Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Retkes: szavahihető, gyakorlatis és szerethető SZDSZ kell

2009.07.13

Retkes Attila elnökjelölt az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésén beszédét azzal kezdte, hogy az elmúlt napok szomorú eseményei alapján arra gondolt, sokan lesznek, akik „temetni„ jönnek az SZDSZ-t, de most úgy látja, hogy többen vannak, akik hisznek a pártban, a liberalizmus erejében és abban, hogy ebből a helyzetből ki lehet lépni a szavahihető, gyakorlatias és szerethető politizálással.

Kép Közölte, hogy a szocialista kormányokkal alkotott koalíciókban értek el részeredményeket, de eközben feladták saját hitelességüket. Azt mondta, hogy a Horn-kormányba értelmetlenül léptek be, mert annak önmagában is meg lett volna a többsége, támogatták a Medgyessy-kormány vállalhatatlan száznapos programját, és a D-209-es ügy után is kitartottak mellette. Gyurcsány Ferenc kormányának elhibázott, az országot válságba sodró gazdaságpolitikája mellett is kitartottak, ráadásul tevékenyen részt vettek alakításában, és sem az őszödi beszéd után, sem a rendőri brutalitások ellen nem emelték fel szavukat.

Kijelentette, hogy asz SZDSZ jelenleg egyfajta álkoalícióban van, egyéni gazdasági érdekek alapján, ami tarthatatlan, és azzal szakítaniuk kell. Hozzátette, hogy ehhez társulnak a korrupciós ügyek, illetve a párt egyes vezetőire jellemző, de a tagság többségre nem igaz nagyképűség és arrogancia.

Retkes Attila úgy fogalmazott, hogy magukra hagyták a magyar népet, bezárkózó, fővárosi párttá váltak.
Kitért arra, hogy nem foglaltak állást a magyarság számára döntő ügyekben, megfeledkeztek a hazaszeretet eszméjéről, a határon túli magyarokért érzett féltésről, és ezzel magukra vonták a nemzetietlenség vádját, pedig tudja, hogy ez nem igaz.

Közölte, hogy most azt kell megnézniük, mi lehet a változás iránya, mert véleménye szerint az SZDSZ-nek 180 fokos fordulatot kell végrehajtania. Kijelentette: szavahihető, gyakorlatias és szavahihető SZDSZ-t szeretne.

Elmondta, hogy értékeik mellett nemcsak szavakban, hanem tettekben is ki kell állniuk, és döntéseik számon kérhetőek, átláthatóak legyenek, és a korrupció árnyéka se vetülhessen rájuk.

Azt mondta, gyakorlatias SZDSZ-t szeretne, nem pedig olyan, amikor néhány budapesti szabad demokrata, elefántcsonttoronyba zárkózva eldönti, hogy mi lenne jó a pártnak és a társadalomnak. Hozzátette, csak arra nem figyelnek oda, hogy ez nem egyezik a magyar társadalom 95-98 százalékának szándékával.

Kijelentette, hogy gyakorlatias, vidékről, a helyi választmányok szintjéről újraépülő SZDSZ-t szeretne.
Leszögezte, hogy az SZDSZ elutasítottsága jelenleg „óriási”, a párt a jelenlegi formájában a társadalom döntő többsége számára vállalhatatlan.

Azt mondta, hogy a szavahihető, gyakorlatias, önálló, szabadon gondolkodó, felelősséget vállaló magyar polgárok közössége az általa meghatározott célcsoport, ők pedig nekik szeretnének politizálni.

Elnöki terveit ismertetve elmondta, hogy lefaragná a pártközpont működési költségeit, a minimálisan szükséges apparátusnak pedig az lenne az elsődleges feladata, hogy a helyi csoportokban dolgozó szabad demokratákat minden eszközzel segítse.

A kormányhoz való viszonyt úgy jellemezte, hogy az SZDSZ mérsékelt, liberális, ellenzéki párt, ezért nem a Bajnai Gordon által vezetett kormányt mint testületet akarják támogatni. A konkrét válságkezelő intézkedések mellé viszont oda tudnak állni, ha arról meggyőződtek, hogy az ország érdekeit szolgálják, összeegyeztethető az eszmerendszerükkel és legalább minimális társadalmi konszenzus kíséri azokat.

Kijelentette, hogy az ő elnöksége alatt a frakció nem hagyhatja figyelmen kívül a párt, az ügyvivő testület és a szabad demokraták többségének álláspontját.

Javasolta, hogy októberben egy rendes küldöttgyűlés keretében alkossanak programot.

 

Forrás: www.szdsz.hu