Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életmód tanácsadás Dr. Fényi Ágnessel

2009.10.31

„Életmód tanácsadásokat és allergiaszűréseket is végzünk. Havi rendszerességgel tartunk ingyenes tanácsadó napokat, amelyek segítik és kiegészítik a járóbeteg-rendelések munkáját. Fel lehet tenni minden tünetekre és egészséges életmódra vonatkozó kérdést, részletesebben kifejtve és körüljárva egy-egy témát. A szakrendelésen –ahol 10-15 beteg vár kint- ilyen beszélgetésekre nincs lehetőség”-nyilatkozta lapunknak Dr. Fényi Ágnes a Ferenc körút 14. szám alatti Allergia Aszthma Életmód Centrum vezetője.

 

A centrum következő ingyenes tanácsadási napját november 18-án délután kettőtől-ötig tartja. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, akinek allergiával, aszthmával kapcsolatos kérdései vannak. Sokan kíváncsiak arra, hogy miért lettek allergiásak, milyen gyógyszereket kell szedniük, illetve mely ételeket kell kerülniük?

 

-Mit ért életmód tanácsadás alatt? Miben tudnak segíteni?-kérdeztük Dr. Fényi Ágnes főorvos asszonyt:

 

 Kép

-Nagyon sokszor a betegek nem tudják, hogy mi ártalmas nekik, hogy mire kell figyelniük étkezési, nyaralási, lakásberendezési szokásaik kialakítása során. Nagyon hasznosak ezek az alkalmak, mert elbeszélgetünk a betegekkel tüneteikről, és együtt megpróbáljuk megtalálni azok kiváltó okait. Sok probléma (pl. puffadás, fulladás) megszüntetéséhez nem kell gyógyszer, elég ha beteg változtat életmódján. Például rendszeresen szellőztet!

 

Egészséges életmódra igyekszünk nevelni szülőket és gyermekeiket egyaránt, a rendszeres sporttól kezdve egészen az egészséges táplálkozásig. Csak egy példa: ha a szülők figyelnek arra, hogy tartósítószert tartalmazó, mirellit készítmények helyett friss ételeket adjanak gyermekeiknek, akkor ezzel számos későbbi probléma, (allergiás) betegség előzhetnek meg.

 

-Milyen betegségekben szenvedőket várnak tanácsadásukra?

-Bárki jöhet, de elsősorban azokat várjuk, akiknek valamilyen allergiás-asztmás tünetük, betegségük van. Nagy érdeklődés mellett eddig is tartottunk nyílt napokat, melyek keretében –kellő indokoltság esetén- allergia teszteket is felteszünk. Ezzel szeretnénk segíteni a kerületieket, Ferencváros lakóit. Elsősorban szénanáthások és az ahhoz tartozó ételkereszt érzékenységekben szenvedők jönnek. Ki kell deríteni, hogy mit mivel NEM szabad enni.

 

Kép -Mire kell vigyázni, figyelni allergia-asztma esetén?

-Fontos, hogy a betegek találjanak valamilyen rendszeres sportolási lehetőséget. Ferencvárosban például több iskola uszodát is működtet. Úgy kellene beosztani hetünket, hogy beleférjen a sport. Az sem mindegy, hol sportolunk, mozgunk: egyik nagy előnye kerületünknek, hogy közel van a Duna, amelynek partján egy jó séta nagyon sokat segíthet.

A lakásban rendszeresen kell portalanítani, tisztasági festéseket-meszeléseket tartani, zárható és lemosható felületeket kialakítani. Figyelni kell az aljzatra, hogy rései között ne gyűlhessen össze a por.

 

Kép -Étkezésnél mire kell figyelni?

-Ez egy nagyon egyénre szabott és személyes konzultációt igénylő kérdés. November 18-i életmód tanácsadásunkon lehet majd ilyen tanácsokat is kérni!

 

 

 

-Melyek a leggyakoribb allergiák?

-Nagyon sokféle van. Az inhalatív allergiákat a levegőben keringő különböző porok, virágporok váltják ki, de vannak étkezéshez kötött és vegyi anyagok által okozott allergiák is. Minden anyag képes allergizálni, kérdés, hogy milyen mértében? Például a parlagfű hallatlanul erős allergén: a magyar lakosság 30 százaléka érzékeny rá. Vannak még speciális ételek (például sajtok) és növények, amelyek kisebb arányban, de szintét tünetekhez vezethetnek.

 

Kép

 

-Az allergiának lelki okai is lehetnek?

-Ha valaki túl fáradt, ideges, nem úgy él, ahogy szeretné. A rossz lelkiállapot felerősítheti az allergiás tüneteket és növelheti az asztmás rohamok számát. Éppen ezért fontos, hogy próbáljunk meg harmóniát teremteni magunkban.

 

-Az allergia és az aszthma gyógyítható?

-Az allergia tünetmentessé tehető, de ha valaki egyszer megkapja, a szervezet egy életre megjegyzi. Az aszthmának különböző fokozatai vannak, létezik időskori és fiatalkori aszthma, amelyek különböző váltakozó tünetek formájában jelentkezhetnek az élet során.

 

Szilágyi Iván Péter