá:  

8 óra munka, 8 óra pihenés, Adj helyet magad mellett, Afrika, Azok a boldog szép napok, Born to be wild, Carolina, Csókkirály, El kell, hogy engedj,

Ha itt lennél velem, Isztambul, Kicsit szomorkás a hangulatom, Kockahas, Mamma Mia, Material girl, Mielőtt elmegyek, No Miss, Nyár van,

 

 

Kép

 

Petróleumlámpa, Részegen ki visz majd haza, Rock and Roll Party, Szalai Éva, Szállj fel magasra, Vetkőzés

Kép Mindenki kivár, senki sem szeretne első lenni. Legalábbis, ha a táncról van szó. Végül két bátor és temperamentumos ötvenes perdül táncra (az örökifjú, kicsit borostás csóka gazellaként mozog, akrobatikus balettmozdulatokkal kábítja szíve és házassága hölgyét). Elvis él! Végül összeszedik bátorságukat és előre jönnek a fiatalok is. Jó csajok, regényes és gondolatébresztő domborulatokal. A budai-hegyek gyatra lankák hozzájuk képest. Partnereik nagyon bánhatják, hogy nem tartanak velük szexis és csábító, az éjszaka további részét is megalapozó báj-táncukban. 

Kép Megtelik a táncparkett. A 90-es végén alakult Hoz'n'Trogers legtöbb tagja énekes is egyben. Jól nyomják. A zenélésből szeretnének megélni, lagzikon és éttermekben egyaránt fellépnek. Sőt, még „szabadtéri rendezvényekre” is fel vannak készülve.

Fásy Ádám  miniszterelnök-jelölt és szupertehetséges kislánya, Vivien valószínűleg nem az ő dalaikra szenderül el: a Hoz'n'Trogers ugyanis kitiltotta repertoárjából a mulatós parasztslágereket. Még az esküvőkön is minőségi popzenét próbálnak nyomni.

 

A zenekarban egyértelmű férfiuralom van, a „hím-diktatúrát” csak énekesnőjük: Takács Vivien ellensúlyozza. Hangját nem nevezném orkánszerűnek és elsöpörve sem lettem, de napjaink pop-slágereit jól viszi. A különböző hangszereken játszó férfiemberek néha énekelnek is. Többször kellene, mert igen jó hanggal vannak megáldva. Vidám, összetartó csapat. Sosem fognak fellépni a Sydney Operaházban, viszont jó buli hangulatot képesek teremteni. Még a lumbágós nyugdíjasokat is táncra perdítik.

 

Az FMK koncertje igazi retró péntek estét idéz elő. Minden korosztálynak. Univerzális dizsigangulattal, félhomállyal és lopott csókokkal, amelyek kortól függetlenül ugyanolyan jól esnek és cuppanak. Táncolni, bulizni nemcsak a fiatalok előjoga. Ötvenesek, irány a táncparkett, turbózzátok fel magatokat és az asszonyt!

 

Szilágyi Iván Péter

További infó az együttesről