Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vadásszátok le Willy-t (avagy egy tényleg gyilkos állat)!

2009.03.05

 

                      http://dvdrent.fotexnet.hu/index.ftx?module=item&m_id=459422

 

Tavaszi fáradsággal terhelt, enyhén életunt és depis hétköznap estékre nincs jobb gyógyír a Film+ csatornánál. Olyan hatékony, hogy műsorait vényre kellene felírni, igazi agymosó és tompító filmfolyam, amely még hétköznapi mumusaink (főnök, APEH- és BKV-ellenőrök, ordító gyerek/ek vagy feleség/ek) fenyegető emlékképeit is képes elnyomni. A nemcsak látszólag gagyi-B, de inkább Z-kategóriás csatorna által vetített alkotások többsége tényleg olyan rossz, mint amilyennek látszik. Olyan gyatrák és gázak, hogy az már jó! Emellett néhány klasszikusra, nagy névre és egészen elviselhető filmre is rálelhetünk kínálatukban. Itt van például Bo Derek, „Mrs. Reis”, a 70-80-as évek szőke ciklonja, akinek fürdőruhás kivillantós képei miatt annak idején (is) oly' sok férfimag tért rossz útra. A Film + Csatornán mostanában vetített

 

                                                  Orca, a gyilkos bálna (1977)

 

című eposzában a retro-szexbombát szintén vízközelben láthatjuk. A film színhelye a hideg és rideg Angliai egyik tengerpartja, így Bo most nem vetkőzik és őszinte sajnálatunkra nyakig dzsekiben csinálja végig a filmet. Ha túl tudja tenni magát ezen a kétségkívül nagy veszteségen, mindenképpen érdemes beneveznie erre az alkotásra!

 

köcsög, delfin

 

 

 

 

A filmben a színésznő egy elkötelezett és lelkes ökológust játszik, aki csak most jött ki az egyetemtől és egy angliai halászfaluban kutatja és védi a tenger élővilágát. A másik főszereplő, Nolah kapitány (Richard Harris) halászatból él, igazi tengeri ember, aki tojik az egész világra. Szépen, csendesen telnek napjai, míg egyszer ráfarag és rossz helyre döfi be lándzsáját. Véletlenül (?) megszigonyoz egy terhes kardszárnyú delfint és -ha még mindez nem lenne elég- olyan „szépen” sikerül felvonszolnia a felszínre, hogy a csóri, egyébként is vérző főemlős még hajójának propellerjébe is beakad, amely félig ledarálja... Na, itt kezdődnek a bajok, mert a -népszerűtlenebb nevükön- „gyilkos bálnák” társas lények, nagy lélekkel és a mi bálnánk „férje” nem az a megbocsátós típus. Mondjuk nem is csoda, végig kell néznie párja és leendő kölyke halálát... A barázdákkal és borostával terhelt képű, de alapvetően jólelkű halászember nagyon bánja tettét (márcsak azért is, mert anno az ő terhes felesége is egy véletlen baleset áldozata lett), de már nincs visszaút, szembe kell néznie a nagyon berágott és még annál is intelligensebb gyilkos bálna bosszújával. A csak látszólag szelíd, vízi vidámparkba való állat többször szándékosan belemegy a hajóba, majd miután a kapitány kimenekül előle a partra, a nem kevésbé paprikás hangulatban lévő falusiakkal kell szembenéznie. Ugyanis egészen a kikötőig űzi a bálna és a környékről addig nem tágít, amíg revánsot nem vesz párja gyilkosán. Azonban elüldöz minden halat a környék vizeiből, így jelenléte olyan a kicsiny, halászatból élő község számára, mint amikor Gyurcsány Ferenc megjelenik egy nemzetközi gazdasági konferencián, vagy Isten ne adja az EU-nál segíteni próbál! Nolah kapitány a faluban találkozik először a Bo Derek által alakított lelkes természetvédővel, aki először ráront és felelősségre vonja tettéért, Bayer Zsolti hévvel „legyilkosozza”, majd védelmébe veszi a bosszúéhes hím bálnát. Hiszen csak szomorú, gyászol szegény! A mi kardszárnyú delfinünk azonban nem olyan, mint Willy, a „Szabadítsátok ki Willy-t!” című gigantikus családi giccsben szereplő, lubickoló, gyerek- és családszerető házi-delfin, akit mindenki ki akart szabadítani. Sőt, tőle egyenest megszabadulni akarnak az emberek, mivel a termetes állat bosszúból módszeresen elkezdi lebontani a kikötőt, elsüllyesztgetni hajóit, szabadidejében pedig tengerészeket és ártatlan falusi szűzlányokat eszik.

 

 

kardszárnyú röhög.

 Nolah kapitány választás elé kerül, vagy megküzd a bálnával a nyílt tengeren, vagy a dühödt falusiak dobják be a vízbe-csak már szabaduljanak tőle. Végül szembenéz a bosszúra éhes anti-Willy-vel és még kicsit nehéz felfogóképességű természetvédő amazon partnere is rájön, hogy Orca egy a szó szoros értelmében véve is szemét állat. És jó szívós: se golyó, se vízi dinamit, de még a szigony sem fogja. Sőt mi több, sikertelen likvidálási akciók után feljön a víz tetejére és üldözői/áldozatai arcába röhög!

 

A film a korabeli és igen  szánalmas díszletek (a bálnáról például messziről látszik, hogy szép csillogó gumiból van, uszonya pedig lábtörlő feelingű) ellenére is izgalmas és nem várt módon valami elképesztő öko-vérengzésbe torkollik. Végre egy alkotás, amely nem úgy mutatja be az óceán fekete-fehér ragadozóit, mintha azok cuki, hasukat mutogató, simogatni való kis díszhalak lennének.

 

A filmben ember és természet kerül szembe egymással és senkinek sincs igaza. A halászokat Hannibal Lecterként irtó és -a szó szoros értelmében- felemésztő bálna először jogosnak, érthetőnek tűnő bosszúja egyre ellenszenvesebbé válik, rájövünk hogy állatunk egyszerűen meghülyült és elkezdünk az embereknek drukkolni.

 

Már szinte várjuk, hogy mikor jönnek a felmentő seregek, az oly sokat kárhoztatott japán bálnavadász hajók.

 

A film Greenpeace aktivistáknak nem ajánlott!

 

Szilágyi Iván Péter